Giselle uçucu danslarıyla büyüledi

Güncelleme Tarihi:

Giselle uçucu danslarıyla büyüledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2012 00:00

Dünyanın sayılı topluluklarından Hollanda Ulusal Balesi, delirmeyi ve hatta ölümü bile zarafetle anlatan “Balenin Hamlet’i Giselle'i göz kamaştıran uçucu danslarıyla İzmir Festivali için sergiledi.

Haberin Devamı

Kuruluşunun 50'nci yılını kutlayan dünyanın sayılı bale topluluklarından Hollanda Ulusal Balesi, romantik balenin başyapıtlarından biri, Adam'ın “Giselle”i 26'ncu Uluslararası İzmir Festivali kapsamında Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sergiledi.
Türkiye'ye ilk kez İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) daveti üzerine gelen Hollanda Ulusal Balesi, delirmeyi ve hatta ölümü bile zarafetle anlatan “Balenin Hamlet”i Giselle ile İzmirli sanatseverlerden tam not aldı. Çağımızın en seçkin koreograflarından Ted Brandsen'in yönetimindeki topluluk, güzeller güzeli Giselle'i ölüme sürükleyen aşkını, Wili'lerin göz kamaştıran uçucu danslarıyla sundu.
Koreografisi, Marius Petipa, Jean Coralli ve Jules Perrot'un koreografilerinden hareketle Rachel Beaujean ve Ricardo Bustamante tarafından yapılan balenin sahne ve kostüm tasarımı uluslararası dansçı ve heykeltıraş Toer van Schayk'a ait. İlk kez 1841'de Paris Operası'nda sahnelendiğinden bu yana bale severlerin en sevdiği ve beğendiği eserler arasına giren Giselle, Amsterdam'daki prömiyerinin ardından da olağan üstü eleştiriler aldı.
Kont Albrecht’i oynayan Josef Varga ile Giselle'i oynayan Anna Tsygankova muhteşem danslarıyla göz kamaştırdı. Hollanda Ulusal Balesi'nin teknik ve estetik olarak çok üst düzeyde dansçılardan oluşan 65 kişilik ekibi, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda İzmir Festivali tarihine geçecek güzellikte bir temsil gerçekleştirdi. Eserin sonunda izleyiciler dakikalar süren alkışlarıyla beğenilerini dile getirdi.

Giselle uçucu danslarıyla büyüledi

Notlar:

Haberin Devamı

Hollanda Ulusal Balesi'nin 101 dansçısından 65'i Giselle'de görev aldı.
65 dansçı 2 saat 5 dakikalık gösteri sırasında toplam 250 kostüm değiştirdi.
Kostümlerin tümü dansçıların ölçülerine göre 8 ayda elde dikildi.
Hollanda Ulusal Balesi'nin seçmelerine bu yıl 700 dansçı katıldı ancak 7'si kabul edildi.
Giselle'in dekor ve kostümleri, dansçı, koreograf, ressam ve heykeltıraş olarak önemli bir isme sahip olan Hollandalı Sanatçı Toer van Schayk'a ait. Ancak Kültürpark'ta ödül alan bu dekorun küçük bir bölümü kullanılabildi.

Haberin Devamı

Dünyanın sayılı topluluklarından Hollanda Ulusal Balesi'nin Uluslararası İzmir Feskttivali'ne gelmesinde sanat yönetmeni Ted Branssen'in Filiz Eczacıbaşı'nın Bale eğitimİ aldığı dönemden yakın arkadAşı olması önemli rol oynadı.

Gösteri öncesi yapılan basın toplantısında İKSEV başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, Josef Varga (Kont Albrecht), Anna Tsygankova (Giselle) ve Sanat Yönetmeni Ted Brandsen, temsil ile ilgili bilgi verirken  Hollanda Ulusal Balesi'nin 50'nci Yılını romantik balenin başyapıtlarından biri, Adam'ın “Giselle”i ile 26'ncı Uluslararası İzmir Festivali'nde kutladığını söylemişti.  Sarper, “Türkiye'ye ilk kez İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) daveti üzerine gelen Hollanda Ulusal Balesi, delirmeyi ve hatta ölümü bile zarafetle anlatan “Balenin Hamlet’i Giselle'i oynayacak. Şu anda konuğumuz olan ve çağımızın tartışmasız en seçkin koreograflarından Ted Brandsen'in yönetimindeki topluluk, güzeller güzeli Giselle'i ölüme sürükleyen aşkını, Wili'lerin göz kamaştıran uçucu danslarını sahneleyecek” demişti.
Sanat Yönetmeni Ted Brandsen, Aşkın dili olmadığı için dans yoluyla yansıtılmaya çalışıldığını, dans koreografisiyle birlikte oyunu özel yapan dansçının hareketine kendi hislerini, duygularını ve ruhlarını da katmasıyla ortaya çıktığını belirtti.
50'nci yılını kutlayan Hollanda Ulusal Balesi'nde dans etmek için dünyanın her yerinden dansçılar geldiğini, Giselle'yi oynayan Anna Tsygankova'nın Rusya'dan, Kont Albrecht'i oynayan Josef Varga'nın ise Slovakya'dan geldiğini anlattı.
Anna Tsygankova ise Giselle'nin bir balerin için çok önemli bir rol olduğunu, başarılı olabilmek için dans ederken hissetmek gerekliğini belirterek, “İlk bölümde fiziksel olarak insansınız, ikinci bölümde o insanın ruhu olarak rolü sergiliyorsunuz. Ben ikinci kısımdaki ruh halini sergilemeyi seviyorum” diye konuşurken, Josef Varga ise Türkiye'ye üçüncü gelişi olduğunu, geçen yıl Aspendos’ta Türkiye'deki ulusal dans topluluklarıyla birlikte dans etme fırsatı bulduğunu ve bu buluşma sırasında Türk insanını ve yaşamını tanıdığını, Türk insanını sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu gözlemlediğini anlattı.
Bugün saat 21.30'da Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda sergilenecek Giselle'nin koreografisi, Marius Petipa, Jean Coralli ve Jules Perrot'un koreografilerinden hareketle Rachel Beaujean ve Ricardo Bustamante tarafındanyapılan balenin sahne ve kostüm tasarımı uluslararası dansçı ve heykeltıraş Toer Van Schayk'a ait.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!