Güncelleme Tarihi:
İş dünyasının temsilcilerini Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle buluşturan "Aile İşletmeleri ve Girişimcilik" seminerlerinin konuğu olan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, lisansüstü ve doktora öğrencilerine kadınların aile şirketlerindeki rolünü anlattı. Hazırladığı sunumla, aile şirketleri ve kurumsallaşma konularında tecrübelerini aktaran Elmasoğlu, her bölümüyle kurumsallaşmasını tamamlamış olan şirketlerde mutlaka o şirketin bir aile konseyi ve anayasası bulunduğuna dikkat çekti.
Şirketlerin sürdürebilirliğinin sağlanması için yönetimlere eş, dost ve akrabaların atanmaması gerektiğini ifade eden Elmasoğlu, "Yaşamını sürdüremeyen aile şirketlerine baktığımızda profesyonelleşmeden uzak bir yönetim anlayışının benimsendiğini görüyoruz. Birinci ve ikinci kuşak patronların yaşatmaya çalıştığı kurumların gelecek nesillerde varlığını sürdürebilmesi için icracı noktalarda profesyonellerin, ortaklarının ise yönetim kurulu üyelikleri pozisyonunda bulunması gerekir" dedi.
Aile şirketlerinde çoğu zaman üçüncü kuşak temsilcilerinde sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Elmasoğlu, "Genellikle dedesinden ve babasından sonra yönetime geçen büyük aile şirketlerinde üçüncü kuşaktan sonra bir yavaşlama ve duraklama meydana geliyor. Bundaki en büyük neden ise üçüncü kuşakta yönetici olacak kişinin hayatında başka bir kurum içinde mesai harcamamasından kaynaklanıyor. Biz aile şirketi yöneticileri bu yüzden bizimle çalışacak olan aile fertlerimizi iş hayatına başlamadan önce farklı bir kurum içinde çalışmasına özen gösteriyoruz" dedi.