EXPO 2020 İnciraltı’na

Güncelleme Tarihi:

EXPO 2020 İnciraltı’na
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında yapılan EXPO 2020’nin mini zirvesi dün yapıldı. Bakan Günay, çeşitli seçeneklerin ele alındığını belirtti, ibrenin İnciraltı’nı gösterdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında, EXPO 2020’nin yerini belirlemek amacıyla Balçova Kaya Termal Tesisleri’nde zirve gerçekleşti.
Toplantınınh başında konuşan Günay, “Doğal dokuyu yok etmeden, İzmir’i dünya çapında bir termal turizm merkezi olarak planlamaya çalıştık. Arsa kullanma ölçülerimiz de fevkalade dikkatli ve sınırlı düzenlemiş iken buna karşılık arkadaşlarımız hala dava açma yoluna gidebiliyorlar. Umuyorum ki yargı İzmir’in, Türkiye’nin hakkında bizim kadar duyarlılığını koruyacaktır” dedi.

Planlamalar sürüyor

Bakan Günay, Şirince Efes Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi, Bayındır Ergenli ve Derinköy Kaplıcaları Termal Turizm Merkezi, Ödemiş Bozdağ Kış Turizm Merkezi’ne ilişkin sınır belirleyip kurum görüşlerini almak için yazıları gönderdiklerini aktardı. Seferihisar Doğanbey Termal Turizm Bölgesi’nde bir sınır düzenlemesi yapıldığını, Özdere Turizm Merkezi’nde de plan revizyonu çalışmaları olduğunu aktaran Günay, Çeşme Yarımadası’nda da sit düzenlemesi yaptıklarını belirtti. Bu sit düzenlemeliren karşı daha önce bir iptal kararı çıktığını hatırlatan Günay, “Şu anda bir miktar yatırım imkanlarının önünü açacak noktaya geldik” dedi.
Günay, İzmir’de çok sayıda kazı olduğunu ancak düzenlenmiş ören yerinin az olduğuna dikkat çekerek, “İzmir tarihi açısından çok zengin ama kuzeyde sadece Bergama, güneyde ise Efes’in düzenlenmiş olması, sadece buraların gezilebiliyor olması yetersiz. Bizim bu konuda biraz daha hızlı çalışmamız gerekiyor” diye konuştu. Urla Karantina Adası’na da kaynak ayırdıklarını ve burada bir kazı başladığını söyleyen Günay, hastane taşınıp Sağlık Bakanlığı’nın mülkleri devralonca turizm kimliğinin daha fazla ön plana çıkabileceğine işaret etti.

Haberin Devamı

Değişiklik yok gibi

Günay, toplantıdan sonra Vali Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile açıklama yaptı. EXPO 2015 adaylığı sürecinde alan olarak İnciraltı’nın belirlendiğini ve bu dönemde de Urla ve Buca’da 2’şer, Selçuk Pamucak, İnciraltı, Yeşildere ve Seferihisar’da birer alanın değerlendirildiğini söyledi. Günay, “Kent merkezine, havaalanına yakınlık gibi ulaşım konusunda artılar ifade edildi. Yerel yönetici arkadaşlarımız da görüşlerini söyledi.

Haberin Devamı

Özel yasa çıkarılacak

İnciraltı’nın turizm bölgesi olduğunu ve planlama çalışmalarının önemli bir aşamaya geldiğini ancak açılan davaların da olduğunu hatırlatan Günay, EXPO için özel yasaya işaret ederek “Önümüzdeki dönemde yasal müdahale de söz konusu olabilir. Bizimki burada bir kanaat belirleme çalışmasıydı. Yönlendirme komitesi de bunu resmiyete çevirecek” dedi.
Hükümet olarak EXPO’yu desteklediklerini vurgulayan Günay, “EXPO asıl İzmir projesidir. EXPO’nun asıl sahibi büyükşehir başkanımız, valimiz ve İzmir kamu yönetimidir” diye konuştu. Tüm bakanlıkların da projeye her türlü desteği vereceğini aktaran Günay, “Öncelikle 2013 Kasım ayında yapılacak karar toplantısından başarıyla çıkarmaya çalışacağız. EXPO’yu dünya çapında büyük bir başarıyla gerçekleştirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Demirtaş’ın önerisi: Karşıyla bütünleşme

İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020’nin yeri için İnciraltı’nın ağırlık kazanmasını, “Beklenen oldu” diye değerlendirdi. EXPO alanı için yeni bir öneri de getiren Demirtaş, Bakan Ertuğrul Günay’a dosya sundu, şunları söyledi:“İzmir’in EXPO kolyesine ihtiyacı var. Sadece bu yakada (güney tarafı) yapılan EXPO, karşı yaka ile bütünleşmeli. Nasıl olsa tüp geçitle bu yaka, karşıya bağlanacak. Ortaya bir EXPO adası yapabiliriz. Karşı yakadaki tema parklarını ve hayvanat bahçesini de değerlendirebiliriz. Çeşitli ülkelerden getirilecek hayvanlarla orada ayrı bir konsept yaratabiliriz. Zaten Kaklıç tarafında bir havaalanı yapılacak. İzmir’de müthiş bir rekreasyon alanı yaratabiliriz. Karşıyaka ile bütünleştirirsek EXPO halkasını tamamlarız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!