Elektrik isyanı

Güncelleme Tarihi:

Elektrik isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

9 yıldır, ‘‘özelleştirilecek’’ diye eski trafolara, yetersiz enerjiye mahkum edilen Ege'de, sanayiciler ‘‘Elektriğimi istiyorum’’ kampanyası açıyor.

Milenyumda da kriz

TÜRKİYE'nin dışa açılan en önemli kapısı İzmir, 2000 yılına da enerji kriziyle girdi. Geçtiğimiz yıl tam 1 katrilyon 18 trilyon lira vergi ödeyen İzmir'in, enerji yatırımlarına bu yıl da kaynak ayrılmadı.

Kış ders olmadı

YILLARDIR yenilenmeyen trafolar nedeniyle İzmir ve Egeliler, kışı sık sık yaşanan elektrik kesintileriyle geçirdi. Acil önlem alınmaması halinde, turizm sezonu boyunca aynı sıkıntıların yaşanacağı belirtildi.

Kampanya hazırlığı

KALİTELİ enerji isteyen Egeli sanayiciler, sanayileşmenin öncüsü olan İzmir ve Ege'nin enerjisiz kalamayacağını belirtti. Kesintilere isyan eden sanayiciler, sorunun çözülmesi için kampanya hazırlığına başladı.

Egeli Ersümer'e çağrı

İZMİR'in elektriğinin 9 yıldır özelleştirilemediğini söyleyen EBSO Başkanı Atıl Akkan, ‘‘Enerji Bakanı'nın sorunu çözmesi gerek. Kampanya başlatıyoruz, bu işin sorumlularını halka şikayet edeceğiz’’ dedi.

Turizmci de endişeli

EGELİ sanayicilere, turizmcilerden de destek geldi. Turizmciler, sezonda yaşanacak enerji kesintilerinin turizme darbe vuracağını belirterek, siyasilerin turizmin geleceğini ipotek altına aldığını söyledi.

Bakanlık acil ihale açsın

İZMİR'in elektriğinin özelleştirilmesi için 1991 yılında ihaleye çıkıldığını hatırlatan EBSO Başkanı Atıl Akkan, ‘‘İhaleyi SENKOM aldı. 1997'de yapılan ihaleyi ise GEDAŞ aldı. Daha sonra açılan davalar ve devam eden hukuki süreçle bugüne geldik. Son umut olan GEDAŞ ile SENKOM'un uzlaşma girişimleri de sonuçsuz kaldı. Bu sorunun çözümü kısa vadede mümkün görünmüyor. Tam 9 yıldır İzmir'in elektriği özelleştirilecek. Ama olmuyor. Ersümer, bu soruna çözüm üretmeli. Türkiye'nin dışa açılan penceresi olan İzmir gibi önemli bir kentin elektriksiz kalmasını düşünemiyorum. Binlerce sanayi kuruluşunun olduğu bir kentin, elektrik sorunu nasıl bu kadar gözardı edilir. İzmir ve Ege halkı, müstemleke halkı değil. Ya her iki şirketi bir araya getirip, özelleştirmeyi gerçekleştirsinler ya da her iki ihaleyi iptal edip, yeniden ihaleye çıkılsın. Ama bu sorun çözülsün’’ dedi.

ELEKTRİK üretim ve dağıtımına yıllardır yatırım yapılamadığını hatırlatan Akkan, bu nedenle kış aylarının her gün yapılan elektrik kesintileriyle oldukça güç geçtiğini söyledi. Turizm sezonuyla birlikte turistik tesislerde klima kullanımının yaygınlaşacağını vurgulayan Akkan, ‘‘Evlerde ve işyerlerinde de klima kullanımı arttığı için yazın sistem çökecek. Sanayi tesisleri yine aynı sıkıntıları yaşayacak. Biz bu sorunları yaşamamak için kampanya başlatıyoruz. İzmir ve Ege'deki diğer oda ve derneklerle de işbirliği yapacağız. İzmir ve Ankara sokaklarını, ‘‘Elektriğimizi istiyoruz’’ afişleriyle donatacağız. Bunun başka yolu kalmadı’’ diye konuştu.

Yaz aylarında da çok sıkıntı olacak

ELEKTRİK Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Macit Mutaf, elektrik üretim ve dağıtım hatlarına yıllardır, yenileme ve iyileştirme yatırımı yapılmadığını belirtti. Yaz aylarının kritik bir dönem olduğunu vurgulayan Mutaf, ‘‘Kış aylarında elektrikli soba kullanımının çok yaygın olması nedeniyle sık sık elektrik kesintilerine maruz kaldık. Yatırım yapılmadığı için sistem, talebe yanıt vermiyor. Yaz aylarında da aynı sıkıntı yaşanacak. Çünkü turistik tesislerin yanı sıra ev ve işlerinde de klima kullamı çok yaygın. Bunların yanı sıra kaçak elektrik kullanımı da çok fazla. Tek çözüm üretim, dağıtım ve iletim hatlarına, yenileme ve iyileştirme yatırımı yapılması’’ dedi.

Muğla, dağıtımda ayrıcalık istiyor

MUĞLA'nın Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Vali Lütfü Yiğenoğlu, il sınırları içinde 3 elektrik santrali bulunduğuna dikkati çekti, ‘‘Buna rağmen elektriğimiz kesiliyor. Hiç değilse biraz ayrıcalıklı olmalıyız. Marmarisli turizmciler ve işadamları kesintilere isyan ediyor. Ayrıca bu yörenin turizm ve döviz girdisi açısından ülke genelinde en ön sırada olduğu da gözönünde bulundurulmalı. Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunup, bölgemizde yaz aylarında kesinti yapılmamasını istedim. Sanırım bu isteğimiz yerine getirilecek. Ayrıca yüzer santral projemiz var. Bunu en kısa zamanda hayata geçirmek gerekir’’ dedi.

Turizmciler de tepki gösteriyor

TÜRKİYE Otelciler Birliği Onursal Üyesi Asım Geniş ‘‘Müzik kapatmayla, elektrik kesmeyle sanki turisti kaçırmaya özen gösteriyoruz. Turiste, dinlenme ve eğlenceyi vermek zorundayız. Şartlar buna uydurulmalı’’ dedi. BODER (Bodrum Otelciler ve Motelciler Derneği) Başkanı Halil Özyurt ise yaz aylarında elektrik kesintisi yaşanmasının, turizm sektörünün ipini çekmek olacağını söyledi, ‘‘Nükleeer enerji santrali konusunu gündemde tutmaya çalışan hükümet aba altından sopa gösterirken turizmciye köstek olmasın. Enerji ve Turizm Bakanlıkları nezdinde girişimlere hemen başlayacağız’’ dedi. TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Semih Adıyaman da Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in Antalya ve Muğla bölgelerinde enerji kısıtlaması olmayacağına dair söz verdiğini belirterek, ‘‘Eğer turizmi bir endüstri olarak görmüyorlarsa çöpe atsınlar. Suni bunalım yaratmaya çalışmasınlar. En ufak enerji kısıtlaması, Türkiye'nin 5 yıllık turizm geleceğine ipotek koyar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!