Endonezya Gecesi'ne büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Endonezya Gecesine büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2012 13:44

Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve yıllar içinde geliştirmek amacıyla Ankara Endonezya Büyükelçiliği, İzmir Endonezya Fahri Başkonsolosluğu, Endonezya Turizm ve Yaratıcı Ekonomi Bakanlığı ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Muhteşem Endonezya Gecesi” büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı



Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Mötbe-Kültür Merkezi'nde düzenlenen geceye İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Endonezya Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini, Endonezya Cumhuriyeti Turizm ve Yaratıcı Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, diğer üniversitelerin rektörleri, E.Ü. öğretim üyeleri, İzmir'de görev yapan konsolos ve fahri konsoloslardan oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Endonezya Gecesine büyük ilgi

Medan Turizm Akademisi Direktörü Kosmas Harefe'nin Endonezya ile ilgili sunumunun ardından kürsüye gelen Endonezya İzmir Fahri Başkonsolosu Nalan Rimer konuşmasına Endonezyaca Hoş geliniz (Selamet Datang) diyerek başladı. İlk kez Endonezya'ya 1992'de gittiğini, pasaportunu polise uzattığında polisin bir pasaporta bir kendine baktığını, gözleri parlayarak “Atatürk-Türkiye” dediğinde büyük şaşkınlığa uğradığını söyledi. Rimer, “Düşünün 6000 mil ötede bir ülkede, tüylerinizi diken diken eden böyle bir söylem ile karşılaşıyorsunuz. Endonezya ile daha fazla bilgi sahibi olduğumda Atatürk'ün Endonezya'nın ilk Cumhurbaşkanı Sukarno üzerinde ne kadar büyük etkisi olduğunu, bağımsızlık mücadelelerinde Atatürk'ün ve İstiklal Savaşımızın rolü çok büyük olduğunu öğreniyorum. Öyle bir etkileşim ki; o günlerde doğan çocuklara Mustafa Kemal, Ziya Gökalp'ten etkilenerek Ziya, Halide Edip Adıvar'dan esinlenerek Halide, Adnan Adıvar'dan etkilenerek Adnan adları veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Büyükelçi Nahari Agustini ise böyle bir etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı duyduğu dile getirdi. Türkiye ile Endonezya arasındaki dostluğun giderek güçlendiğini söyledi, Türkiye'nin Endonezya ile 1945'te bağımsızlığını kazandığı andan itibaren de sorunsuz ilişkilere sahip olduğunu, her iki ülkenin de yoğun Müslüman nüfusa sahip olması ve siyasi hedef ile politikalarının benzerlik göstermesinin iyi ilişkilerin zeminini oluşturduğunu belirtti.
Gecede konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Expo 2020'ye hazırlanan Türkiye için bu ilişkilerin, bu toplumsal, kültürel birlikteliklerin, bu sanat paylaşımının, bu insanca değerleri dünyaya haykırmanın en güzel örneklerini gene Endonezya ile birlikte gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Endonezya Gecesine büyük ilgi

Konuşmaların ardından birbirinden keyifli dans ve kukla gösterileri yapıldı. Dansçılar Poco poco, Ngepak Enggang, Jaipongan, Pring, Cendrawasıh, Saman Dansı gibi geleneksel11 kişilik Seramik ve Müze Dansçıları tarafından sergilenirken Geleneksel Endonezya Kukla Kahramanları'nın gösterileri de yer aldı. Topluluk, son danslarını Büyükelçi ve Fahri Başkonsolosu ve çok sayıda izleyiciyi de aralarına alarak, önce öğretti, sonra dansı gerçekleştirdi.
Yaklaşık iki saat süreni gecenin sonunda Büyükelçi Agustini'ye, Fahri Başkonsolos Rimer'e ve Turizm Akademisi Direktörü Harefa'ya Ege Üniversitesi Ege Cumhuriyet Ormanı'na dikilmiş olan fidanların sertifikaları verildi. Yapılan çekilişle iki izleyiciye kukla armağan edilirken, iki izleyici de uçak bileti kazandı. Uçak biletinin biri Emekli Büyükelçi Can Altan'a, diğeri ise öğrenci Ahmet Faruk Yoldaş'a çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!