En çevreci çiftlik

Güncelleme Tarihi:

En çevreci çiftlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2014 01:20

TÜRKİYE kendi enerjisini üreten evlerden sonra, artık ‘kendi enerjisini üreten çiftliklerle’ de tanışacak.

Haberin Devamı

Banvit’in 10 yıllık yetiştiricisi Ali Süreyya Perçin, kümes hayvancılığında Türkiye’de ilk olacak yatırıma imza attı. Foça’ya bağlı Ilıpınar Köyü’nde 180 bin adet kapasiteli etlik tavuk çiftliğinde bu ay devreye girecek 220 kw gücündeki güneş enerjisi santrali, enerji maliyetinin tamamını karşılayacak. Santralin yılda en az üretmesi beklenen 320.000 kwh yenilenebilir enerji ise yılda yaklaşık 40 konutun elektrik enerjisine eşdeğer. Ayrıca yılda 160 ton karbondioksit salınımını da önlenmiş olacağından, bu rakam 30 aracın bir yıllık karbondioksit emisyonuna eşit anlamına geliyor.

TEDAŞ’a satılacak

Yüksek makina mühendisi Perçin tasarruf döneminin başladığını belirterek, “Bir miktar fazla enerjiyi TEDAŞ’a 13.3 centten satmak mümkün olacak. Çevresel etkinliği ve iç karı yüksek olan bu yatırım, yenilenebilir enerjinin hayvancılık alanına uygulanması açısından ve yeşil enerji konusunda iyi bir örnek oluşturacak” diye konuştu.

YASA YOL AÇTI

Haberin Devamı

Bir yıl önce, yenilenebilir enerji lisansız elektrik üretimi yönetmeliğine göre TEDAŞ’a müracaat ettiklerini ve TEDAŞ ile TEİAŞ’tan bağlantı kabulü izni aldıklarını söyleyen Perçin, şöyle devam etti: “ÇED dahil tüm yerel ve mevzuata uygun izinler tamamlanarak Gediz Elektrik Dağıtım Şirketi ile bağlantı anlaşması yapılmış ve tesisin geçici kabulü gerçekleştirilmişti.

10-15 bin metrekarelik bir endüstriyel broiler çiftliğinin enerji ihtiyacının tamamını karşılamak için 220 kw gücünde bir GES yeterlidir. Photovoltic panel güneş enerjisi santrali yatırımının kaba maliyeti watt başına 1-1.2 Eurdur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!