Güncelleme Tarihi:
Ekim ayının ilk haftasının Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Haftası olduğu için meme kanseri konusunda açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sevda Yılmaz, meme kanserinin dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu, Türkiye’de yılda 15 bin kadına meme kanseri teşhisi konduğunu söyledi.
Meme kanserinde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, ekonomik hale getirdiğini ve hayat kurtardığını belirten Sevda Yılmaz, "Meme kanseri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alır. 2000’li yıllardan itibaren tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20 -25’i meme kanseridir. Erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin yüzde 98 oranında iyileşme şansı varken ileri evrelerde bu oran yüzde 23’lere kadar düşüyor. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin yaklaşık yarısı ne yazık ki hala ileri evrelerdedir" dedi.
Meme kanserinin nedeninin tam olarak belli olmadığını belirten Yılmaz, bir takım risk faktörlerinin bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını vurgulayarak, "Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menopoz, çocuk emzirmeme ve obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir" diye konuştu. Yılmaz, 40 yaş üzeri kadınların her yıl mutlaka meme muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.