Fethiye'de Tsunami olabilirdi

Güncelleme Tarihi:

Fethiyede Tsunami olabilirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 00:00

Rodos adası ile Fethiye arasında tarihte büyük depremler hatta tsunami meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Uluğ “ Daha büyük olsa tsunami de olabilirdi” dedi.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi deprem uzmanı jeofizikçi Prof. Dr. Atilla Uluğ, Muğla Ölüdeniz açılarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki depreme kimsenin şaşırmaması gerektiğini söyledi. Rodos adası ile Fethiye arasında tarihte büyük depremler hatta tsunami meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Uluğ “Nerden çıktı bu deprem denilecek bir yer değil. Daha büyük olsa tsunami de olabilirdi” dedi.
Prof. Dr. Atilla Uluğ, bölgenin depremsellik açısından Güneybatı Anadolu'nun en hareketli yeri olduğunu söyledi. Muğla Ölüdeniz açıklarından depremin meydana geldiği alanın karadaki faylar gibi olmadığını belirten Uluğ, bölgenin iki büyük plakanın sınırı olduğuna dikkat çekti. Uluğ, “Burada Girit yayı adı verilen yay var. Bu yay, Afrika plakasının Akdeniz'de Anadolu plakasının altına daldığı alandır. Bunun paralelleri de var. Tarihte pek çok kez 7'nin üzerinde büyük depremler olmuş” dedi.
TSUNAMİ OLMUŞ YİNE OLABİLİR!
Bu yay üzerinde Rodos-Fethiya arasında tarihte tsunamilerin de olduğuna dikkat çeken Uluğ, tsunaminin gerçekleşmesi için derin deniz ve makanizmanın ters işlemesi gerektiğini söyledi. Uluğ, “Düşey atımlı ve doğrultu atımlı depremlerde tsunami olma olasılığı çok zordur. Son depremde olduğu gibi depremin mekanizması ters atımlı olursa tsunami meydana gelir. Burada yine tsunami olabilir. Ancak, pazar günkü 6 büyüklüğünde deprem tsunami yaratmadı. Daha büyük olsa tsunami olabilirdi. Ancak, bu bölgede geçmişte olduğu için yine olabilir” dedi.
USULE UYGUN BİNA YAPIN
Uluğ, bölgede daha önce de depremler meydana geldiğini ancak 6 büyüklüğündeki depremin dikkat çektiğini belirtti. Milattan sonra 7.5 büyüklüğü eş değer depremler olan bölgede, 1957 yılında 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini dile getiren Uluğ, “Bir daha o büyüklükte depremin ne zaman olacağını söylemek zor. Fethiye ve depremin etkilediği alanlarda yaşayan insanlara, yaşadıkları veya bulundukları binaları sağlamlaştırmalarını öneriyorum. Usule uygun yapılmış bir bina 7.5 büyüklükte bir depremde ağır hasar bile görse yıkılmaz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!