Güncelleme Tarihi:
Bayburt Group bünyesinde yer alan Agrobay Seracılık da bu özlemi gidermek için yeni bir çalışma başlattı. Agrobay, kurucusu olan ve 2012’de vefat eden Hasan Şentürk’ün ismini taşıyan Hasanbey Çiftliği ile yeni bir oluşuma gitti. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen domates ve biberin yanısıra salça, turşu, zeytin, zeytinyağı, yumurta, bal, reçel ve peynir gibi geniş bir ürün portföyü internet kanalıyla tüketicinin beğenisine sunuldu. Firma ayrıca, kendi ürünlerinin satışının yapılacağı mağazaları da kurmaya hazırlanıyor. İlk mağaza önümüzdeki aylarda İstanbul’da açılacak. Şirketin bir projesi de kahvaltı evleri. Firmanın gündeminde, agro turizm kapsamında tarım köyü ve termal tedavi yöntemlerinin uygulanacağı bir otel yatırımı yer alıyor.
Dalında domates
“Dedelerimizin, ninelerimizin tarlasında, çocukluğumuzda bıraktığımız doğal sebzeleri, meyveleri, etrafta gezinen tavukları, kümesten topladığımız yumurtaları hep özledik” diyen Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk, bu özlemi gidermek için harekete geçtiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
Üretim köylü kadınlardan
“Sürekli geçmişteki lezzetleri arar olduk. Bu nedenle doğal, katkısız ürünlerle ilgili bir çalışma başlattık. Geleneksel yöntemlerimizi koruyarak, yerli tohumlarımızla, kendi köylümüzle, çiftçimizle Türkiye’nin dört bir yanına sağlık, lezzet ve doğal ürünleri ulaştırmak için çalışmaya başladık. Hem de abimin ismini yaşatıyoruz. Domates, biber, salça, turşu, peynir, bal, reçel ve yumurta satışlarımıza www.hasanbey.com internet adresi üzerinden satışa başladık. Tüm ürünler tamamen doğal. Yumurtalarımızı mutlu tavuklardan elde ediyoruz. Önümüzdeki günlerde zeytin ve zeytinyağı ürün grubumuza eklenecek. Tarhana olacak. Domates ve biberin her şeyini yapacağız. Şu anda yaptıklarımıza ilaveten ketçap, konserve domates, domates reçeli, kurutulmuş ürünler eklenecek. Bütün bunları geleneksel yollarla üreteceğiz ve çevremizdeki köylü kadınlarımızı istihdam edeceğiz. Evimizde tüketmediğimiz hiç bir şeyi de üretmiyoruz.”
YAZLIKÇI KENDİ YUMURTASINI YETİŞTİRECEK
Yumurtanın yanı sıra etlik tavuk konusunda da Ar-Ge çalışmalarının yaz aylarında tamamlanıp üretime geçeceklerini kaydeden Şentürk, Bergama, Dikili ya da Kınık’ta bir köyü pilot bölge olarak belirleyeceklerini söyledi. Etlik tavukları köylülerle birlikte üretmeyi planladıklarını söyleyen Şentürk, “Burada köylümüz de kazanacak, sosyal bir boyutu da olacak. Şu anda 3 bin yumurtalık tavuğumuz var. Bunu Temmuz’a kadar 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yumurtada ayrıca yazlıkçılara yönelik bir projemiz var. Kümesiyle birlikte onlara 3-4 yumurtlayan tavuk vereceğiz. Tatil bittiğinde de yine kümesiyle birlikte tavukları bize bırakacaklar” dedi.
GÜNLÜK SÜT YOLDA
Hasanbey Çiftliği’nin bir ayağını ise et ile süt ve süt ürünlerinin oluşturduğunu kaydeden Ahmet Şentürk, şu bilgileri verdi: “Şu anda Süt Kardeşler bünyesinde günde 20 ton süt üretiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya süt ve süt ürünleri ihracatı yapabileceğimiz sertifikamızı aldık. Hedefimiz iki yıl içinde 60 ton süt üretmek. 2.400’ü sağmal, toplam 8 bin 700 büyükbaş hayvan kapasitesine ulaşacağız. Böylece Türkiye’nin üçüncü büyük işletmesi olacağız. Bergama OSB’de 10 dönümlük bir arazimiz var. Orada da et, süt ve süt ürünleri üreteceğiz. 5 bin de küçükbaş olacak. Tüm hayvanlarımızı kendi meralarımızda otlatacağız. Günlük süt dağıtımı da planlıyoruz. Hiçbir ışıl işleme maruz kalmadan direk ineğin memesinden şişeye yöntemiyle soğuk zincir aracılığıyla tüketiciyle bulaşacağız.”
TARIM KÖYÜ TERMAL OTEL
Hasanbey Çiftliği projesinin son durağının ise tarım köyü olacağını kaydeden Ahmet Şentürk, burada köy yaşantısına özlem duyanları ağırlamayı planladıklarını belirterek, “Domatesini toplayacak. İneğini sağacak. Doğayla iç içe bir hafta geçirecek. Agro turizme yönelik bir çalışma olacak. Bunun dışında bir de termal tedavi yöntemiyle çalışacak bir otel projemiz var. Sonuçta bu bölge sağlığın ilk doğduğu topraklar. Bunu yaşatmak istiyoruz” dedi.