Engelsiz İzmir’e doğru

Güncelleme Tarihi:

Engelsiz İzmir’e doğru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 00:00

Engellilerin sorunlarının çözümü amacıyla yola çıkan ve buna yönelik stratejik plan hazırlığına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013’te uluslarası kongre düzenleyecek.

Haberin Devamı


İZMİR’de engellilerin yaşamına yönelik uygulamalarla ilgili “Stratejik Plan” yapılacak. “Engelsizimir 2013” Uluslararası Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in engelsiz bir kente dönüşmesini hedefledi.
Engellilerin sorunlarının çözümü amacıyla yola çıkan ve buna yönelik stratejik plan hazırlığına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013’te uluslarası kongre düzenleyecek. Kongre tanıtım toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığı yaptığı toplantıya proje fikrini ortaya atan ve hazırlıkları yürüten CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Doç. Dr. Levent Köstem, Murat Bakan, Adnan Oğuz Akyarlı, uzman akademisyenler, engelli örgütleri temsilcileri katıldı.
“Engelsizİzmir 2013” projesi kapsamında 30 Ekim-3 Kasım 2013 tarinlerinde Uluslarararası Fuar Alanı’nda “Uluslararası Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi” yapılacak. Kongreye Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Sağlıklı Kentler Birliği, Türk ve yabancı engelli kuruluşları, derneklerinden temsilciler, akademisyenler katılacak. Kongre’ye kadar geçen süreçte ise Kongre Yürütme Komitesi engellilere yönelik kentsel uygulamaların yol haritasının belli olacağı “Stratejik Plan” hazırlayacak. Plan, Kongre’de yapılacak eklemelerle kesinlik kazanacak.

Haberin Devamı

Konukevi açılacak
Engellilerin kentin olanaklarından engelsizlerle eşit oranda yararlanmasını sağlamak için de çok sayıda proje hayata geçecek. Bu kapsanda öncelik ağır engellilerin ailelerinin yaşamlarını kolaylaştıracak “Engelli Konuk Evi” olacak. Engelli Konuk Evi’nde 1-2 saat, yarım veya tam gün engelli bakımı sağlanmasıyla onlara bakan ailelerin kişisel işlerini yapmalarına olanak sağlanacak. Engellilere uygun yapılan bina, spor alanlı, otel, işyerlerinin bilinebilmesi, farkındalık yaratılması için de “Engelsİzmir” logolu kırmızı bayrak uygulaması başlatılacak.
Projeyi yaratanların başında gelen Doç. Dr. Levent Köstem, temel hedeflerinin İzmir’in engellsiz bir kente dönüşmesi olduğunu söyledi. Bunun ancak stratejik planla sürdürülebilir şekilde sağlanabileceğini belirten Köstem, “Bu kurum kimliğiyle yapılan Türkiye’deki ilk stratejik plan olacak. Herkes engellerile yönelik bir şey yapmak istemesiyle karmaşa oluyor. Planla bu durum düzene girecek. Kongre’nin amacı önceklikle plan olmasına karşın öte yandan da bu süreçte yapacağımız sosyal etkinliklerle engellilere yönelik farkındalık yaratarak, toplum mühendisliği yapmak istiyoruz. Spor yarışmaları, basın toplantıları, kısa film yarışması, fotoğraf yarışması, karikatür yarışması olacak”dedi. Köstem, İzmir’de yapılacak kentsel dönüşüm projelerinin dne engellilere uygun yapılması için çalışacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Bilimsel ve hukuksal
Kongre’nin beş gün süreceğini belirten Köstem, ilk üç gün bilimsel toplantı gerçekleşeğini açıkladı. Kentsel, hukuksal ve stdandartlar anlamında engellilerin sorunlarının tartışılacağına dikkat çeken Köstem, “Yurtdışındaki örnekler İzmir’e getirilecek, anlatılalacak. Hangi engellinin nerede, nasıl spor yapabileceğini örnekleriyle, ikişer saatlik uygulamalarla kongre boyunca anlatılacak. Kongre’yle birlikte engelli ve yaşlılara yönelik araçların tanıtılacağı, nereden nasıl alınacağına yönelik bilgilerin de verileceği fuar düzenlenecek” dedi.

FARKINDALIK YARATILACAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2013 teknik toplantısının İzmir’de yapılacağını söyledi. Bu ve engellilere yönelik yapacakları Kongre’nin sağlık temalı 2020 EXPO adayı İzmir’e güç katacağını belirten Kocaoğlu, “Hem uluslararası kongre yapacağız, hem de engellilere yönelik farkındalık yaratılacak” dedi. Stratejik Plan sürecinde çok sayıda yeni fikrin de ortaya çıkacağını, hazırlıkların 1 yıl süreceğini belirten Kocaoğlu, Buca’da 65 bin metrekareye yapacakları Sosyal Kampüs içinde sosyal desteğe ihtiyaç duyanlara yönelik tesisler bulunacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İŞGALCİ UYARISI
Kocaoğlu, engellilerin çok sayıda şikayet ettiği kaldırım işgalleriyle zabıtaların mücadele ettiğini, ancak topyekün bir tavır alanması gerektiğini belirten Kocaoğlu, “Bana göre en doğrusu, kaldırımı depo gibi kullanan mal ve malzeme koyan işyerlerinden tepki gösterip alışveriş yapmamaktır. Kaldırıma buzdolabı, halı, sebze-meyve koyanlar var” dedi.

İZGİ’DEN ÖNERİ
Toplantıya katılan Konak Belediyesi eski Başkanı ve gazeteci Erdal İzgi de öneride bulundu. İzgi, engelli dostu bina, spor tesisi gibi yerlere verilecek kırmızı bayrakla ilgili kararın Belediye Meclis’nde resmileştirilmesini istedi. Erdal İzgi ayrıca yaşama bağlılığı, çalışması ve azmiyle dünyaya örnek olan bir engelliye “İzmir Şükran Ödülü” verilmesini, hatta İzmir’in sesinin daha fazla duyulması için uluslararası hale getirilmesini önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!