Fidanlar bürokrasi kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Fidanlar bürokrasi kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 00:00

Denizli Valiliği’nin bir yıl önce aldığı kararla Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV), Pamukkale ile Karahayıt yolunun iki yanına bin zakkum ve zeytin fidanı dikildi. Ancak Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ağaçlandırma yapılan bölgenin SİT alanı olduğu gerekçesiyle fidanların sökülmesine karar verdi. Kurul, vakıf hakkında suç duyurusunda bulundu.

Geçen günlerde Denizli Valiliği’ne gelen bir müfettiş, kurulun 28 Şubat 2008 tarihli fidan kesimi kararının neden uygulanmadığını sordu. Valilik de, kurul kararının uygulanması için Pamukkale Belediyesi’ne yazılı talimat verdi. Müze Müdürlüğü denetiminde fidanlar tek tek kesildi.

Başarı cezasız kalmıyor

DOÇEV Müdürü Tarık Barbaros Plevne, fidanların kesilmesine şoke olduğunu belirterek, "Yeşil için yargılanıyoruz, biz buna katlanırız ama o fidanlara nasıl kıydılar" dedi. Plevne, iki tür ağacın Pamukkale yöresine uygun olduğunu, hatta zakkum için "Pamukkale çiçeği" denildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Doğaya zarar vermedik. Bu ağaçlar büyüdüğünde yol kenarı güzelleşecek, görülen yoğun erozyon önlenecekti. Bu ülkede başarı cezasız kalmıyor. Başarılı bir çalışma yaptık, işgüzar yöneticiler bu başarılı çalışmayı cezalandırdı. Biz bu ağaçları valiliğin isteğiyle dikmiştik. Kurul izinsiz ağaç diktiğime dair hakkımda suç duyurusunda bulundu. Şu anda yargılanıyorum. O zaman Pamukkale ören yerinde bulunan binlerce ağacı da çevreye ve SİT alanına zarar veriyor diye kessinler."

’Kesin dediler’ kestik

Pamukkale’nin MHP’li Belediye Başkanı Osman Akkulak ise, "Fidanların kime ne zararı var? Ama bize valilikten yazılı emir geldi. Fidanları kesin dediler kestik. Biz verilen emri yerine getirdik" diye konuştu.

Orman Bölge Müdürü Adem Oklu ise, "Ortada bir kurul kararı var. Yolun bulunduğu alan Orman Bölge Müdürlüğü sahasına girmiyor. Ancak, kamuya ait bir araziden fidan kesilmesi bizi ilgilendirir. Konuyu araştıracağız, gerekirse fidanı kesenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

KARAR 11 AY ÖNCE ALINDI

Aydın Kültür ve Tabii Varlıklarını Koruma Kurulu, 28 Şubat 2008’deki toplantısında izinsiz fidan dikiminin cezalandırılması için Denizli Valiliği ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kurul Bölge Müdürü Mehmet Yılmaz, Başkan Celal Şimşek, Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Güler ve dokuz üyenin ortak aldığı kararda özetle, "Birinci derecede arkeolojik ve birinci derecede doğal SİT alanında kurulumuzun izni olmadan ağaç dikenler hakkında yasal soruşturma açılması gerektiğine, yasal soruşturmanın başlangıç ve sonucunun kurulumuza iletilmesine, izinsiz dikilen ağaçların ilgili Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde kaldırılmasına, iş bitiminde hazırlanacak rapor ve fotoğrafların kurulumuza iletilmesine karar verildi" deniliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!