Veli ŞAKIR
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00
Balkan göçmenleri çeşitli nedenlerle yıllar sonra anayurtları olan Türkiye’ye döndü. Çoğu kendi işinin sahibi oldu.
İşte, bu göçmen patronlar sivil toplum örgütlülüğü bilinciyle İzmir’de Balkan Göçmenleri İş Adamları Derneği’ni kurdu. Balkanlarla ticaretin gelişmesi için kolları sıvadı. Bu hafta BAGİAD Başkanı Rahmi Sezgin ile söyleştik.
BAGİAD’ın kuruluş amacı nedir?
2004 yılında kurulan BAGİAD’ın en büyük amacı istihdamı büyütmek ve en başta Balkan ülkelerinden gelmiş çalışkan, dürüst kişilere iş olanaklarını giderek artırmaktır. Bunun yanında, yurt dışındaki fuarlara büyük önem veriyoruz. ABD, Avrupa ve özellikle Balkan ülkeleri ile komşumuz yeni AB üyesi Bulgaristan’a, tarım, ambalaj ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren BAGİAD üyeleri yatırım yapmaya başladı. Dernek kurucu üyemiz olan Naim Süleymanoğlu, Balkan ülkeleri ile olan ilişkilerimizi artırmaya devam ediyor. Ayrıca, 2008 yılı ortalarında İzmir Sarnıç’ta hizmete girecek olan Bulgaristan Konsolosluğu için büyük emek harcadık. Daha önce de Bulgaristan’a ticaret vizesi konusunda yatırımcılara destek sağlıyorduk ama İzmir’de açılacak konsolosluk ile bu işlemler artık pratik hale gelecek. BAGİAD Grubu olarak ekonomide ana hedefimiz 2010’da 100 milyon dolarlık ihracata ulaşmak ve üyelerimizi tek çatı altında birleştirerek BAGİAD Holding olmak.
Emel Sayın hayranı
1955 yılında Bulgaristan’da dünyaya gelen Rahmi Sezgin, 1968 yılında ailesi ile birlikte İzmir’e yerleşti. İzmir’de Bakioğlu Holding, Mazhar Zorlu Holding gibi kurumlarda görev yaptı. Sezgin, BAGİAD Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra, Arda Plastik, Parsel Ambalaj, Tunaser Yayıncılık, Tuna İthalat- İhracat, Sofia ve Grafmat Basım Sanayi firmalarının Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürüyor. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (BALGÖÇ) İzmir Şubesi’nin kuruluşunda aktif rol alan ve bir süre başkanlığını da yürüten Sezgin, evli, iki çocuk babası. Sezgin’in en büyük tutkusu hayranı olduğu Emel Sayın’ın konserlerini takip etmek.
Bulgaristan’ın AB üyeliği avantaj
Bir ara Balkan ülkelerine yatırım çok revaçta idi. Birçok Türk işadamı fabrika ve şirket satın aldı. Şimdiki durum nedir?
Evet, bir ara Balkan ülkelerine yatırım çok revaçta idi. Ama bunun sebebi olarak yatırım zamanına bakmak lazım. Zaman, Bulgaristan’ın yeni bir rejime geçtiği dönem olan 90’ların başıdır. Bulgaristan sancılı bir dönemden geçmiş, komünizm yıkılmış ülke karışıklık içinde kalmıştır. Bugün milyonlarca dolar değerindeki şirketler o zaman 50 - 60 bin dolarlara satıldı. Ve ülkemizden de yatırımcılar bu sebeple gittiler, güzel ve iyi firmaları çok ucuza alabildiler. Ancak ülke insanı komünizmden gelen alışkanlıkla maalesef çok randımanlı bir şekilde çalışmıyordu. Bu alışkanlığın yok olması için de yatırımcılar çok uzun süre beklediler. Bulgaristan yeni rejimine, ekonomisine alıştı ve AB kapısına dayandı ve 2007 yılında AB tam üyesi oldu. Artık işçiler daha gayretli çalışıyor. BAGİAD olarak Bulgaristan’ın AB tam üye olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çünkü yatırım yapmaya devam edilebilecek bir ülke ve Avrupa’nın diğer ülkelerine mal sevkiyatı kolaylıkla yapılıyor. Biz de komşumuzda yatırım yapmakla bir AB ülkesine yatırım yapmış oluyoruz.
Büyümeye devam
BAGİAD’ın gelecekteki konumu nasıl olacak?
BAGİAD, ülke genelinde plastik, ambalaj, inşaat sektöründe önemli firmalara ve yatırımlara yol gösterici olacak. Ambalaj sektörü ile birlikte özellikle gıda alanında önemli yatırımlar planlanmakta. Yaş sebze - meyve, dondurulmuş gıda, aroma sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimiz ise büyümeye devam edecek ve mevcut yapılarına yeni tesisler ekleyecek. Aynı zamanda komşumuz Bulgaristan’da ambalaj, plastik, inşaat, turizm alanlarında hızla yapılan yatırımlar bu yıl da artarak devam edecek.