Güncelleme Tarihi:
İZMİR ve Manisa’ya elektrik dağıtan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin 1.9 milyar TL gibi yüksek bir rakama özelleştirilmesinden sonra, sanayiciyi, ‘Fatura kime kesilecek’ endişesi sardı. Ege iş dünyası, sıkı denetim gerektiğini vurgularken uzun vadede kaliteli ve hızlı hizmet umuyor. Bazı temsilcilerse özelleştirmeyle birlikte rekabet ortamının yaratılacağını ve sanayicinin ucuz elektrikle üretim fırsatı yakalayacağını öngörüyor.
Ciddi araştırılmalı
Konuyu meclis toplantısında da dile getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, özelleştirmenin kent ekonomisinde büyük yankı bulduğunu belirterek, “Verilen yüksek fiyat, İzmir sanayisinin büyüme potansiyeline olan güvenin göstergesi” dedi. Devlet bütçesine de önemli katkı sağlandığını vurgulayan Demirtaş, “Ancak ihalede verilen yüksek fiyat, tüketiciden mi, ticarethanelerden mi yoksa sanayiciden mi temin edilecek? Söz konusu fiyat elektrik fiyatlarına ne derece yansır? Ciddi şekilde araştırılması lazım” dedi.
EBSO’da çalışma var
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da konuyla ilgili çalışma başlattıklarına dikkat çekti, “Devletin açtığı ihalede herkes hesabını, kitabını yaparak teklif verdi. Bu konuyla ilgili çalışma yürütüyoruz, tamamlanınca kamuoyu ile paylaşacağız” bilgisini verdi.
Endişe giderilmedi
Konuyu dergilerinde ele alan İzmir Atatürk Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise, özelleştirme ihalelerinin rekor bedellerle gerçekleştiğini dile getirdi, şu görüşü savundu: “Ancak, kazanan firmaların yapacakları yatırımlar, kullanacakları kredilerin faizleri ve kayıp-kaçak bedellerinin elektrik fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda endişeleri giderecek açıklama yapılmamıştır. İhalelerde yüksek bedele birlikte elektrik dağıtımını üstlenen firmaların teknik, mali ve idari yeterliliklerinin de dikkate alınmış olduğunu
Fırsat da olabilir
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli, sanayicinin ve tüketicinin ucuz ve kaliteli enerji kullanması için denetim gerektiğini dile getirdi, şunları söyledi: “Denetim olmazsa problem olacağını düşünmekle birlikte, bu durum fırsat da yaratabilir. Elektrik dağıtımında özel sektörle birlikte, farklı fiyatlandırmalar ve daha düşük fiyatlı enerji kullanımının da önü açılabilir. Organize sanayi bölgeleri gibi gruplar toplam alım üzerinden ciddi indirimler alabilir. Rekabetin olduğu ortamda oluşacak bu tür fırsatları da gözönünde