Elif DEMİRCİ / İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 17:03
İZMİR’de Türk Telekom tarafından düzenlenen İşinin Liderleri Zirvesi’nde kentin marka değerlerini yönetenler, çağın değişen koşullarında nasıl dönüşerek, karlı bir şekilde ayakta kaldıklarını anlattı. Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca da akıllı şehirler kurulmasıyla, trafikte geçirilen süreyi yüzde 25, belediyelerin elektrik giderlerini ise yüzde 22 azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Türk Telekom tarafından İzmir’deki Hilton Oteli’nde düzenlenen İşinin Liderleri Zirvesi konulu toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca, 81 ilde 254 ilçede 12 bölgede müdürlüğü olar şirkette 34 bin kişilik kadroyla 1 milyon işletmeye hizmet verdiklerini belirterek, bunların arasında ülkenin en büyük 500 şirketi ile otomotiv şirketlerinin tamamının olduğunu söyledi. Akarca, akıllı şehirlerle tasarrufu artırmayı hedeflediklerini belirten Mehmet Ali Akarca, "206 bin kilometrelik fiber hattımız var. Bu Türkiye’ye Nisan ayında gelecek olan 4.5G için de çok önemli. 81 ilde baz istasyonlarının fibere çevrilmesi için çalışma yapıyoruz. Türkiye’nin dışında 20 ülkede 40 bin kilometre fiber hat var. Üç kıtada 18 ülkeyi denizaltından birbirine bağlıyoruz. Dijital kavşaklar çok önemli. Türkiye’nin dünyaya olan bağlantıları artırmak Türkiye’yi farklı konumlandırmak için çabalıyoruz" dedi.
Çin’den başlayıp Avrupa’ya giden fiber konsorsiyuma üye olduklarını anlatan Akarca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hat Türkiye’den geçecek. Şehirlerimizi akıllandırıyoruz. İnternet okur yazarlığı artıyor. Kaza oranları azalıyor, trafikte bekleme süresi azalıyor. Tasarruf oranı artıyor. Akıllı şehirlerde 24 çözümümüz var, hepsi yerli çözümler. Türkiye’de yaygınlaştıktan sonra dünyaya açacağız. Elektrikte yüzde 22 tasarruf sağlıyor. Belediyelerde elektrik giderlerini yüzde 22 düşürürsek başka yatırımlara para kalır. Trafikte geçirilen süre yüzde 25 azalıyor. Türkiye’yi bölgenin veri üssü merkezi yapmak istiyoruz. Dijital dataların güvenli bir şekilde tutulduğu ve bunların işlenmesinde farklı kullanılmasına olanak sağlayacak bir noktaya gelmek istiyoruz. Son 10 yıl içinde 20 milyar liralık yatırım yaptık."
İŞİNİN LİDERLERİ GELECEĞİ OKUDU
’Dönüşüm Zamanı’ konulu panelde ise Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Folkart Genel Müdürü Metin Sancak katıldı.
Mehmet Aktaş, Yaşar Grubu’nun modern gıda, boya, bira, turizm sektörü gibi pek çok alanda hizmet verdiğini, bünyelerinde 7 bin 500 kişinin çalıştığını, 4.3 milyar dolar ciro yaptıklarını anlattı. 25 sektörde faaliyet gösteren grubun, Mısır ve Rusya’da boya üretim tesislerinin olduğunu aktaran Aktaş, ekonomik, jeopolitik, teknolojik ve demografik dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Ekonomik olarak güç Çin ve Hindistan’a doğru kaydı. Batı durağan hale geldi. Doğu toplumları daha aktif oldu. 2008 yılından beri ekonomik kriz içindeyiz. Büyümenin motorları yavaşladı. Jeopolitik risk yaşıyoruz dünyanın kriz merkezi Ortadoğu’nun coğrafi olarak yanıbaşındayız. Bizim büyüme alanlarımızda istikrarsız ülkeler var. İran’la ilgili fırsatlar var ancak şimdi mezhep tartışmaları yeniden gündemde. Teknolojik devrim yaşanıyor. İş yapış biçimlerimizde değişimi olmaya başladı. Bakkallar tasfiye oluyor, yüksek indirimli mağazalar açılıyor. Dijital satışlar arttı. ABD’de internet üzerinden satışlar mağaza satışlarını geçti. Yoğun işgücü ile ekonomik üretim yapmak çok zor. Dijital olarak büyük veri havuzu var. 2020 yılına kadar yüzde 20 daha az su kullanma hedefi koyduk. Demografik olarak genç nüfusuz. Bu fırsatı değerlendirmeli gençleri eğitmeliyiz."
"SADECE AYAKTA KALMAK YETMİYOR KARLA AYAKTA KALMALISINIZ"PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanını tamamlayarak, Aralık ayında işletmeci firmaya teslim ettiklerini, limanın önümüzdeki birkaç ay içinde hizmet vermeye başlayacağını ve bölgedeki taşıma maliyetlerini düşüreceğini söyledi. Rüzgar enerjisi ve temiz kömüre dayalı elektrik enerjisi yatırımının devam ettiğini belirten Öztürk, 2018 yılına kadar 20 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olacaklarını anlattı.
Sadettin Korkut, "Bizler teknoloji, ticari operasyonel ve ticari hamlelerimizin yanı sıra insana değer veriyoruz. Değişiklik, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık çok fazla. Bunları yönetebilirseniz ayakta kalabilirseniz. Sadece ayakta kalmak yetmiyor karlı ayakta kalmak gerekiyor. Son üç yılda Petkim’de çok hızlı karar alıyoruz. Analitik değerlendirmeler yapıyoruz ve verilerle konuşuyoruz. İş sonuçlarına pozitif yansıyor. Simülasyonlarla iş yapmayı önemsedik. Çevik olmanın faydasını gördük, aksiyon yönetimine önem veriyoruz" dedi.
"KENARA ÜÇ KURUŞ PARA KOYAN İNŞAAT YAPIYOR"
Folkart Genel Müdürü Metin Sancak da Folkart Narlıdere ile başladıkları inşaat projelerinin Folkart Towers ile sürdüğünü, ikiz kuleleri İzmir’e kazandırdıklarını, bu yıl 85 katlı binayı İzmir’e yapacaklarını ifade etti. Sancak, şunları söyledi:
"Stratejimizi belirlerken finansal kaynakları insan kaynaklarını ve müşteri odaklı olmayı, bilgiyi önemsiyoruz. Şu ana kadar beş proje gerçekleştirdik. 350 bin metrekarelik projelerin toplam yatırımın 800 milyon lira. 2016- 2017 projelerinin yatırım değeri 2.6 milyar lira olacak. İzmir’den çıkmış Türkiye’nin en büyük inşaat firması olma yolunda ilerliyoruz. Tekstilde üç kuruş kenara koyan inşaata giriyor. Bu sektörde ayrışmak, sıyrılmak gerekiyor. Biz ona inandık ona göre davranıyoruz. İki yıl önce Avrupa kalite ödülü yolculuğuna başladık. Amacımız sürdürülebilir olmak. Büyümeyi yöneten uluslar arası kabul görmüş projeler üzerinden yürüyerek geleceğe ulaşmak istiyoruz" dedi.
ATIK YÖNETİMİNİN ÖNEMİArkas Holding CEO’su Önder Türkkanı ise 22 farklı ülkede 43 ofiste, 6 bin 600 kişiyi istihdam eden çok kimlikli bir grup olduklarını belirterek, dünyanın en büyük 100 konteyner firması içinde 26. sırada yer aldıklarına dikkat çekti. Türkkanı, "Bölgeyi çok kısa süre analiz edip hızlı karar veren bir şirketiz. Dönüşüm, sorunları çözerken kendinizi dönüştürme yeteneğinizdir" dedi.
ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, çimento üretiminde atık yönetiminin önemine değinerek, "Atıklar için ülkemizde vahşi depolama yapılıyor. Bu gerçek bir bertaraf değil. Çimento sektörü atık yönetimi konusunda ciddi çalışma içinde. Evsel ve endüstriyel atıklar konusunda ciddi çabalar gösteriyor. 2010 yılından sonra bu çabalar hayata geçmeye başladı. Atıklarımız artık alternatif yakıta ve hammaddeye dönüşüyor. Kanalizasyon çamurları da kurutmadan sonra yine çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılabilecek özellikler taşıyor. Sektör çevre ile olan ilişkisini atık yönetimi konusunu ön plana çıkararak önemli bir hizmete katkı koyuyor" dedi.