Güncelleme Tarihi:
UTB Başkanı Mustafa Sezer, uluslararası piyasalarda petrol, soya, mısır gibi emtiaların fiyatlarındaki düşüşlerin Türkiye piyasalarını da etkisi altına aldığını belirtti. Tüketicinin harcamalarından kısmak zorunda kaldığını ifade eden Sezer, bu durumun temel tüketim maddelerinde talebin düşmesine sebep olduğunu hatırlatarak "Belli oranda arz olan ürünler fiyatların aşağıya gelmesini kaçınılmaz kılmıştır. Bu etkenlerin herbiri bir takım sorunları tetikliyor. Satışları düşen firmaların tahsilatları yavaşlamış, vadeleri uzamış buna bağlı olarak finans piyasalarının firmalara bakış açısı değişmiştir. Finansman yükünün artması firmalarda peş peşe iflasların yaşanmasına yol açmıştır. Süt piyasasında büyük ölçekte firmaların peş peşe iflas erteleme taleplerine başvurması firmaları zor durumda bıraktığı gibi süt üreticisini de sıkıntıya sokmuştur" dedi.
"SÜTÜ STOKLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"
Süte diğer emtialardan farklı bakılması gerektiğini vurgulayan Sezer, sütün diğer kuru gıdalar gibi stoklama, üretimini durdurma gibi eylemlere müsait olmadığını dile getirdi. UTB Başkanı Mustafa Sezer şöyle konuştu:
"Süt veren hayvanlar her sabah ve akşam piyasa fiyatları ne olursa olsun üretime devam ettiğinden tonlarca sütü stoklamak veya başka şekilde değerlendirmek mümkün değildir. İlgili bakanlıkların kısa vadede çözüm üretmeleri ileri de karşımıza çıkacak olan başka krizlerin bugünden önlenmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu konu sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı değil aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı gibi diğer bakanlıklarıda yakından ilgilendirmektedir. Bugün önlem alınmadığı durum da süt üreticisi zararlarını karşılayamaz duruma gelecek ve hayvanlarını mezbahanelere kesime gönderecektir. Güncel et fiyatlarının yüksek seyretmesi üreticiyi bu yöne sevk etmekte, yaptığımız gözlemlerde bunu tespit etmiş bulunmaktayız. Bu durum birkaç sene sonra karşımıza et üretiminde kriz olarak çıkacak."