Güncelleme Tarihi:
DİDİM'in Balat Köyü yakınında bulunan Milet Harabeleri'nin ortasında yeralan Milet Müzesi'ndeki hırsızlık, Cuma sabahı ortaya çıktı. Müze Müdürü Semih Tülay, sabah geldiğinde eserlerin çalındığını farketti. Giriş kapısında zorlama olmamasına karşın eserlerin kaybolması üzerine jandarma araştırma başlattı. Jandarma İstihbarat Timi, 4 odalı müzenin büyük bölümüne açılan bir pencerenin yarı aralanmış olduğunu belirledi. Yeterli güvenliği sağlamayan demir korkuluğunun kolayca aralanıp, ahşap pencere çerçevesinin de açıldığı anlaşıldı. Bu yöndeki çalışmalarını sürdüren ekipler, duvarda ayak izlerini de takip ederek tek katlı müze binasının çatısına çıkan kişilerin, 8 - 10 yaşlarındaki bir çocuğu iple sarkıtarak içeriye girmesini sağladığı saptadı.
Organize hırsızlık
AYDIN İl Kültür Müdürü Özgen Karaca da, müzeye gelerek çalınan eserlerin tesbiti çalışmalarına katıldı. Karaca, 44 arkaik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış üzerinde çeşitli insan, hayvan ve bitki figürlerinin yeraldığı eserler, 20 altın sikke, 2 de kutsamalarda kullanılan altın haçın ilk tespitlere göre çalındığını belirtti. Kültür Müdürü Karaca, hırsızlığın organize bir girişim sonucu meydana gelmiş olabileceğini söyledi.
5 kişi gözaltında
JANDARMA, ilk olarak Milet Müze Müdürü Semih Tülay'ın bilgisine başvurdu. Çalışan 2 koruma görevlisi ve 3 personelin ifadeleri alındı. Gece nöbetindeki güvenlik görevlisi İsmail Özdamar'ın da ifadesi alındı. Müzeye 1 kilometre mesafedeki 1970 nüfuslu Balat Köyü'nde giriş çıkışları kontrol altına alan jandarma ekipleri tüm evlerde arama başlattı. Köy halkının parmak izleri alındı. Muhtar Süleyman Semerci, 1960 yılında da müzede benzeri bir soygun gerçekleştiğini hatırlattı, ‘‘Aynı şekilde köy halkının parmak izi alındı. Hırsızlık yapan kişinin, İstanbullu olduğu daha sonra ortaya çıktı. Köyde bu şekilde arama yapılmasına üzülüyoruz. Ancak, bu kadar değerli tarihi eserin çalınması bizi daha da üzüyor. Yeter ki, eserler bulunsun. Buna da razıyız’’ dedi.