Mustafa SARIİPEK/MARMARİS
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2015 01:16
MUĞLA'nın büyükşehir olmasının ardından her türlü tasarrufu Muğla Çevre Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi'ne (MUÇEV) devredilen ve kaçak olduğu iddiası ile eski iki muhtarın yargılandığı Marmaris'in Selimiye Mahallesi'ndeki yüzer iskele ile Karacasöğüt Mahallesi'ndeki iskelenin dünkü kiralama ihalesi son anda ertelendi. İhalenin ertelenme gerekçesi ise açıklanmadı.
Ramazan ayına denk gelen 2006 yılı Ekim'inde Marmaris'in Bördübet Mevkisi'ndeki Golden Key Otel'e yerleşen dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatilini uzatarak Ramazan Bayramını da Marmaris'te geçirdi. Erdoğan, 30 kişilik bir grupla, temiz denizi, bol balığı ile ünlü Selimiye Köyü'nde Sardunya Restoran'a geldi. Restoranın iskelesine tekneden zorlukla inen Erdoğan, köyün 15 yıllık muhtarı Bayram Şahin'in dile getirdiği sıkıntılarda önceliği iskeleye tanıdı.
Erdoğan , Selimiye'ye iskele yapılması için ödenek çıkartılması talimatını verdi. Özel Çevre Fonu'ndan gönderilen 750 bin TL ödenek ile ihaleye çıkıldı. İhaleyi Koçak İnşaat kazandı. Köyde 21 Mart 2007'de yapımına başlanan 64 tekne bağlama kapasiteli 120 metre uzunluk, 2.72 metre genişliğindeki yüzer iskele iki ayda tamamlandı. Fakat Muğla İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 2010 yılı Aralık ayında yaptığı incelemede iskelenin Kıyı Bandı Çevre Düzenleme Projesi ile İmar Planlarının uygun olduğu, ancak 3'üncü derece SİT olan bölgede izin alınmadan yapıldığını tespit etti. Dönemin muhtarları Bayram Şahin ile daha sonra göreve gelen muhtar Osman Coşkun hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet suçundan 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle Marmaris 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava geçtiğimiz günlerde muhtarların beraatine karar verildi.
İSKELELER SİT ALANI İÇİNDE TARTIŞMASIAncak karşı tarafın, kararın temyizi için Yargıtay'a başvurduğunu belirten davalı her iki muhtarın avukatı Murat Kahveci, "İki muhtarın yargılanma sebebi kaçak iskele yapmaya göz yummak ve kaçak iskele yaptırmak. İskelelerin yasal olmadığı, imar planlarında sıkıntı yarattığı ve SİT alanlarının içerisinde kaldığından bahisle bu iki muhtar arkadaşın savunmalarını yaptık. Buraları denizin içinde bulunması sebebiyle, SİT alanlarına karışan Muğla İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu'nun denizle başlayan yerlere müdahalesinin olmadığı bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktı. Fakat Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Müdürlüğü avukatı, 'Denizde de olsa burası SİT alanına aykırıdır' diyerek, dosyayı temyiz aşamasına götürdü. Umarım Yargıtay da yerel mahkeme gibi beraat kararını onaylar" dedi.
İHALE ERTELENDİHer türlü tasarrufu Muğla'nın büyükşehir olmasının ardından Muğla Çevre Eğitim Vakfı İktisadi işletmesi'ne (MUÇEV) devredilen Selimiye ve ayrıca Karacasöğüt Mahallesi'ndeki iki iskelenin de 19 Ocak 2015 Pazartesi günü saat 10.30'da ihaleye çıkacağı resmi ilanlarla duyuruldu. Kiralama süresinin 28 Mayıs 2017 tarihine kadar olduğu ve her yıl kiralamayı yapan firma veya kişilere, yıllık TEFE, TÜFE ortalaması ve artı yüzde 5 olarak artış yapılacağı açıklandı. Açık arttırmaya girebilme şartları arasında vergi ve SGK borcu olmayan, kamu ihalelerine girme yasağı bulunmayan, kiralamayı alan kişi veya firmanın kiralama sözleşmesini imzalaması ile yıllık kira bedelini peşin yatırması şartı getirildi. Fakat ihaleye sayılı dakikalar kala ihalenin bir başka güne ertelendiği açıklandı. Erteleme nedeni ise açıklanmadı.
HİSARÖNÜ İSKELESİ EMSAL KARAR
Geçen yıl buna benzer bir durum Marmaris'e 20 kilometre uzaklıktaki Hisarönü Mahallesi'nde de yaşandı. Limanbaşı Mevkisi'nde iskele yapılması için 9 yıl önce Muğla İl Genel Meclisi'nde karar alınarak iskelenin maliyeti olan 550 bin lira ödenek bankaya yatırıldı. Özel Çevre Koruma Kurumu'ndan gerekli izinler alınarak dönemin Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü'nden gelen ekipler yapılacak iskelenin yerini belirledi. Proje tasdiki için müracaat edilen Kültür ve Tabiatlarını Korumu Kurulu iskelenin yapılacağı yerde denizin içinin 1'inci Derece Arkeolojik SİT olduğundan buna izin vermedi.
Öte yandan Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan da daha önceki açıklamalarında Selimiye iskelesinin kaçak olduğunu vurgulayıp "İnceleme sürüyor. İskelenin kaçak olduğu kesinleşirse yıkım kararı çıkarılır" diye konuşmuştu.
BİRİNİN İHALESİ YAPILDI
Muğla'nın büyükşehir olmasının ardından her türlü tasarrufu Muğla Çevre Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi'ne (MUÇEV) devredilen iki yüzer iskeleden Selimiye'nin ihalesi son anda ertelenirken, Karacasöğüt'ünkünün ise yapıldığı bildirildi. Karacasöğüt İskelesinin ihalesini 12 firma arasından ANS Gıda Turizm A. Ş.'nin 316 bin liraya aldığı bildirildi.