Güncelleme Tarihi:
İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde gençler arasında intihar olaylarının artışı yetkilileri düşündürmeye başladı. Son iki yılda 11 kişinin yaşamına son verdiği ilçede, 214 gencin de girişimde bulunması anne babaların yüreklerini ağızlara getirdi.
Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil, bu ürkütücü tablo karşısında üzüntülerini dile getirerek, ciddi çalışmalar yapılmasını istedi, “Ödemiş’te gerçekten intihar olayları bizleri düşündürmektedir. 2008 yılında 124 intihar olayında 7 kişi maalesef yaşamını yitirirken 117 kişi intihara teşebbüs halinde kalmıştır. 2009 yılında Ekim ayına kadar 101 kişi intihara teşebbüs etmiş, bunlardan 4 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerekir. Psikologlar, eğitimciler, doktorlar bu konuda kime görev düşüyorsa herkes taşın altına elini koymalıdır. Çünkü bu insanlar ve gençler bizim insanlarımız onlara sahip çıkmak hepimizin görevi” dedi.
İşsizlik boğuyor
Başsavcı Çil, ilçede işsizliğin çok yoğun olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti; “Köyleriyle birlikte nüfusu 130 bin olan Ödemiş’te halkın geçiminin tarıma dayalı. Büyük sanayi kuruluşları bulunmayan ve İzmir’e 120 kilometre uzaklıktaki kentte işsizlik sorunların başında geliyor. Yıllar önce Ödemiş’e göç edenler, işsizlik nedeniyle memleketlerine dönüyor. Gençler okulu bitirdiklerinde genellikle uzun süre işsiz geziyor. Şanslılar ya aileleri gibi çiftçi, ya da esnaf oluyor. Ancak işyeri sayısı doyum noktasında. Sadece gıda konusunda 9 bin esnaf var. Yeni işyeri açanlar bir süre sonra kapatıyor. Ekonomik kriz, işsizlik, umutsuzluk, baskı gibi etkenlerin ruhsal çöküntüye yol açtığı, bunun da insanları intihara sürükleyebildiği biliniyor. Kapsamlı bir araştırma yapıldığında intiharların gerçek nedeni ortaya çıkabilir” diye konuştu.
EKONOMİK ZORLUKLAR
Ödemiş Devlet Hastanesi uzmanlarından Psikiyatrist Dr. Cafer Türkeş, “İntihar olayı psikiyatrinin en kötü alanıdır. Genelde psikiyatrik hastalıklardan dolayı ölüm olmaz. Ancak bu tür hastaların iyi takibi gerekiyor. Günümüzde en yaygın intihar nedeni olarak ekonomik zorlukları sayabiliriz. Bunun yanında aile geçimsizliği, işsizlik, akrabalar arası çatışmalar, ailelerin ergenlik çağındaki gençleri anlayamamaları da intihar nedenleri arasında sayabiliriz. Bu dönemde ailelerin çocuklarını anlamaları, buna göre davranmaları gerekmektedir. Onları aşağılayıcı, suçlayıcı davranışlara bulunmak kişiyi daha çok bunalıma iter. Ödemişteki intihar olayları üzerinde gerekli araştırmaların yapılması şart” dedi.