Güncelleme Tarihi:
KARŞIYAKA Mavişehir’de imar konusu yerleşimin başladığı 1985’ten bu yana tartışmaların odağında oldu. Bugüne kadar 7’si nazım imar planı, 10’u da uygulama imar planı olmak üzere toplam 17 imar planı yapıldı. Ancak hiçbiri 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan plan kadar tepki almadı. Plana karşı çok sayıda dava açıldı, çeşitli eylemler yapıldı. Mavişehirliler, daha fazla betonlaşmasına karşı birlikte mücadele etmek amacıyla Mavişehir Çevre Platformu’nu kurdu. Açılan davalardan istedikleri sonucu alamayan platform üyeleri, sonunda, seslerini duyurabilmek için seri eylem yapmaya karar verdi. Eylemler her cuma günü saat 17.00’de dünyanın en önemli sulak alanları arasında bulunan ve sulak alanların devlet eliyle korunmasını öngören Ramsar Anlaşması kapsamında olan Gediz Deltası’nın başladığı noktada, Karşıyaka Sahili’ndeki bisiklet yolu üzerindeki Ramsar Tabelası’nın önünde yapılacak. Platform üyeleri ilk olarak çok yakında çok katlı binaların gölgesinde kalacağını iddia ettikleri deltanın simgesi olan flamingolar için temsili cenaze töreni düzenledi. Üzerinde flamingo fotoğrafları bulunan tabutlar deltaya bırakıldı.
Güzelliği yok edilecek
Ramsar Tabelası’nın önünde kurulan masada imza toplayan üyeler adına konuşan Mavişehir Çevre Platformu Sözcüsü Hülya Yalçın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan imar planının uygulanması durumunda bir çevre felaketinin yaşanacağını söyledi. Yalçın, “Burası dünyanın en önemli sulak alanlarından biri. Başta flamingolar olmak üzere 250’nin üzerinde kuş türü burada barınıyor. Bu alanın hemen önüne, Kıyı Kanunu ve Ramsar Anlaşması hiçe sayılarak, yüksekliği 30-50 kat arasında blokların yapılması için zemin etüd çalışmaları başlatıldı. Son olarak planlarda sulak alanların kara olarak gösterildiği bilgisine ulaştık. Bu binaların yapılması durumunda ne kuşların yaşam alanı kalacak, ne de Karşıyakalıların spor yaptıkları alan kalacak” dedi.
Gerekirse yol keseceğiz
Albatros Blokları olarak şimdiye kadar çok sayıda dava açtıklarını, başta valilik olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bütün kuruluşlara başvurduklarını ancak cevap bile alamadıklarını anlatan Hülya Yalçın, “Gezi Parkı için yapılan eylemler bize ilham kaynağı oldu. Baktık Antalya’da köylü kadınlar çevrelerini korumak için eylem yapıyor, biz de eylem yapmaya karar verdik. Bugün temsili cenaze töreni yapıyoruz, haftaya flamingoların ruhuna lokma döktüreceğiz. Dikkatleri Mavişehir’e çekmek için gerekirse önümüzde ucube gibi duran, yolu daraltan inşaat önünde yerlere yatıp trafiği kapatacağız. Mavişehir’de yeteri kadar kat yüksekliği var. Bu evleri bize önünün kapanmayacağını söyleyerek sattılar” diye konuştu.