Güncelleme Tarihi:
Mikrobiyoloji uzmanı olarak çeşitli hastanelerde çalıştıktan sonra 2000 yılında emekli olan Necla Artar, 2005 yılında Güllübahçe Kültür Turizm ve Kalkınma Derneği’ni kurdu. 2009 yılında ’Güllübahçe Bez Bebekleri’ adıyla tanınmaya başlayan oyuncakların mimarı Artar, yıllardan bu yana geçimini pamuktan sağlayan ve makineleşme ardından işsiz kalan kadınlara alternatif sundu. Yaklaşık 20 ev kadınını dernek çatısı altında buluşturduğunu ve yurt içi hem de yurt dışına bebek satışı yaptıklarını anlatan Necla Artar, "Güllübahçe, turistik bir bölgedir. Güllübahçe’nin tanıtılmasını ve burada yaşayan kadınların bir kazanç sağlamasını amaçladık. Burası 10 yıldan hem dernek binamız, hem de el sanatları atölyemiz oldu. Şu anda da bu bebeklerinin bize ait olduğunu tescillemek için çalışıyoruz" dedi.
Bebekleri bez ve pamuktan yaptıklarını belirten Necla Artar, kadın, erkek ve çocuk bebek olarak tasarladıklarını ifade etti. Bir bebeği ancak, 3 günde tamamlayabildiklerini altını çizen Artar, "Erkek bebek tarlaya çalışmaya giden bir Güllübahçe erkeğini, kadın ise kucağında bebeği, başında yemeniyle Güllübahçe kadınını simgeliyor. Turistler de bebeklere ilgi gösteriyor. Kadın bebekleri 30, erkek bebekleri ise 40 TL’den satıyoruz. El işçiliği ile hazırladığımız bu bebeklere çok özeniyoruz. İleride ürün çeşitliliğini arttırarak kooperatifleşmeyi düşünüyoruz. O zaman bebek yapan kadınların sayısı daha da artacak" dedi.
Ev ekonomilerine katkı sağladıkları için mutlu olduklarını kaydeden Güllübahçeli kadınlar da, pazarlarını genişletmek için yerel yöneticilerden destek istedi.