Engelliler seramik becerilerini arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Engelliler seramik becerilerini arttırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 01:21

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde bedensel ve zihinsel engelli yaklaşık 200 öğrencinin bulunduğu Bodrum Sağlık Vakfı Begonvil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki Erkan Dülgeroğlu Seramik Çalıştayı başladı. Engelliler Japon seramik pişirme yöntemi ’Raku’ tekniğini ikinci kez uyguladı.

Haberin Devamı

Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’ndeki Bodrum Sağlık Vakfı Begonvil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen Raku Günleri, bu yıl bir seramik çalıştayı olarak organize edildi. Ferer Dış Ticaret A.Ş. sponsorluğunda gerçekleştirilen çalıştaya 30’a yakın akademisyen ve sanatçı katıldı. Çalıştayın ilk gününde geçen yıl olduğu gibi Raku tekniği uygulaması yapıldı. Seramik atölyesi öğrencileri bu konudaki becerilerini artırma imkanı buldu. 7 Kasım Cuma akşamı, eserlerin görücüye çıkacağı sergi ile son bulacak olan organizasyon hakkında bilgi veren vakfın halkla ilişkiler sorumlusu Şafak Yaşar "Engelli bireylerin becerilerini artırmak, seramik sanatına gönül verenleri bir çatı altında toplamak istedik. Bu amaç doğrultusunda sanatçılarımız ve akademisyenlerimizin çalıştay süresince gerçekleştireceği atölyeler ile engelli bireylerin ve sanat severlerin vizyonlarının genişletilmesi, farklı ve özel tekniklerin uygulamalı bir şekilde öğretilmesi sağlanacak" dedi. Yaşar, çalıştayın merkezlerindeki seramik atölyesinin kurulup bu günlere gelmesinde önemli katkıları olan ve geçen Mayıs ayında vefat eden Ferer Dış Ticaret A.Ş.’nin kurucusu Erkan Dülgeroğlu’nun anısına yapıldığını belirtti. Organizasyonun sonunda ortaya çıkacak eserlerin Hakan Aygün Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergileneceği ve sergide bulunan eserlerin satışından elde edilecek gelirin de vakfın seramik atölyesinde rehabilite edilen engelli sanatçılar için kullanılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

RAKU TEKNİĞİ

Bodrum Sağlık Vakfı Seramik Atölyesi öğrencilerinin bu yıl becerilerini daha da pekiştirdiği Raku tekniğinde, yüksek ısıdaki özel fırınlarda pişirilen seramikler maşa yardımıyla çıkartılıp, zemininde talaş, odun gibi organik malzemeler bulunan teneke varillere ya da toprakta açılan çukura bırakılıyor. Bu ortama konulan sıcak seramik nedeniyle talaş alev alıyor. Varilin ağzı ya da çukurdaki seramiklerin üzeri kapatıldığında oluşan dumanlı ortamda metal oksitlerle yapılmış sırlardaki metaller, oksitlerin bir kısmının yada tamamının indirgenmesiyle ortaya çıkıyor. Seramikler farklı bir görünüm kazanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!