“Gelir tespiti” geceyi gündüze kattı

Güncelleme Tarihi:

“Gelir tespiti” geceyi gündüze kattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

Yılbaşında uygulamaya giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamaları kapsamında milyonlarca vatandaşın gelir tespiti yapmaları konusunda uyarılar yeterli olmayınca Gelir Tespit Büroları’nda yağmur altında uzayan kuyruklar çile yaşattı.

Haberin Devamı

GSS’Li olmayanlar ile GSS statüsü sona erenler ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ne kadar prim ödeyeceklerini belirlemek için yapılacak gelir tespiti çileye dönüştü. Milyonlarca vatandaşı ilgilendirmesine rağmen ilgili kuruluşlar tarafından yeterince bilgilendirme yapılmayınca SGK’ya devredilen yeşil kartlılar başta olmak üzere binlerce vatandaş Gelir Tespit Büroları’nın yolunu tuttu. Önü en kalabalık bürolardan biri olan Konak Kaymakamlığı Gelir Tespit Bürosu’nda 16 memur, 16 bilgisayar aralıksız çalışmasına rağmen günde ancak 600 kişiye sıra verilebildi ve bir çok kişi de gece yarısından sabah 05.00’e kadar sadece sıra için beklemek zorunda kaldı. Dönem dönem gerginliklerin yaşandığı uzun kuyruklardan simitçisinden çaycısına kadar seyyar satıcılar karlı çıkarken yağmurlu hava vatandaşların çilesini ikiye katladı. Büronun önüne sabah saatlerinde gelen vatandaşlar zaten 600 kişiye sıra verildiğini, dünden de 80 kişinin geldiğini öğrenince geri dönerken bazı vatandaşlar da “Gece yarısı otobüs yoksa nasıl geleyim?” diyerek memurlarla tartıştı.

Haberin Devamı

70 değil, 3 soru soruluyor

Memurlardan vatandaşlara büyük bir stresin odağı olan Gelir Tespit Büroları’ndaki yığılmadan kaynaklı 11 ayrı kurum, 25 farklı sorgulamadan geçtikten sonra puanlama için gelir-harcama tespit ölçüleri doğrultusunda 70 sorunun yanıtlanması gerekirken tespitlerin detaylı yapılmadığı görüldü. Gelir Tespit Bürosu’ndan çıkan vatandaşlara sadece eğitim durumu, gelir durumu ve ailesinde kaç kişinin yaşadığı soruldu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İşsizler, kayıt dışı çalıştırılanlar, yeşil kart vize tarihleri sona erenler, 18 yaşını doldurmuş öğrenim görmeyen gençler, tarımda güvencesiz çalışanlar, 25 yaşını doldurmuş üniversite öğrencileri, yüksek lisans öğrenimi yapanlar, kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışanlar ve Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşları bulunduğu il ve ilçe sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapacak. Bu tarihe kadar müracaat etmezlerse 212.76 TL GSS primi ödemek zorunda kalacaklar. Gelir tespiti için başvuruda bulunanlara daha sonra yeniden ulaşılarak araştırmalar sürdürülecek. Gelir tespiti Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılacak ve Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.Gelir tespitiyle özellikle yeşil kartlı vatandaş sayısında azalma bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!