Esnaf kepenk kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

Esnaf kepenk kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 01:26

TURİZMİN Antalya’dan sonraki en büyük amiral gemilerinden olan Muğla'da işler iyi gitmiyor.

Haberin Devamı

İlçede, yılın ilk sekiz ayında toplam 1376 esnaf, işlerinin kötü gitmesi nedeniyle kepenk kapatmak zorunda kaldı.
Muğla genelinde 307 esnaf Marmaris en fazla işyerinin kapandığı ilçe oldu. Marmaris'i, Muğla merkez 107, Bodrum'da 203, Dalaman'da 49, Datça'da 36, Fethiye'de 210, Kavaklıdere'de 16, Köyceğiz'de 54, Milas'ta 155, Ortaca 66'da, Ula'da 43, Yatağan 58 esnafla takip etti.


Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, her şey dahil sistem oteller olduğu sürece işyerini kapatmak zorunda kalan esnafın sayısının yıl sonuna kadar artacağını ileri sürdü.

Her şey dahil sistemine kota getirilmesi gerektiğini savunan Ayyıldız, “500 yatak kapasitenin altındaki otellerde her şey dahil sisteminin uygulanmaması için hazırladıkları bilgilendirme dosyalarını Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'na sunduk. Dünyada herşey dahil sistemi ile turizm yapan ülkelere baktığınızda 70 Euro altında konaklama verilmezken Muğla'nın turistik yerlerinde 3 ile 10 Euro arası fiyat uygulanıyor. Bu fiyatlara da son dakika olarak bilinen kalitesi düşük turist gelmekte. Bedavaya gelen turistler, otelden dışarı çıkmayınca hem ülkemize döviz girdisi sağlanamıyor hem de esnafımız kazanamıyor. Esnaf kazanamayınca kepenk kapatmak zorunda kalıyor” dedi. Turizm olmayan ilçelerdeki esnafa ise büyük alışveriş merkezlerinin darbe vurduğuna dikkati çekti.
Ayyıldız, bakanlıklara sundukları dosyalardaki önerilerini ise şöyle sıraladı:

Haberin Devamı


“500 yatak kapasitenin altındaki otellere herşey dahil sistemine izin verilmesin, kota konulsun. Marmaris merkezde 5 bin iş yeri mevcut. Acil iş yeri azaltılması için TSE’nin belirlediği metrekare ve standartlar uygulanarak denetimler yapılsın, gerektiğinde yasalara uymayan işyerlerinin ruhsatları iptal edilsin. Herkes bilmediği iş kolunda dükkan açmamalı, dükkan açacak olan kişilere yeterlilik belgesi verilmeli. Turizmde faaliyet halinde olan işletmelerde, alanında uzman ve belgeli personel çalıştırmak için eğitim ile kurs verilmeli. Ne olursa yaparım diyerek turizmde personel çalıştırılmamasının sağlanması için denetimler yapılmalı. Dükkan açmak için belediyelerden istenen belgelerin içeriği genişletilmeli ve sıkı kontrole tabii tutularak ruhsat alımı zorlaştırılmalı. Konut alanlarında ticari faaliyetlere izin verilmemeli. Büyük market zincirlerine sahip olan alışveriş merkezleri şehrin dışına taşınmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!