Elektrikte tasarruf tamam ama zamları da sorgulayın

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte tasarruf tamam ama zamları da sorgulayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 00:00

Gereksizse söndür ama bunları da bil

Haberin Devamı


ELEKTRİĞE yüzde 10 zam gelince, kimi bunu yargıya taşıdı, kimi de, “Gereksizse söndür” kampanyaları başlattı. Elektrik Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay ise tasarrufun önemini vurgularken, vatandaşın neden bu kadar pahalı elektrik tüketmek zorunda kaldığını da sorgulamasını istedi.
Elektrik fiyatının 10 yılda 7.5 kat, sayaç okuma bedelinin 5 yılda yüzde 150 arttığına, faturanın yüzde 40’ının vergilerden oluştuğuna dikkat çeken Karaçay, dağıtım şirketlerinin aboneye sormadan sayaçları değiştirdiğini, bir değişikliğin 66 liraya mal olduğunu anlattı, şunları söyledi:

Her aboneye 66 lira
“Vatandaş burada dolandırılıyor. Üç hafta önce EPDK yeni bir düzenleme yaptı. Yeni abonelerde sayaçlar dağıtım şirketinin olacak. Size bilgi verilmeden sayacın değiştirilmesindeki maliyet, abone başına 66 lira. Bu 30 milyon abone üzerinden değerlendirildiğinde büyük vurgun. Bu büyük vurgunda pay, dağıtım şirketlerine gidiyor. Bir sayaç okuma bedeli var bir de sayaç bedeli var. 10 metre kumaş aldığınızda kumaşın bedelini ve onu metre ile ölçme bedelini ödüyor musunuz? Burada kamunun denetim rolünü üstlenmesi lazım. Vatandaş yükselen faturaları düşürebilmek için evde tasarrufun yollarını arıyor ancak elektriğin neden bu kadar pahalı olduğunu sorgulamıyor. Elektrik zamlarından çok Alex’in durumuyla ilgileniyor.”

Haberin Devamı

Akıllı sayaca dikkat
EMO İzmir Şube Başkanı Özcan Uğurlu, elektrik tasarrufu için önerilen 22.00- 06.00 saatleri arasında kullanımın elektrik bedelini üçte bir oranında düşürdüğü öne sürülen akıllı sayaçları taktırdıktan sonra ona uygun abonelik sözleşmesi gerektiğini, aksi halde faturaların daha da kabarabileceğini söyledi.

Fişi çekmek ve standby
EMO Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Koç ise evde tasarruf için şunları önerdi:
“A grubu enerji sağlayan cihazlar kullanılmalı. Tasarruflu ampul takılmalı. Lamba gereksiz ise söndürülmeli. Elektronik cihazları kullanmadığınız sürece fişten çekin. Fişte kalırlarsa özellikle çamaşır ve bulaşık makineleri, belli oranda kaçak oluşturur. Fişini çekerseniz ya da çift kutuplu anahtar kullanırsanız tasarruf sağlanır. Bazı cihazları standby (her an kullanılabilecek durum) konumunda bekletmek tasarruf sağlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!