Güncelleme Tarihi:
SEBZE ve meyveleri mevsiminde tüketmek hem sağlıklı, hem de ekonomiktir. Bugünlerde de enginar bol ve ucuz. Doğrusunu söylemek gerekirse, enginarla ilk karşılaşmam hiç de sevimli olmamıştı. İlk yediğimde tat alamadığımı anımsıyorum. Çünkü bana enginarın yapraklarının emilerek yenilmesi gerektiğini söylediklerinde ne yapacağımı şaşırmıştım. Bu nedenle uzun yıllar enginarı dondurulmuş alıp pişirdim. Benim gibi birçok kişi olduğunu da sonradan anladım. Ta ki Giritli bir hanımdan bu işin püf noktasını öğrenene kadar. Bu püf noktalarını aşağıda örneğini verdiğimiz etli enginar tarifinde bulabilirsiniz.
TOPRAĞI zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan yerlerde yetişen enginar yurdumuzda özellikle Ege ve Akdeniz'in sevilen sebzelerinden. Gut hastalarının özellikle kaçınması gereken enginar, pürin denilen madde zenginidir. Ayrıca sebzeler arasında en yüksek proteini içerenlerden biridir. 100 gram enginar 3 gram protein, 50 gram kalsiyum içerir ve 53 kalori enerji verir. Unutmayalım, tüm sebzeler hemen hemen aynı enerjilere sahiptir. Önemli olan içine konulan yağ ve pişirme yöntemidir.
Etli enginar
Malzeme:
250 gram hindi eti
6 enginar
1 küçük soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
tuz
Yapılışı:
ENGİNARLAR saplarından kesilir ve yaprakları yumuşak kısımlara gelene kadar dikkatle ayıklanır. Uç tarafındaki sert yerleri kesilir, dörde bölünüp içindeki tüylü kısmı temizlenir. Bir kaba su, limon, tuz ve biraz undan oluşan bir karışım hazırlanır. Temizlenen enginarların kararmaması için pişirilene kadar bu karışımın içerisinde bekletilir.
BİR tencerede yağ, etle hafifçe kavrulur. İçine soğan konulup biraz çevirilir. 2-3 bardak su ve yarım limonun suyu eklenir. Su kaynayınca, hazırlanmış enginarlar içine atılır. Enginarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. İndirmeye yakın, yine kararmaması için yarım limon suyu eklenir.
BU tarifi yapan Girit asıllı Fatma Zeytindalı'na teşekkür ediyoruz.