Elinizi çabuk tutun

Güncelleme Tarihi:

Elinizi çabuk tutun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 00:00

Üç sene önce başlayan ve büyük ses getiren “Tane Tane Kapakları Toplayalım, Adım Adım Engelleri Aşalım” sosyal sorumluluk projesi, 31 Aralık’ta bitiyor.

Haberin Devamı

Kapak mucizesi 31 Aralık’ta sonra eriyor

ÜÇ sene önce başlayan ve büyük ses getiren “Tane Tane Kapakları Toplayalım, Adım Adım Engelleri Aşalım” sosyal sorumluluk projesi, 31 Aralık’ta bitiyor. Kısa sürede çığ gibi büyüyen, “Mavi Kapak Kampanyası” olarak da bilinen projenin mimarlarından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, “Biz başlattık, çok ilgi olunca süresini de uzattık. Artık bundan sonra diğer sivil toplum kuruluşlarının iyi ve doğru şekilde devam ettirmesini bekliyorum. Biz görevimizi tamamladık” dedi.
O zaman dördüncü sınıf öğrencisi olan Kushtrim Ahmeti’nin bir annenin engelli çocuğunu sırtında taşımasını görmesiyle ortaya çıkan projenin başlangıcını ve bugün gelinen noktayı Toygar’la konuştuk. Prof. Toygar, projenin başlangıç aşamasını şöyle anlattı: “Ahmeti, internette İstanbul Ataşehir Belediyesi Katı Atıklar Müdürlüğü’nün başlattığı plastik kapak toplayarak engellilere tekerlekli sandalye dağıtma projesini İzmir’e getirme fikrini benimle paylaştı. Daha önce birçok sosyal sorumluluk projesinde görev alan biri olarak dekan tarafından projenin koordinatörü olarak atandım. İlk iş olarak topladığımız kapaklarla Ataşehir’e gittik. Protokol imzaladık ve projenin Ege yürütücüsü olup çalışmalara başladık. Bu işi tamamen gönüllü olarak yaptık. Kampanya bir sosyal sorumluluk projesi olduğu için bağış kabul etmedik.”

Haberin Devamı

Kalitesine dikkat
Toygar, aldıkları tekerlekli sandalyelerin ihtiyaca uygun olması için engelli derneklerinden bilgi aldıklarını da ifade etti. Prof. Toygar, “İstesek onbinlerce sandalye dağıtabilirdik. Fakat dağıtacağımız sandalyeler kalitesiz olacak ve engellileri yarı yolda bırakacaktı. Bu nedenle ülkemizin şartlarına uygun sağlamlıkta, fren sistemi bulunan, ergonomik, 100 kiloya kadar taşıma kapasitesine sahip, küçük, orta ve büyük boyları olan, en önemlisi de 4 yıl garanti veren bir firmayla anlaştık” dedi.
Yeterince yere ulaşamadıkları eleştirilerine de cevap veren Toygar, “Zaten bu projeyle bütün engellilere yetişemeyeceğimizi biliyorduk. Amacımız, mümkün olduğu kadar engellinin yüzünü güldürmeye çalışmaktı. Özellikle Doğu’da ilkokula gidemeyenlere, gazilere ve evinden çıkamayan yaşlılara destek olduk. Bu projeyle yazılı, sözlü ve görsel basında, hükümet, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarında engellilere karşı duyarlılık oluştu. Engellileri rahat ettirmek için herkes girişimlere başladı. Dahası doğayı kirleten, zehirleyen ve ekonomik kayba neden olan plastik kapakları tekrar ekonomiye katarak gelir sağladık.”

Haberin Devamı

Elinizi çabuk tutun

Sınırları zorladık
Kapaklar alınıp şişelerin yerlere saçılması konusuna da değinen Prof. Toygar, bu durumun çevre kirliğine neden olduğuna katıldığını ancak kendilerinin resmi bir kurum olduklarını, imkanlarının sınırlı olduğunu, sınırlarını da sonuna kadar zorladıklarını bildirdi. Toygar, neden kapak toplamayı seçtiklerine ilişkin şöyle konuştu: “Kapağı seçmemizin nedeni cebe ve çantaya sığacak küçüklükte olması. Ayrıca kapakların ağırlığı ve geri dönüşte getirdiği maliyet şişeden daha fazla tutuyor.” Prof. Toygar bu kampanyaya başladıklarından sonra nedenini bilmedikleri bir şekilde plastik kapak yapan firmaların kapaklarını inceltip küçülttüklerini de dile getirdi. Toygar, bu projenin ilköğretim çağındaki çocukların sosyal sorumluluk edinmesini de sağladığını belirterek, çocukları bilinçlendirmek için öğretmenleriyle birlikte fakülteye çağırıp kapakların işe yaradığını öğrenmelerini sağladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Dünyayla bütünleşti
Prof. Toygar, insanların topladıkları kapakları kendilerine kolayca ulaştırmalarını sağlamak için Migros, Tansaş, Şok, Bim ve Kipa mağazalarıyla protokol imzalayıp onlardan lojistik destek aldıklarını sözlerine ekledi. Toygar, “PTT’yle protokol imzalayıp uzak şehirlerde yaşayan vatandaşların biriktirdikleri 30 kiloya kadar kapakları 5 TL’ye göndermesini sağladık” dedi. Yurtdışından da kapakların geldiğine değinen Prof. Toygar, bunun için de kapak gönderenlerin sıkıntı çekmemesi için gümrükle konuştuklarını ifade etti. Toplanan kapakların sadece mavi olması gerekmediğine de dikkat çeken Toygar, deterjan dahil her türlü plastik kapağın da toplanabileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Rakamlarla kampanya
? Geçen iki yılda toplanan 300 ton kapak karşılığında bin 520 araba dağıtıldı.
? İlk tekerlekli sandalyeler 12 Kasım 2010’da verildi.
? Kampanya 31 Aralık 2012’ye uzatıldı.
? Alınan tekerlekli sandalyelerin her birinin piyasa değeri 650-800 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!