Güncelleme Tarihi:
DENİZLİLİ’de emekli olduktan sonra ne yapabileceğinin arayışına giren Mehmet Ökti’nin karşısına çıkan zorluklar, girişimciliğin yolunu açtı.
Önce Kaleiçi Çarşısı’nda aksesuvar ürünleri satışı yapmak için dükkan açan Ökti, işlerinin iyi gitmemesi üzerine organik tarım ürünleriyle ilgilenmeye başladı. Bilgisini artırmak için gittiği Uluslararası Organik Tarım Fuarı’nda tanıştığı İsviçreli bir firma yetkilisinin ilaç sanayisinde kullanılmak üzere üzüm çekirdeği istediğini anlatan Ökti, ürünü temin ettikten sonra İsviçreli yetkilinin kartını kaybettiği için ihracatı yapamadı. Elindeki üzüm çekirdeklerini ne yapacağını düşünürken üniversite ve tarım müdürlüğünden destek almaya karar verdiğini söyleyen Ökti, şöyle devam etti;
Ar-Ge çalışması yok
“Eşim ve çocuklarımla yürüttüğüm araştırmalarda Türkiye’de üzüm çekirdeğiyle ilgili bir Ar-Ge çalışması olmadığını gördüm. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği yaparak bazı ürünler geliştirdik. Üzüm çekirdeği tozunun gıdanın birçok kolunda kullanılabildiğini saptadık. Ürünlerimize Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak patent aldım. Şu anda 35 çeşit ürün için üretim izin belgemiz var. Hedefimiz Denizli ve Manisa’dan topladığımız 2-3 bin tonluk çekirdeği değerlendirerek ihracat yapmak.”
Çikolata ve bisküvi
Ökti, ürünün özellikle çikolata ve bisküvi sektöründen büyük ilgi gördüğünü, antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeğinin, unlu mamuller, kuruyemiş, şekerleme ve un karışımı olmak üzere 4 ana sektörde kullanılabildiğini, süt ve et ürünleri ile içecek sektörlerinde kullanılması için Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini anlattı. Üzüm çekirdeği tozu ile ekmek, simit, baklava, çikolata, helva, lokum ürettiklerini belirtti.
TEKNOLOJİ ÇAĞRISI
Mevcut teknolojiyle yılda en fazla 100 ton üretim yapabilen Ökti, “Büyük şirketlerden gelen talebe bu teknolojiyle yanıt vermemiz mümkün değil. Teknolojimize destek olacak, bilimsel çalışacak kişileri davet ediyoruz. Gelin teknolojimizi çok büyütelim, entegre yapalım. Nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Yerli veya yabancı yatırımcıları davet ediyoruz” dedi.
KRİZDEN MARKA
Yatırım projesiyle ilgili Güney Ege Kalkınma Ajansı’na destek başvurusunda bulunduğunu, yıllık 500 ton kapasiteli tesis kurmayı planladıklarını kaydeden Ökti, “Çal Belediyesi’nin göstereceği 10 dönümlük yere kuracağımız tesisle, tüm Ege’nin çekirdeğine talip olacağız” dedi. Ökti, geliştirdiği ürünün markasını da, 2004’teki durgunluk döneminde esnafın “netcez gari” sözünden esinlenerek “Gari” olarak belirledi.