Güncelleme Tarihi:
Festivalin ev sahipleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli’nin yanı sıra Onur konuğu iller Muğla ve Soma’nın Belediye Başkanları Osman Gürün, Hasan Ergene, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmeli üretim yaptığı kooperatiflerin başkanları ile ilçe halkı festival coşkusuna katıldı. Festival, Menderes Bulvarı’ndan itibaren tören alanına kadar devam eden kortej yürüyüşü ile başladı. Festival stantlarını ziyaret ederek tören alanına ulaşan Başkan Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri ile davetliler, vatandaşlar tarafından çiçekler ve bayraklarla karşılandı. Yoğun tezahüratlar arasında şehir stadına kadar süren kortej yürüyüşünün ardından Yunanistan, Soma ve Bayındır Halk Oyunu ekiplerinin gösterileri ile festival daha da şenlendi.
Tarımda, yerelde ve kırsalda kalkınmanın başta merkezi hükümet olmak üzere yerel yönetimlerin hedefi olmak zorunda olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz kooperatiflere sahip çıkıp, ortak proje yapmak ve destek vermek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır bunu yapıyoruz. Bayındır’da çiçek üretmek ve sözleşmeli üretim yapmak demek Bayındır’ı kalkındırmak demek ve yerelde kalkınmayı sağlamak demektir" dedi.
Altı senedir Arıkbaşı’ndaki 600 dönüm Köy Tüzel Kişiliği vasfındaki arazinin Çiçekçilik Tarım Organize Bölgesi olması için Tarım İl Müdürlüğü ile çalışma içinde olduklarını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "O zaman üzerindeki gölet projelendirilmemişti. Şimdi gölet yapıldı su tuttu. Ama biz bürokratik engelleri aşıp OSB’yi kuramadık. Sayın Kaymakamıma, Sayın İzmir Valisine ve Bakanlığa bu konuyla ilgili bir an önce prosedürün tamamlanması dileklerimi iletiyorum" dedi.
Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ise Bayındır’da kapalı alanda 800, açık alanda 3 bin dekarda çiçek üretildiğini hatırlatarak bunu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na borçlu olduklarını söyledi. Sesli, "Kabuk kırılıyor, Türkiye dışına taşmaya başladık. Türkiye’nin yüzde 25 çiçeği Bayındır’dan çıkıyor. Türkiye’nin her evinde Bayındır çiçeği olması için uğraşıyoruz" şeklinde konuştu.
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, "18 yıl önce ortaya çıkan fikirle, şenliğimiz festivale dönüştü" dedi.
Bayındır Kaymakamı Barboros Baran da festivalin önemine dikkat çekerek Büyükşehir Belediyesi’ne ve Bayındır Belediyesi’ne teşekkür etti.
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene de yaşadıkları maden kazası ile Somanın sarsıldığını, bu büyük kaza sonrasında tüm Türkiye’den destek aldıklarını belirterek, özellikle kendilerini hiç yalnız bırakmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise Bayındır’da çok önemli bir örnek yaşandığını dile getirerek "Ben Ege Bölgesine bir bütün olarak bakılması gerektiğini ve bölgenin lider kentinin İzmir olması gerektiğini her zaman söylüyorum. İzmir başımızda olmak kaydıyla Ege Bölgesi kentleri ortak projelerle bütün değerlerimizi en iyi şekilde değerlendirmek üzere işbirliği yapmak durumundayız. Ve Ege’yi 10 yıl içersinde Akdeniz’in lider bölgesi haline getirebiliriz. Bunu Aziz Kocaoğlu başkanlığında hep birlikte Ege illeri olarak gerçekleştirebileceğimize inanıyorum" dedi.
Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu güne fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt ve peynir gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye yaklaşık 130 milyon liralık katkıda bulundu.
Festival 3 Mayıs tarihine kadar devam edecek ve festival kapsamında çeşitli etkinlikler, konserler, yarışmalar yapılacak.