Güncelleme Tarihi:
İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Polser Aş, enerji maliyetinin yüksek olduğu ülkemizde, doğal ışık ve sıcak hava sağlayan şeffaf çatı örtüleriyle, özellikle sanayicinin üretim maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor. Kurulduğu 1985’ten bu yana sektörün ihtiyaçlarını ve teknolojiyi yakından takip eden firma, Tekstil Araştırma Derneği Başkanı Prof. Işık Tarakçıoğlu’nun geliştirdiği hava ısıtıcı güneş kolektörlerinin seri üretimine de başladı. Çatıdan elektrik enerjisi üretimi sağlayacak çatı örtü sisteminin patentini alan Polser, 2011’de piyasaya sürecek.
Küvetten çatıya
1980 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi Abdülkadir Çınar tarafından polimer banyo küvetleri üretmek üzere kurulan Çınar Grubu, 1986’da Polser Şeffaf Çatı Örtüleri A.Ş. adı altında yeni bir şirketle cam elyaf takviyeli plastik (CTP) şeffaf oluklu levha üretimine başladı. Abdülkadir Çınar’ın, oğulları Ahmet ve Alpay Çınar’ın da firmada aktif görev almalarıyla bugün bir dünya markası haline gelen Polser, klasik çatı örtüsü üretiminin dışına çıkarak, ürünleriyle katma değer yaratmayı başardı. Dünya kalite standartlarında üretim yapan firma, üretiminin çoğunu başta Avrupa olmak üzere ABD’den Yeni Zelanda’ya kadar 40 ülkeye ihraç ediyor.
İAOSB TESİSLERİ
Üretim tesislerinin doğal ışık ile aydınlatılmasının, işletmelerin verimini artırdığının bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Polser Genel Müdürü Ahmet Çınar, İAOSB’deki firmalara özel hizmet veriyor. Çınar, talep eden firmaların mevcut çatılarının söküm ve bertaraf işlemlerini Polser olarak hiçbir bedel almadan gerçekleştireceklerini, sonrasında firmaya enerji ve ısı tasarrufu sağlayan çatı kaplaması yapabileceklerini söyledi. Çalışma kapsamında, çatı sistemi bozulmadan, söküm bölüm bölüm gerçekleştirilerek, aynı kesit ve kalınlıkta şeffaf, ışık geçiren ve izolasyon sağlayan kaplamayla değiştirilecek.
GÜNEŞ KOLEKTÖRLERİ
Tekstil Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu tarafından geliştirilen ve patenti de kendisine ait olan hava ısıtıcı güneş kolektörleri de Polser Aş tarafından piyasaya sürülmeye başlandı. Sıcak havaya ihtiyaç duyulan her yerde kullanılabilecek bu sistem, 20 derece giren havayı 80 dereceye kadar çıkarıyor. Yeni tanınmaya başlayan bu ürünü önce kurutulmuş meyve ve sebze üreticileri keşfetti. Ahmet Çınar, “1500 TL maliyetle kurulabilecek bu sistem şimdiden çok büyük ilgi görmeye başladı. Şu an yerel ve bölgesel distribütörlükler oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
2011’DE PİYASADA
Yeni yılda, patentini aldıkları elektrik enerjisi üreten çatı kaplamalarını piyasaya süreceklerini söyleyen Çınar, “Bu sistem fotovoltaik hücrelerin çatıya monte edilmesi esasına dayanıyor. Yani normalde ayrı ayrı olan iki uygulamayı birleştiriyor. Bu da maliyetin yüzde 40 düşmesini sağlıyor. Ar-Ge süreci devam eden bu ürünü yeni yılda pazara sunmayı hedefliyoruz. Halihazırda konutlar, sanayi tesisleri ve özellikle elektrik şebekesinin bulunmadığı bölgelerde tercih edilebilecek bir sistem” dedi.
Hobisiydi işi oldu
ÇEŞME’de emekli matematik öğretmeni Nükte Eskici, boş zamanlarını doldurmak için arkadaşlarına diktiği çanta koruma kılıflarını, şimdi Rusya’ya ihraç ediyor.
El işlerine eskiden beri merakı ve sevgisi olduğunu belirten Nükte Eskici, bu hobisini kazanca dönüştürme yollarını ararken ihracatçı oldu. Yaptığı çanta koruma kılıflarını Rusya’daki bir Türk firmasına gönderen Eskici, firmanın ürünleri çok beğendiğini ve elindeki tüm kılıfları alıp, yeni siparişler verdiğini söyledi. Eskici, “Şimdi de yaklaşan yılbaşı nedeniyle çeşitli boylarda keseler, örtüler, çanta ve terlik koruma kılıfları dikiyorum. Diktiğim bu ürünlerin bazılarına kuyumcular talip oldu. Birçok mağazadan da yılbaşı için siparişler aldım. Artık taleplere tek başıma yetişemiyorum. Arkadaşlarıma armağan diye yaptığım yeni yıl hediyeleri bana yeni işimi hediye etti” diye konuştu.
Akfen’den butik otel
İZMİR’de Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni, Mavişehir’e 445 konut ve endüstriyel tesisler inşa eden Akfen İnşaat, Alsancak’ta beş yıldızlı butik otel yapacak. Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü, Alsancak Limanı’nın karşısında yıllardır atıl duran 629 metrekare genişliğindeki araziyi, 49 yıllığına Akfen İnşaat’a kiraladı. Yap- işlet- devret modeliyle kiralamada Akfen İnşaat, ilk üç yıl ayda 2 bin lira, 4’üncü yıldan itibaren ayda 21 bin 500 lira, 16’ncı yıldan sonra ayda 40 bin lira ödeyecek. Otel inşaatının üç yıl süreceği öğrenildi.
Kadınlar üretiyor
İZMİR’de belediyelerin, girişimci kadın derneklerinin açtığı meslek edinme kursu, ev kadınlarını meslek sahibi yaptı. Ahşap, boncuk işleme, kurdele, makina, el nakışı, mefruşat kurslarına katılan kadınlar aile bütçelerine ciddi katkı sağlamaya başladı. Kültürpark’ta düzenlenen Sourvenir Hediyelik Eşya Fuarı’nda stand açıp, gün boyu ürettiklerini satan Balçova Belediyesi Semt Evi ve Girişimci Kadınları memnun. Kadınlar, Uzakdoğu ve Çin’den gelen ürünlerle rekabet ettiklerini belirterek, “İthal ürünler el emeği göz nuru ile işlenen ürünün yerini tutmaz. Yerli malı ürünler alın, hem kendiniz, hem de üreten hemcinsleriniz kazansın” çağrısı yaptı.
Ege Zeytinyağı’nı Ortadoğu tanıdı
EGE markalı ürünleriyle 32 ülkeye ihracat yapan Ege NKM Gıda A.Ş, zeytinyağında Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarında aranan marka oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, Ege zeytinyağını kendi adıyla uluslararası pazarda görmenin gurur verici olduğunu belirterek, özellikle Japonya ile Ortadoğu ülkelerinde oluşan yeni pazarda önemli bir yer ve prestij edindiğine değindi. İhracat rakamlarında yüzde 50’lik artış sağlayan Ege NKM Gıda’nın, “Iole” ve “Ege” markalı zeytinyağı ile sözkonusu ülkelerde düzenlenen birçok fuarda boy gösterdiğini belirten Kalpaklıoğlu, “Ortadoğu pazarında Ticaret Heyeti programına katıldık. Program dahilinde yapılan ikili görüşmelerle dağıtım yapan alıcı firmalarla görüştük ve önemli adımlar attık. Bu görüşmelerin ihracat rakamlarına olumlu yansımalarını da hızla almaya başladık” dedi.