Veli ŞAKIR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 21:40
İzmir’in fuar istekliliği artıyor. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sinerjisiyle uluslararası arenada söz sahibi olma zamanının geldiği ortada. Yıllarını bu işe adamış, kente önemli fuarlar kazandıran Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele ile konuştuk.
İzmir’in fuarcılık konusunda geleceğini nasıl görüyorsunuz?- Önce fuarları iyi analiz etmemiz gerekir. Yakın geçmişe kadar en büyük ve en gelişmiş fuarlar Avrupa’da düzenlenirdi. Avrupa ülkelerinde fuarcılığın doyum noktasına ulaşmasıyla firmalar arayışa girdi. Uzak ve Ortadoğu ülkeleri, Rusya ile ülkemiz ciddi fuarcılık firmalarının gözdesi oldu. Uluslararası fuarcılık firmalarının Türkiye’deki ilk durakları İstanbul oldu. Ülkemizde en eski ve aralıksız düzenlenen İEF’nin İzmir’de olmasına rağmen sağladığı kolaylıklar nedeni ile İstanbul tercih edildi. Ancak İstanbul’a çok sayıda misyon yüklendi. İş dünyasıyla İstanbul halkı kentin bu kadar misyonu yerine getirmekte zorlandığını düşünüyor. Fuarcılık açısından İstanbul’a alternatif olarak akla gelen ilk il İzmir oluyor. İzmir tüm ulaşım olanaklarına sahip ender kentlerden birisi. Limanları ile öne çıkmaktadır. Mevsimsel nedenlerle çalışma şartları da kolay. İzmir’de 2 serbest, yaklaşık 20 organize sanayi bölgesi kurulu. 75 yıllık fuar kültürü ile yapımı sürdürülen dev ve modern fuar alanı ile fuarcılık firmalarının vazgeçemeyeceği özelliklere sahip. İzmir’in fuarcılık geleceğinin çok daha ilerilere gideceği kesindir. Uluslararası fuarcılık firmaları çalışmalarına başladı.
Efor FuarcIlIk genel müdürüá 1962 İzmir doğumlu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. İş hayatına 1982’de Büyükşehir Belediyesi Fuar ve Turizm Müdürlüğü’nde başladı. İZFAŞ’ta Fuarlar Müdürü olarak görev yaptı. Fuarların özelleştirilmesi projesi kapsamında 1996’da yine fuarcılıkta uzman bir arkadaşıyla Efor Fuarcılık’ı kurdu. Halen şirketin genel müdürü olarak görevine devam ediyor.
BAYAN YÖNETİCİLER DAHA YAPICI VE BAŞARILIPeki bir kadın olarak büyük organizasyonları yönetmede avantajlarınız oluyor mu? Sizi zorlayan durumlarla karşılaşıyor musunuz?- Firmaların büyüklüğü ne olursa olsun, ticari ihtisas fuarlarına katılmak onlara, bundan sonraki çalışmalarında rehberlik edecek bilgileri toplamak, satış yapmak ya da yeni ilişkiler kurmak adına fırsat sunmak zorundadır. Ve en önemlisi de cirolarına katkı sağlamalıdır. Bugün, bunu sağlayacak ekibin veya ekip sorumlusunun erkek ya da bayan olması pek fark etmez. Benim fuarcılığa başladığım yıllarda bayan meslektaşımın sayısı yok denecek kadar azdı. Fuar organizasyonlarında bayan yönetici olmanın çok ciddi avantajları da var; bayan fuar yöneticileri daha yapıcı ve uzun süreli takipte başarılı, fuar hazırlık aşaması ve sürecinde eksikleri tamamlama yönünden bayan inceliği, zarafeti organizasyona renk katıyor. Bu işi severek zevkle yapıyorum. Sürekli yenilikleri takip ediyorum. Organizasyonunu gerçekleştirdiğim sektör ve kentimiz için yapılabileceğin en iyisini ortaya koymak için çalışıyorum.
25 YILDIR SEKTÖRE HİZMET EDİYORUZBugüne kadar yaptığınız fuarlar? Yeni fuar organizasyonlarınız?- 1982’de başlayıp hiç ara vermeksizin bu sektörde çalışarak İzmir’e yeni fuarlar kazandırılması konusunda mesai harcadım. Efor Fuarcılık olarak 1997’de MODEKO, INELEX, PET SHOW fuarlarını gerçekleştirdik. Bunlar artık İzmir’e mal oldu. "MODEKO" Mobilya Dekorasyon Fuarı, "INELEX" Asansör Fuarı, "Pet Show" evcil hayvan etkinlikleri. Ayrıca Salihli’de, çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği, tamamen bölgeye yönelik olan tarım ve hayvancılık günleri düzenliyoruz. Arkadaşlarımız 6-9 Mart 2008’de AUTO EQUIP 2008 "Otomotiv Yan Sanayi" konusunda yeni bir projeyi hayata geçirecek. Türkiye’nin lokomotif sektörü haline gelen otomotiv sanayinin gelişmesi ve uluslararası ticarete yeni bir ivme kazandırması açısından AUTO EQUIP fuarı önemli bir sıçrama rampası oluşturacak.