Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz Pazar günü Uluslararası Foça Yeryüzü Pazarı’nda buluşan Slow Food Foça Zeytindalı Birliği üreticileri, domates salçası hazırlayarak, mücver ve patlıcan kıstırma yemeklerinin yapımı konusunda ziyaretçilere bilgi verdi. Domatesin mevsim itibari ile yoğun biçimde üretildiği ve sıcağın en yüksek olduğu bu dönemin salça yapımı için en değerli zaman olduğuna değinen Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, "Salçamızı kendimiz yaptığımızda, kullandığımız domatesin tazeliğinden emin oluyor, istediğimiz oranda tuz katıyoruz. Domates mevsimi devam ettiği ve ilgi olduğu sürece pazarımızda salça yapmaya devam edeceğiz. Yeryüzü Pazarı’nda faaliyet gösteren küçük üreticilerimize destek oluyoruz.
Kapya biberi dönemi geldiğinde hep birlikte ‘tarhana’ da yapacağız. Ege mutfağının ister sıcak ister soğuk bazen de yoğurt ile farklı şekillerde yenebilen, sihirli mücveri, mücevher gibi sofralarımızı donatır. Foçalı kadınlarımız mutfağını pazarımıza taşıdı. Kendi elleri ile, pazar üreticilerinin yerel ürünlerini; zeytinyağı ve patlıcan kullanarak pişirdi" dedi.
Ege mutfağını ve yerel ürünleri sevdirmek için bazı etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Girişmen, Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olma özelliğini taşıyan Foça Yeryüzü Pazarı’nda her Pazar günü yerel üreticilerin doğal şartlarda yetiştirdiği ürünleri tüketicilere sunduklarını anlattı.