Etiket gitti

Güncelleme Tarihi:

Etiket gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 00:35

Rusya’ya konfeksiyon ve tekstil alanında ihracatını devam ettirmek isteyen firmalar, çözümü ‘Made in Turkey’ etiketini çıkarıp yerine başka ülkeleri menşei göstermekte buldu.

Haberin Devamı

UÇAK düşürme kriziyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinin ekonomiye yansımaları sürüyor. Egeli tekstilciler, ‘Made in Turkey’ etiketiyle Rusya’ya ihracatta zorlanınca yeni strateji geliştirdi. Firmalar, ‘Made in Turkey’ etiketini söküp yerine ‘Made in Azerbaijan’ ya da ‘Made in Iran’ yazarak yollarına devam etmeye çalışıyor. Öte yandan, Zara, H&M ve Mango gibi markalar ise Türkiye’deki partnerlerinden ‘Made in Turkey’ ibaresini kaldırmalarını istiyor. Kimisi de Rusya siparişlerini Tunus’a kaydırmaya başladı.

Etiket gitti

 

TILSIM BOZULDU

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu eski Başkanı Nedim Örün, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin ardından Rusya’da artık ‘Made in Turkey’ etiketiyle tekstil ürünü gitmediğini dile getirdi. Nedim Örün, “Son krizle birlikte şu an tekstil ürünleri Azerbaycan üzerinden Rusya’ya gidiyor. Orada by-pass oluyor. ‘Made in Turkey’ etiketi çıkıyor. Yerine Azerbaycan ya da İran yazılıyor. Bu sektör açısından kötü bir durum. ‘Made in Turkey’ Rusya’da önemli bir markaydı. Her hangi bir ürün 5 Euro iken ‘Made in Turkey’ olduğunda bu 9 Euro’ya satılıyordu. Bu sadece Rusya için geçerli değil. İran’dan, Körfez ülkelerine de benzer prestij vardı. Hatta hala Çinli firmalar İran’a yaptıkları ihracatta ‘Made in Turkey’i kullanıyor. Şu an Rusya için bu tılsım bozuldu” dedi.

Haberin Devamı

Etiket gitti

SİPARİŞLER KAYIYOR

Rusya ile yaşanan sıkıntının sadece etiket çıkarmaya yansımadığını da aktaran Örün, şöyle devam etti: “Bunun bir de Avrupa’ya ihracatına olumsuz etkisi oluyor. H&M, Zara ve Mango gibi markalarının İzmir’de de partnerleri var. Burada üretilenler o markanın Rusya’daki mağazalarına gidiyor. Şimdi sıkıntıyla birlikte bu markalar Rusya için yapılan üretimlerini Tunus’a kaydırmaya başladı. İstanbul’da bu yaşandı. İzmir’de de olacaktır. Ya etiket çıkacak ya da sipariş başka ülkeye kayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!