Enerjide umut rüzgarda

Güncelleme Tarihi:

Enerjide umut rüzgarda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çeşme Altın Yunus'ta, Vali Alaaddin Yüksel'in girişimiyle Avrupa Rüzgar Enerji Birliği'nce düzenlenen ‘‘Rüzgar Enerjisi Sempozyumu’’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, rüzgar enerjisinde dev adımların atılması gerektiğini, en şanslı bölgenin de Ege olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'nin ciddi bir enerji sıkıntısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanı Cumhur Ersümer,‘‘Krizin aşılması için bir takım çalışmalar yapılıyor. Yap -işlet - devret projelerini gündeme alıyoruz. Ancak bu çalışmalar için peşkeş çekildiği iddiaları ortaya atılıyor. Enerji krizi olduğunu anlatmak için illa elektriklerin mi kesilmesi gerek. Eğer Türkiye kalkınmada iddialı ise daha fazla enerji tüketimini hedefliyorsa mutlaka bu projelerin hayata geçirilmesi, yeni enerji projelerinin önünün açılması gerekiyor. Bu projelere imkan tanımak ve yeni yatırımlar yapmak özel sektörün önünü açmak için bir takım yasal değişiklikler yaptık. Ancak bunların yapılması yetmiyor. Kafaların değişmesi gerekiyor. Sanki gayri ahlaki şeyler yapıyormuşuz gibi iddialar ortaya atılıyor. Çıkarılan yeni yasalarla yolsuzluklara imkan tanınacağı gibi bir hava yaratılıyor. Bunları açıkca söylemiyorum ima ediyorum. 2001 bütçesinden en fazla payı enerji yatırımları aldı. Sevindirici bir gelişme ama bu enerji krizini çözmez’’ dedi.

72 proje var

AVRUPA Rüzgar Enerjisi Birliği Türkiye Şube Başkanı Mustafa Mendilcioğlu ise 72 rüzgar enerjisi projesi gündemde olduğunu vurgulayarak, ‘‘16 tanesinde çalışmalar son noktaya geldi. Bunların toplam gücü 500 megavat. 2003 yılına kadar 44 santrala ulaşmayı hedefliyoruz. Elektrik piyasasıyla ilgili yasal düzenlemelerin en kısa zamanda tamamlanmasını bekliyoruz’’ dedi.

RÜZGAR Enerjisi Santralları ve Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Özcan Ültanır da, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde gerilerde olduğunu belirterek, ‘‘2020 yılında dünyada 1 milyon 200 megavatlık rüzgardan elektrik enerjisi elde edilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Türkiye'nin de 2020'de 20 bin megavata ulaşması gerek. Ama 2025'e kadar 1600 megavatlık kurulu güç planlanıyor. Yabancılar Türkiye'de rüzgar enerjisinin önünün kapalı olduğunu düşünüyor, biz de bu görüşe katılıyoruz. Yasal düzenlemelerin biran önce yapılmasını istiyoruz’’ dedi.

Bakanlık karşı çıkmış

TOPLANTIDA bir konuşma yapan İzmir Valisi Aladdin Yüksel de, ‘‘Rüzgar enerjisi temiz ve yenilenebilen bir enerji kaynağıdır. İzmir ve Ege bu açıdan büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgenin rüzgar enerjisi santrallarından oluşan tarlalar yaratılacağına inanıyorum. Özel sektör ve İzmirli işadamlarının bu konuda büyük çabası beni sevindiriyor’’dedi.

SEMPOZYUMUN sonunda Bakan Ersümer, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar'a 1986 yılında Türkiye'deki ilk rüzgar enerjisi santralını kurduğu için plaket verdi. Ersümer'e teşekkür eden Yaşar, ‘‘Ben 1986 yılında rüzgar enerjisine yatırımlar yapmaya kalktığımda Enerji Bakanlığı karşı çıkmıştı’’ dedi. Yaşar'ın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Bakan Ersümer'den plaketi aldıktan sonra bir konuşma yapan Selçuk Yaşar, ‘‘1984 yılında Çeşme'de 100 bin megavatlık rüzgar enerjisi santralı kurmak için bakanlığa müracaat ettik. Ancak, aldığımız yanıt 100 bin değil, 36 bin megavat kurabilirsiniz oldu. Bakanlık Çeşme'de bu kadar fazla bir potansiyel olduğuna inanmadı. Türkiye'de bürokrasi büyük sıkıntı yaratıyor. Ben de bu yüzden bu sevdadan vazgeçtim’’ diye konuştu.

İşadamlarının çabası sevindirici

İzmir Valisi Aladdin Yüksel, ‘‘Rüzgar enerjisi temiz ve yenilenebilen bir enerji kaynağıdır. İzmir ve Ege bu açıdan büyük bir potansiyele sahiptir. Bölgenin rüzgar enerjisi santrallarından oluşan tarlalar yaratılacağına inanıyorum. İşadamlarının çabası sevindirici.’’ dedi. (Fotoğraf: DHA - İZMİR)

Vali Yüksel tasarrufu

İZMİR Valisi Alaaddin Yüksel, ülke genelinde uygulanmaya başlanan elektrik tasarrufuna, İzmir’de öncü olmak için, Valilik hizmet binası ve Vali Konağı’ndaki ampullerin sayısını azaltma yoluna gitti. Valilik hizmet binasındaki çalışma odalarında elektrik tüketiminin en aza indirilmesi amacıyla lambaların kullanılmaması talimatını veren Yüksel, hizmet binasının dışında bulunan aydınlatma elemanlarının da kapatılmasını istedi.

BUNA göre valilik hizmet binasının dışındaki sokak aydınlatmaları kapatılırken, ortalama 4 - 5 ampul ile aydınlatılan çalışma odalarında 1 - 2 ampul yakılmaya başlandı. Hizmet binasının yanı sıra Vali Konağı’nın bahçesindeki lambalar iptal edilirken, konak içerisindeki aydınlatmalar da çalışma odası, istirahat odası ve bina girişi ile sınırlandırıldı. Konaktaki diğer lambalar ise kullanılmayacak şekilde devre dışı bırakıldı.

Umut rüzgarda

TÜRKİYE'nin ciddi bir enerji sıkıntısıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ersümer,‘‘Krizin aşılması için bir takım çalışmalar yapılıyor. Yap -işlet - devret projelerini gündeme alıyoruz. Ancak bu çalışmalar için peşkeş çekildiği iddiaları ortaya atılıyor. Enerji krizi olduğunu anlatmak için illa elektriklerin mi kesilmesi gerek. Eğer Türkiye kalkınmada iddialı ise daha fazla enerji tüketimini hedefliyorsa mutlaka bu projelerin hayata geçirilmesi, yeni enerji projelerinin önünün açılması gerekiyor. Bu projelere imkan tanımak ve yeni yatırımlar yapmak özel sektörün önünü açmak için bir takım yasal değişiklikler yaptık. Ancak bunların yapılması yetmiyor. Kafaların değişmesi gerekiyor. Sanki gayri ahlaki şeyler yapıyormuşuz gibi iddialar ortaya atılıyor. Çıkarılan yeni yasalarla yolsuzluklara imkan tanınacağı gibi bir hava yaratılıyor. Bunları açıkca söylemiyorum ima ediyorum, anlamayanlar anlayanlara anlatır. 2001 bütçesinden en fazla payı enerji yatırımları aldı. Sevindirici bir gelişme ama bu enerji krizini çözmez’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!