Güncelleme Tarihi:
İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Türkiye’nin 2015 yılında iki seçim ve fiili olarak en az yüzde 25 devalüasyon yaşadığını, enflasyon oranlarının düşük çıkmasının beklenemeyeceğini söyledi. Dikkat çeken hususun son 12 aylık ve yıllık enflasyon oranlarının en yüksek İzmir ve Ege Bölgesi illerinde çıkması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yetkiner, 2İzmir’de TÜFE’de 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.41 oldu. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9.83, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.83 gerçekleşti. On iki aylık ortalamalarına göre de yüzde 8.31 artış yaşandı. Aralık ayı enflasyon oranları incelendiğinde, ilk sekiz bölgenin Ankara’nın doğusunda yer alan illerden oluştuğu görülmektedir. İlginçtir ki dokuzuncu sırada İzmir yer almaktadır. Üstelik Ankara’nın doğusunda olmayan ve Türkiye ortalamasının üstünde yer alan illerin tümü Ege Bölgesi’ndendir. Ankara’nın doğusundaki enflasyon kış şartları ve bazı illerde yaşanan karışıklıklarla açıklanabilir. Ama İstanbul’da ve Ankara’da Türkiye ortalamasının altında ve sıfıra yakınken niçin Ege Bölgesi’nde enflasyonun 2015’in Aralık ayında yüksek olduğunu açıklamaz" dedi.
Prof. Dr. Yetkiner, son bir yılda Ege Bölgesi kentlerinde en yüksek enflasyon oranlarının gerçekleştiğini, İzmir’in birinci, Aydın, Denizli, Muğla bölgesinin ikinci, ve Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak bölgesinin de altıncı sırada yer aldığını aktardı. İzmir ve Ege Bölge kentlerinin son 12 ayda yaşadıkları enflasyon artışında mal ve hizmet gruplarındaki fiyat değişikliklerinin analizinin yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yetkiner, şunları söyledi:
"Bazı mal ve hizmet gruplarının fiyat dinamikleri bölgeler arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Önceki aya göre fiyatı en çok artan harcama grubu yüzde 1.24 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler olmuştur. Lokanta ve oteller ya da eğlence ve kültür grubunda son 12 ayda en yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiği harcama alanlarıdır. Bu durumda İzmir ve Ege illerinde enflasyonun Türkiye ortalamasının üstünde çıkmasında şaşılacak bir durum yoktur. Tüketicilerin gelirleri artıkça hizmet sektörü harcamalarının da payı artar. Eğer İzmir ve Ege Bölgesi’nde son 12 ayda gerçekleşen enflasyon oranının Türkiye ortalamasının üstünde ve ilk sıralarda olmasının arkasında ’Lokanta ve oteller’, ’Eğlence ve kültür’, ve ’Gıda ve alkolsüz içecekler’ harcama grupları varsa, çözüm rekabette yatmaktadır."