Güncelleme Tarihi:
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nde astronomi, astrofizik, fizik, biyoloji, biyokimya ve kimya bilim kulüplerinde katıldıkları eğitimleri başarı ile tamamlayan 470 öğrenciye katılım belgesi, bu eğitimlere ‘topluma hizmet uygulamaları' dersi kapsamında gönüllü olarak destek veren 236 üniversite öğrencisine de teşekkür belgesi verdi. 2011 güz, 2012 bahar ve 2012 güz dönemlerinde eğitim alan öğrenciler katılım belgesi aldı. Katılım belgesi töreninde dönem boyunca bilim eğitimi alan öğrenciler öğrendiklerini kısa bir deneysel gösteri ile sahnede uygulayarak ailelerinin ve arkadaşlarının takdirini kazandı.
Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ne gelen öğrencilere 12 hafta boyunca haftada bir gün iki saat eğitim verildi. Bu eğitimlerde öğrenciler katıldıkları branşlarda; “bir bilim insanı nasıl çalışır?”, “bir bilim insanı nasıl düşünür?”, “ekip çalışmasının önemi nedir?” gibi olgularıı öğrendi. Öğrenciler ayrıca; laboratuar kullanımı, bir deneyin tasarlanması ve yapılması, analiz edilmesi ve sonuçlarının irdelenmesi süreçlerinin nasıl işlediğini gördüler. 3 boyutlu modeller, ölçekli gezegenler, güneş ısıtıcıları, hamurdan hücre modelleri, yaparak hayal güçlerini geliştirdiler. Elektronik deney, basit renk çemberleri gibi basit düzenekleri günlük hayatta bulabilecekleri malzemeler ile hazırladılar.
2012'de daha önceki yıllardan farklı olarak branş dersleri yerine biyo-kimya ve astro-fizik programları oluşturuldu. Ayrıca 2012'de ilk defa bilim kulüplerine lise öğrencileri de kabul edildi. Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi özel okulların da gözdesi oldu. Geçtiğimiz yıl ilk kez özel kolejlerden de bir grup öğrenci eğitimlere katıldı.
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, bilimsel bir çalışmaya da konu oldu. “Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ndeki astronomi eğitiminin öğrenenler üzerindeki etkileri”ni içeren, Ege Üniversitesi'nden akademisyenlerin yaptıkları inceleme sonucunda yazdıkları makale uluslararası bir dergide yayınlandı. Bursa'da yapılan uluslararası katılımlı “Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu”nda Merkez tanıtıldı. Malatya'da 18. Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'nde sunulan iki sözlü bildiri ile Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'ne yurt çapında ilgi uyandırdı.
2013 yılında okullarda popüler bilim seminerleri başlatılacak. Böylece daha önce eğitim dönemleri öncesinde tanıtım amacıyla yapılan sunumlar tüm yıl boyunca keyifle takip edilecek bir etkinlik haline gelecek. Öte yandan günde 4 saatlik 5 gün süren yoğunlaştırılmış bilim eğitimi programlarının başlatılması öngörülüyor.
Hem ilköğretim öğrencilerine, hem de onların bilim eğitimine katkıda bulunan toplum gönüllüsü üniversite öğrencilerine belgelerini veren Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, gelecek nesillerin bilimsel bilgilerle yetişmesi için tüm imkanlarını kullanacaklarını söyledi. Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi'nde deneyimli bir akademisyen kadrosunun öğrencilere eğitim verdiğini belirten Başkan Sındır, “Çocuklarımızın dokunarak, görerek ve yaşayarak anlamaları ve öğrenmeleri için gerekli altyapıyı sunuyoruz. Modern materyallerle eğitim alıyorlar. Son olarak 6 teleskop alarak uzayın derinliklerini de keşfetmeleri için imkan oluşturduk. Bundan sonra da her türlü desteği vereceğiz” dedi.