Göcek bari kalsın

Güncelleme Tarihi:

Göcek bari kalsın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dalaman'ın Sarsala Koyu'na açılan stabilize yol fırtına kopardı. Göcek koylarının elden gideceğinden endişe eden çevreciler, kampanya başlattı.

GÖKOVA koylarının turizm merkezi ilan edilerek yapılaşmaya açılmasının ardından, gözler Göcek'e çevrildi. Dalaman' ın Sarsala Koyu'nda dozerlerin, grayderlerin çalıştığı, ağaçların kesildiği iddiaları yayıldı.

Talan iddiaları

SARSALA'da 7 kilometrelik stabilize yol açılmasının ardından, talan başladığı iddiaları, çevre örgütlerine ulaştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Kille Koyu'nda eğitim tesisi için arazi istemesi de kaygılara tuz biber ekti.

Dernekler ayakta

TEMA, Deniztemiz-Turmepa'nın gibi sivil toplum örgütleri gazetelere ‘‘Hiç olmazsa Göcek'in kalanını öldürmesinler’’ ilanı verdi. İlanda, Göcek'in yıllar önce doldurulan denizinin soluksuz kalmasına dikkat çekildi ve hatada ısrar edilmemesi istendi.

Endişe yarattı

DİKKATLER, Göcek ve komşu Dalaman'a yöneldi. Yolun açılmasının ardından el değmemiş koyların istila edilip betonlaşacağı endişesi tırmanırken, cennette yapılaşmaya izin verilmemesi istendi. Valilik inceleme başlattı.

Göcek için uyarı ilanı

İSTANBUL'daki Anadolu Çevre Korumacıları Asamblesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Ekoloji ve Çevre Dostları Derneği, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu, Türk Denizcilik Cemiyeti, Deniztemiz - Turmepa, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ile Tanıtım Sektörü Eşgüdüm ve Araştırma Derneği tarafından gazetelere verilen ‘‘Hiç olmazsa Göcek'in kalanını da öldürmesinler’’ başlıklı ilanda şu satırlara yer verildi:

‘‘Marmara'yı mahvettik. İzmir Körfezi öldü. Karadeniz'in ünlü kalkanı, Boğaz'ın uskumrusu, palamutu artık yok. Balıkçılarımız ekmek parası için sınırlarımızı geçiyor, hayatlarını feda ediyorlar. Çok değil 10 yıl önce Boğaz sahilinde denizin dibini seyrederken, şimdi patlıcanların yüzdüğü berrak olmayan suyu görüyoruz. Şimdi katledilme sırası Göcek'e geldi. Önce siyasi oy için zamanın Belediye Başkanı sahili doldurarak denizin nefes almasını kesti ve Göcek Limanı kapkara, ölü, yaşamayan bir suyun sahibi oldu. Şimdi çivi çakılması bile yasak olan alanlarda grayderler, herbiri altın değerindeki ağaçları altına alarak sahillere, koylara yollar açıyor. Egzoz gazının dahi insanı rahatsız ettiği, kuşları, hayvanları kaçırttığı bu pırıl pırıl yöreler, sonradan belediye oyunlarıyla kanunlar delinerek oldu - bitti tavırları içinde derme çatma inşaatlara bile açılacaktır.’’

Başkan: Tepkileri yersiz

DALAMAN ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki, birinci derecede doğal SİT ve Özel Çevre Koruma kapsamındaki ünlü Sarsala Koyu'na giden 100 yıllık stabilize yolun Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayıyla genişletildiğini belirten Belediye Başkanı Şevket Durmuş, ‘‘Kapıkargın Köyü halkı bu yolu kullanıyor. Köylüler buradan zeytinliklerine ulaşıyor. Yolun daralan yerlerde 7 metreye genişletilmesi ve ıslah edilmesini, halkın denize daha rahat ulaşmasını sağladık. Kimse bu bölgenin betonlaşmasını ve koyların kirletilmesini istemiyor. Çevrecilerin gösterdikleri tepkiler çok yersiz’’ diye konuştu.

İki vali yardımcısı incelemede

MUĞLA Valisi Lütfi Yiğenoğlu, iki vali yardımcısını, Sarsala Koyu üzerinde açılan stabilize yolla ilgili tartışmalar konusunda görevlendirdiğini söyledi. Vali Yiğenoğlu, ‘‘Vali yardımcılarından biri deniz, diğeri karadan söz konusu bölgeyi gezip detaylı bir şekilde inceleme yapacak. Daha sonra da ayrıntılı bir rapor sunacak. Buralarda kim ne, neden, neye dayanarak yapmış, bunları belirleyeceğiz. Sanıyorum rapor hafta sonuna kadar bana ulaşır. Raporun ardından da konuyu geniş çaplı içeren bir açıklamayı mutlaka yapacağım’’ dedi.

Çevre gönüllüleri yağmadan korkuyor

DOĞAL Hayatı Koruma Derneği Genel Müdür Yardımcısı Hülya Görgünel, ‘‘Mayıs ortalarında Dalaman'dan Sarsala Koyu'na inen yolda grayderlerin, buldozerlerin çalıştığı şeklinde ihbar geldi. Somut veri elde edemedik. Ancak buralarda yağmanın başlamasından önce herkesin uyarılması açısından verilen ilanların önemi büyük. Biz kimseyi incitmek ve töhmet altında bırakmak amacı taşımıyoruz. Sadece memleketin değerlerine sahip çıkılması çabasındayız. Doğal hayatın korunmasını istiyoruz’ dedi.

Dalaman Kaymakamı:

Polemiğe girmem

DALAMAN Kaymakamı Muhmut Suphi Küsbeci, yolun izinle genişletildiğini vurguladı, ‘‘Koylarda ve doğadaki herhangi bir tahribat bizi de yaralar. Deniztemiz Derneği koylardaki konteynerlere bırakılan çöpleri toplayıp Kille Koyu'na getiriyor, burada da kaymakamlığımızın çöp traktörü bunları alıp Dalaman Belediyesi'nin çöp sahasına götürüyor. Toplam 12 koy adli ve idari açıdan Dalaman'a bağlı. Göcek'le özdeşleşmiş ve herkes bu koyları Göcek koyları olarak biliyor. Bu bizi rahatsız etmez. Sarsala ya da diğer koylar yapılaşmaya açılamaz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!