Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2013 00:00
Hafsa Sultan’ı canlandıran sanatçı Demet Evgar’ın mesir saçımı sırasında tansiyonu düştü.
Yüzünü yıkayıp su içen ünlü oyuncu, koltuğa oturup bir süre dinlendi ve mesir saçımını buradan izledi. Festival kapsamında düzenlenen etkinliklerde görev alan Manisa polisine ayrıca, İzmir, Bursa, Denizli ve Aydın’dan gelen 1700 polis destek verdi. Festivale 40 bine yakın kişi katıldı. Bu arada 10 bine yakın Manisalı da Spil Dağı eteklerinde piknik yapıp etkinliği izledi. Polis festival alanında kapkaç yapmaya çalıştığı ileri sürülen 10 kişiyi yakaladı. Ayrıca bariyerleri aşıp, protokolün bulunduğu Sultan Camii’ne girmek isteyen 15 kişilik gruba polis biber gazı sıktı ve cami çevresinden uzaklaştırdı.
MESİRİN TARİHÇESİOsmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyip sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sarılan macun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmaya başlanır. Halk her yıl Mart ayında Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ:Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.
41 ÇEŞİT BAHARAT VARŞifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor:
Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yenibahar, hiyerşanben, çam sakızı, zağfıran, tarçın, üdulkahr, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyanbalı, tiryak, sarıhalile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörekotu, darı füsfül, ravent, limontuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, teke mercini tohumu, Portakal Kabuğu.