Fotoğrafın sessiz devrimcisi, Folkart Gallery’de

Güncelleme Tarihi:

Fotoğrafın sessiz devrimcisi, Folkart Gallery’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 14:49

İZMİR’deki Folkart Gallery, yeni sezonda kapılarını, dünyanın yaşayan en büyük fotoğrafçılarından biri olarak anılan, belgesel fotoğrafın en önemli temsilcilerinden Sebastiao Salgado’nun ’İşçiler’ (Workers) adlı koleksiyonu ile açtı.

Haberin Devamı

Ünlü oyuncu Volkan Severcan’ın sunduğu sergi açılış kokteylinde konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, uluslararası standartlardaki bu galeriyi yaparken amaçlarının dünya sanatçılarını İzmirli sanatseverlerle buluşturmak olduğunu söyledi. Sancak, "Sanırım bunu daha önce açtığımız iki sergiyle de başardık. Hatırlayacağınız üzere ilk sergimiz, içinde dünya sanatına yön veren Picasso’dan Dali’ye, Rodin’den Abidin Dino’ya birçok ünlü sanatçının eserlerinin bulunduğu ’Ellerin Büyüsü’ koleksiyonuydu. İkinci sergimiz ise ’Bir Hürriyet Türküsü’ adlı Çanakkale Savaşları fotoğraf ve obje sergisiydi. Bu iki sergiyi yaklaşık 35 bin kişi izledi" dedi.

Fotoğrafın sessiz devrimcisi, Folkart Gallery’de

Haberin Devamı

Folkart Gallery’nin yeni sezona da Sebastiao Salgado’nun ’İşçiler’ adlı kolleksiyonu ile girdiğini belirten Sancak, "Çağımızın en popüler sanatı fotoğrafçılıktır. Çünkü cep telefonu taşıyan herkes artık potansiyel bir fotoğraf sanatçısıdır. Biz de bu duygu ve bilinçle bu sezonun üç sergisinden ikisini fotoğraf sanatına ayırmak istedik ve çalışmalarımızı da bu yönde yürüttük. Fotoğraf sanatı dendiğinde iki dev isim karşımıza çıkar. Birisi Sabastiao Salgado diğeri de Robert Capa’dır. İşte bu dev isimlerden biri olan Salgado ile açıyoruz bu sezonu. Robert Capa’nın sergisi de bu sezonun üçüncü sergisi olarak 1 Mart 2016’da yine burada açılacak. 10 Aralık tarihinde açılacak olan ve Sayın Hıfzı Topuz’a ait ’Kara Afrika Sanatı’ adlı dünyanın en büyük mask ve heykel sergisinin haberini de sizlere verelim" diye konuştu.

Fotoğrafın sessiz devrimcisi, Folkart Gallery’de

’FOTOĞRAFÇININ EN ÖNEMLİ YANI BELGESEL ÇALIŞMASI’

Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise yaptığı konuşmada bir şehirde para kazanarak mali güce ulaşan işadamlarının sanata olan borcunu ödemeleri gerektiğini, buna karşılık olarak da kentlinin açılan sergilere, konserlere katılmasını istedi. Hızlan, "Bunun, burada yaşayanların bir vatandaşlık görevi, bir yurttaşlık görevi olduğunu düşünüyorum. Bende galerilerin açılmasının çok önemli bir yeri var. Yahya Kemal Beyatlı bir sohbetinde bizim sıkıntımızın resimsizlik ve nesirsizlik olduğunu söylüyor. Bizde resim yapılmamış, bu günlere minyatürle gelinmiş. Bunun karşılığında nesir de yok. Şiir de çok önemli adlar var ama nesir gelişmemiş. Nesirimiz, düz yazımız yok. Düz yazı olmayınca felsefe olmaz. Görsellikte eksikliğimiz var. Ne yazık ki sergi gezenlerimiz az. Bence bu müzelerimizin açılması hepimize görsel açıdan bir eğitim sağlıyor" dedi. Açılan fotoğraf sergisine de değinen Hızlan, "Hepimiz fotoğraf çekiyoruz ama fotoğrafın bu olmadığını fotoğrafın bu ustalarının eserlerini gördükten sonra kabul ediyoruz. Salgoda işçileri anlatıyor. Çok zor koşullarında çalışan işçileri görüyorsunuz. Fotoğrafın ve fotoğrafçının en önemli yanı belgesel çalışılması. Bunların hepsi belgeseldir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Fotoğrafın sessiz devrimcisi, Folkart Gallery’de

SALGADO KİMDİR?

8 Ekim 1944 tarihinde Brezilya’nın Minas Cerais bölgesindeki Aimores şehrinde dünyaya geldi. Aslen ekonomist olan ve Paris’te ekonomi doktorasını bitiren sanatçının eşi Leila VVanick Salgoda, sanatçının tüm projelerinde küratör ve editör olarak yer alır. 30’lu yaşlarına kadar ’Uluslararası Kahve Organizasyonu7nda ekonomist olarak çalışırken Dünya Bankası adına birçok sefer Afrika’ya seyahat etti. Bu sıralarda fotoğraf çekmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeye karar verip, 1973 yılında önce Sigma sonra Gamma için belgesel ve fotojumalist fotoğraflar üretmeye başladı. 1979 yılında dünyanın en önde gelen ve önemli kooperatif fotoğraf ajansı olan ’Magnum Photos’a katıldı ve 1994 yılında ayrıldı. Aynı yıl ’Amazonas Images’ adında kendi ajansını eşiyle birlikte kurdu. Salgado, uzun soluklu ve kendine kaygı edindiği konuları fotoğrafik olarak izleyicilere aktardığı projeler üretti. Workers veya Cenesis gibi projeleri 7 ila 10 yıl arasında süren zorlu ve uzun bir çalışma sonucu meydana çıktı. İnsanlık ve insanlığın doğaya olan zararları üzerine farkındalık yaratmayı istedi. UNlCEF’in 2004 yılından beri iyi niyet elçisidir. 1990’lardan beri eşi Leila Wanik Salgado ile beraber Brezilya’daki bir Atlantik Ormanı’nı restore etmek için uğraş vermektedirler. İki buçuk milyona yakın ağaç dikerek insanın kendi eliyle yok ettiği doğayı Salgado çifti tekrar hayata döndürmüştür. Bu konuyla da ilgili ’Instituto Terra’ adlı bir enstitü kurmuşlardır. Enstitünün amacı doğayı korumak ve bununla ilgili insanları bilinçlendirmek ve eğitmektir.

Haberin Devamı

Salgado, fotoğrafların her birinde insana kendisini ve doğayı tekrar düşünmeye zorlayan zamanımızın en büyük ve en önemli belgesel fotoğrafçısıdır. Hayatının büyük kısmını dolaşarak, fotoğraf çekerek ve Paris’teki ajansında ve Brezilya’daki enstitüsünde geçirmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!