Güncelleme Tarihi:
Manisa Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, Manisa’da 2015 yılı kan bağışı hedefini yakaladıklarını belirterek "Genel merkezin 2015 yılı için gösterdiği hedef 57 bindi, geçtik. Yıl sonuna kadar 60 bin üniteye çıkarız. Her ünite kan 3 kişiye hayat veriyor. Bu da Manisalıların 180 bin kişiye hayat verdiği anlamına geliyor. Türkiye genelinde 67 kan bağış merkezi var, bunlar arasında en üst sıradayız" diye konuştu.
KADINLAR DAHA AZ KAN VERİYOR
2016 yılında kadınlara yönelik eğitim çalışmalarına hız vereceklerini açıklayan Nardal, kadınlarda kan verme konusunda korkulu olduğunu söyledi. Kan vermenin insanı gençleştireceğini kaydeden Nardal, genç görünmek isteyen kadınlara da kan vermelerini önerdi. Nardal, "Zaten kanı az olandan almıyoruz. Kansız kalırım endişesi yaşıyorlar. Kanı aldığınız zaman kanın gençleşmesine neden oluyor. Kemik iliği aktif hale geliyor. Damar sisteminde genç kan hücre sayısı artıyor. Oksijen, vitamin, hormon taşıdığı için insanda gençleşme olur. Kadınlar hem hayat kurtarmak hem de genç kalmak için kan vermeli" dedi.
KÖK HÜCRE NUMUNESİ ALINIYOR
Kan bağışı merkezinde ayırma işleminin yapıldığı ve beyaz kısmının alındığını belirten Nardal, bu kanın senede 24 kez bağışlanabileceğini söyledi. Aferez işleminin İzmir, Denizli ve Manisa’da yapılabildiğini dile getiren Nardal, "Beyaz kan lösemi hastaları ve kanamalı hastalar için büyük bir önem taşıyor. Günde 15-20 kişi bu bağışı yapıyor. 1 saat boyunca yatarak verilmesi daha zor oluyor ama insanlar gerçekten duyarlılar" dedi. Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine kök hücre aldıklarını açıklayan Nardal, "Kan alır gibi inceliyoruz. İki tüp alıyoruz. Kök hücre numuneleri Sağlık Bakanlığı’na gidiyor. Orada eşleştirme yapılıyor. Eğer eşleşme olursa kök hücre nakli yapılması için kişi ile iletişime geçiliyor ve hastalara umut doğuyor. Halkımızın kök hücre numunesi vermesini istiyoruz" diye konuştu.