Enflasyon artısı issizlik korkusu

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon artısı issizlik korkusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2011 00:00

Ekim ayı enflasyon verilerinin uzun süredir karşılaşılmayan düzeyde gerçekleşmesi, istihdamda olumsuz etki yaratacağı endişesi yarattı. EBSO Başkanı “İşsizliği tetiklememesini ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

EGE Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar Ekim ayı enflasyonundaki tırmanışın beraberinde getireceği zincirleme etkinin istihdamı olumsuz etkileyeceğinden endişe ettiklerini söyledi. Enflasyonun yıllık bazda ÜFE’de yüzde 12.58, TÜFE’de yüzde 7.66 açıklandığını hatırlatan Yorgancılar, fiyat değişmelerinde mevsimsel geçişin etkilerinin belirgin olarak görüldüğünü söyledi. Sera ürünlerinin devreye girmesiyle gıda ürünlerinin, giyim koşullarının değişmesiyle de kışlık giysi fiyatlarındaki artışın dikkat
çektiğini belirten Yorgancılar, ÖTV artışının enflasyon üzerindeki etkisinin çok belirgin hale geldiğini, doğalgaz ve elektrik zamlarının da enflasyonu körükleyen önemli bir faktör olduğunu kaydetti. Yorgancılar, “2011 enflasyon hedeflerinin tutturulması olası değil. Ayrıca faizlerin yüksek düzeyini koruması durumunda, bunun getirdiği finansman maliyetlerindeki artışlar da enflasyona, özellikle ÜFE’ye yansıyacaktır” dedi.
   Maliyetler arttı
Hükümetin ekonomiyi daraltmak ve bütçe dengelerini daha da güçlendirmek için uyguladığı maliye politikalarının maliyet enflasyonunu körüklediğine işaret eden Yorgancılar üretici ve satıcıların talep gerilemesini önlemek amacıyla uzun süredir maliyet artışlarını perakende fiyatlara yansıtmamaya çalıştığını söyledi.

DİKKATLİ OLMALIYIZ

Haberin Devamı

Faizdeki artışın iç talebi olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Yorgancılar, “TBu gelişmelerin önümüzdeki aylarda işsizliği tetiklememesini ümit ediyoruz. Bu konjonktürde iç piyasaya üretim yapan sanayici maliyet hesapları yaparken ve fiyat tekliflerini hazırlarken, dış piyasa için üretim yapanlar ise yükselen faizler nedeniyle sıcak para girişinin yaratacağı olası kur düşüşleri ve yerli girdi maliyetlerindeki olası
artışları dikkate alarak ihracat
fiyatlarını belirlemeye çalışmalı.
Bu konuda hepimiz çok dikkatli
olmalıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!