Güncelleme Tarihi:
Gediz Nehri’nin temizlenmesi için yıllardır sürdürülen çalışmalarda yeterince yol alınamaması Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı kızdırdı. Çevre ile ilgili tüm birimleri topladığını ve Gediz’in kirlilik haritasını çıkarttırdığını açıklayan Vali Bektaş, "Çevre Bakanlığı, Gediz havzasından sorumlu birim Manisa Valiliği demiş. Ben de arıtmadan atık su bırakan tesislerin tespitini istedim. Rakamlar araştırılıyor. Daha sonra haftalık atık su raporu yayınlatacağım. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin durumu bu, Akhisar Belediyesi’nin durumu bu, Alaşehir’in bu diye. Herkesin ne yaptığı ortaya çıkacak. Herkes aynada yüzünü görsün. Bunun içine İzmir Kemalpaşa, Kütahya Gediz, Uşak Organize Sanayi Bölgesi gibi yerler de dahil. Arıtma yeterliliği yoksa İzmir valisine, Kütahya valisine, Uşak valisine yazacağım. Bütün imkanları sonuna kadar kullanacağız. Bu sorunlar var. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor" dedi.
’BUNUN HESABINI KİM ÖDEYECEK?’
Gediz Nehri’nin Manisa’nın can damarı olduğunu ve buradan alınan sularla zeytin ve üzüm yetiştirildiğini hatırlatan Vali Bektaş, "Yarın Avrupa Birliği bizim yetiştirdiğimiz zeytinleri tahlil edip içinde ’Kimyasal atık bulduk. Manisa’dan zeytin almayacağız’ dediğinde ne olacak? Üzüm yaprağı satamıyoruz mesela. Çünkü kalıntı sorunu var. Yarın üzüm de satamayacağız. Bunun hesabını kim ödeyecek? Bunun faturasını birinin ödemesi gerekiyor" diye konuştu.
BİR VALİ YARDIMCISININ TEK GÖREVİ GEDİZ NEHRİ
Manisa Valiliği’nde bir vali yardımcısına sadece Gediz Nehri’ni koruma görevi verdiğini dile getiren Vali Bektaş, "Giderek sanayi büyüyor. Zeytin fabrikalarında iki faza geçilme mecburiyeti var. İki faza geçmeyen bir sürü fabrika var. Bunların üzerine gitmeyecek miyiz? Zeytin fabrikalarının, benden önce üzerine gitmesi gereken yerler belediyeler. Gitmiyorlarsa vali olarak sesimizi çıkarmayacağız anlamına gelmez. Bir vali yardımcısını sadece bu işle görevlendirdim. Sadece bir tek görevi var. Gediz’i korumak. Vali yardımcımızın gecesi, gündüzü bu iş olacak. Her gün Gediz’in fotoğrafını göreceğiz. Kim atık veriyor, kimin ruhsatı var, kimin arıtması bozuk hepsini göreceğiz. Bu sadece Manisa’da değil İzmir Kütahya Uşak illeri içinde geçerli olacak" diye konuştu.
DİĞER VALİLERE GÖREVİNİ HATIRLATACAK
Atık su raporuna göre İzmir, Kütahya ve Uşak valileriyle iletişime geçeceğini ve görevlerini hatırlatacağını açıklayan Vali Bektaş, "Beni bağlayan mevzuat İzmir, Kütahya, Uşak valisini de bağlıyor. Ona görevini hatırlatmak da benim görevim. İzmir Valisine ’Sizin Kemalpaşa’daki tesislerin atık suları arıtılmadan Nif çayına verildiği için benim ovamı mahvediyor. Bunun için gerekli işlemi yap’ diyeceğim. Yapmazsa görevi ihmale giriyor. Çevre il müdürlüğü olarak sonuçları izleyip sebepleri ortadan kaldırmak için hem uyarıları hem de yaptırımları uygulama makamıyız. Ama sistemi kuracak işletecek olan belediyelerdir. Belediyelere de görevlerini hatırlatacağız. Belediyeler yeni sorumlu oldukları için işin farkında değiller. Belediyelere de görevlerinin farkında olması için hatırlatmalar yapacağız" dedi.
Manisa Dericiler Sitesi’nin arıtma tesisinin yetersiz olduğunu söyleyen Vali Bektaş, "Oranın atık suyu dereye gidiyor. Bizim çevreci de gidiyor üç tane ağacın dibinde kamp kuruyor. Peki bunu neden görmüyorlar acaba" dedi.