Ekonomiden kısa kısa

Güncelleme Tarihi:

Ekonomiden kısa kısa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 19:53

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında 113 milyon dolarlık bölümü Ege’den olmak üzere ülke genelinde yüzde 45 artışla 118 milyon dolarlık tütün ihraç edildi. Sözkonusu artışta Tekel depolarında birikmiş tütünlerin satışının etkili olduğu belirtildi. Sezonluk bir artışEge Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Noyan Gürel, “Bu artışın sezonluk olduğunu düşünüyoruz. Son zamanda Tekel’den tütün alımlarının birikmiş olması da etkiledi. Yaşanan birikimden oluşan bir sıçrama” dedi. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik ise Tekel depolarındaki tütünlerin büyük bölümünün satıldığını, yıl sonuna kadar tamamen boşalacağını kaydetti. Çelik, “Bu yıl Tekel tütünü bitecek. Bu durumda ihracatın düşüp, ithalatın artacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıl 65 milyon kilo Ege tütünü alınmıştı, önümüzdeki sezon 45 milyonu bulmaz” dedi.

Haberin Devamı

Kur riskine karşı özsermaye önlemiMAZHAR Zorlu Holding, döviz kurundan kaynaklanan risklerin şirket bilançosunu etkilememesi için önlemlere ağırlık verdi. Holding, kamuoyuna yaptığı açıklamada kurdan kaynaklanan riski en aza indirdiğini duyurdu. Ege Yıldız, Ege Plast gibi bir çok sanayi devini bünyesinde barındıran Mazhar Zorlu Holding, son günlerde sanayi ve ihracatçının en büyük şikayeti olan döviz kurunun yarattığı riske karşı kendi önlemlerini almayı başardı. Öz sermayeli önlemHolding’ten yapılan açıklamada, dolar ve euro bazlı banka kredi borcu bulunmadığı belirtilerek, finansman ihtiyacının grup firmaları ile satıcılardan mal ve hizmet alışları sırasında gerçekleşen borçlanmalar ve kendi öz sermayesinden karşılandığı kaydedildi. Açıklamada, “Önceki dönemlerde banka borçlarımız döviz bazlı olduğu için dövizde meydana gelen kur yükselmeleri veya kur düşüşleri, şirket bilançosunu önemli ölçüde etkilemekteydi. Kurdan kaynaklanan bir riskimiz bulunmamaktadır” denildi.

Myndos Evleri alıcı bekliyorAhmet YEŞİLAĞAÇ, (DHA)BODRUMLU işadamları Ayhan Kılıççöte ile Nevzat Tekin’in sahibi olduğu Myndos Evleri’nin inşaatı tamamlandı. Satılık lüks evler alıcı beklemeye başladı. Yaklaşık 3 bin metrekare alana kurulu, yüzme havuzlu, fitness merkezli 29 villalık Myndos Evleri’nin tanıtım kokteyli ilgi gördü. 175 ile 425 bin euro arasında fiyatlarla satışa sunulan villalarda temizlik, teknik servis, havuz, bahçe bakımı gibi hizmetlerin ücretsiz yapılacağını anlatan Ayhan Kılıççöte, “Mimari ve yeşil alanlara doğaya uyumlu farklı bir konsept yarattık” dedi.

Haberin Devamı

Renk Oto’dan yeni şubelerizmir’de 28 yıldır otomotiv sektöründe hizmet veren Renk Oto, Gaziemir Akçay Caddesi’nde her türlü ikinci el alımı ve satımı konusunda tüketicinin ihtiyacını karşılıyor. Geçen yıl Skoda’nın temsilciliğini alan firmanın Satış Müdürü Yavuz Ekici, “Skoda marka otomobile olan yoğun ilgi var. Üç ay sonrasına bile sipariş alıyoruz. Skoda markasıyla önümüzdeki günlerde yollarda daha çok karşılaşacağız” dedi. Renk Oto, Karşıyaka ve Bornova’ya yeni şube açmayı planlıyor.

izmir’in yükü Aliağa Limanı’naTürkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden  izmir’in Aliağa ilçesi, deniz ticaretinde de ülkenin en gözde merkezlerinden biri  haline geldi. 2009 yılında hizmete giren konteyner limanlarının katkısıyla ilçeye gelen  gemi sayısı 8 ayda 3 bin 84’e ulaştı. Gemi trafiğindeki artışın, daha önce izmir Limanından elleçlenen yüklerin Aliağa’ya kaymasından kaynaklandığı ifade edildi.Yüzde 40 artışAliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka yaptığı açıklamada,  Aliağa’daki iskele ve limanlara 2009 yılında 3 bin 840 gemi gelirken, bu  yılın 8 ayında 3 bin 84 geminin giriş çıkış yaptığını bildiren Saka, yıl sonuna  kadar bu rakamın 4 bin 600’ü bulmasını beklediklerini, geçen yıl elleçlenen 32  milyon tonluk miktarın da bu yıl önemli ölçüde artacağını tahmin ettiklerini dile  getirdi.

Haberin Devamı

Demir, hurda başta olmak üzere çeşitli dökme yüklerle faaliyet gösteren  Aliağa’daki iskelelerin Nemport, TCEEGE, PETKİM gibi firmalarının yatırımlarıyla  konteyner elleçleme altyapısına kavuştuğuna dikkati çeken Saka, bölgenin istenen  gelişim hedefine ulaşması için ulaşım ve bağlantı yolları altyapısının  geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.     

Doğal taşlara ilgi çok büyükİlker KILIÇASLAN,(DHA)

SON yıllarda alternatif tıbba ilginin artmasıyla renkli doğal taşlar da rağbet görmeye başladı. Ege Doğal Taş’ın sahibi Emine Özkasap, aksesuvar olarak da kullanılan taşların insanların hayatını olumlu yönde etkilediğini ileri sürdü. Genellikle insan bedeninde negatif gücü toplayan ve beyni güçlendiren amatist, solunum yolları rahatsızlığa iyi gelen akumarin ve kan basıncının düşmesine faydası olan lapradorit taşlarına yoğun ilgi olduğunu belirtti. Özkasap, amatist taşının 3 liradan 2 bin 500 liraya kadar satıldığına dikkat çekti. Özkasap, “Yurtdışında renkli taşların şifası konusunda önemli araştırmalar yapılıyor. İnsan sağlığına yarar sağladığı kanıtlandı”dedi. Bu da ilgiyi artırıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!