Güncelleme Tarihi:
Beyza onayladı bebekler yiyorizmir’de yöresel gıda üretimi yapan Kemal Çeltik, GDO’lu bebek mamalarına ilişkin haberler sonucu küçük kızı için ürettiği özel tarhana ile sektörde devrim yaptı.
izmir’de “Tombul” ve “Azmanlı” markasıyla yöresel ve organik gıdalar imal eden girişimci Kemal Çeltik, çocukların sağlıklı beslenebilmeleri için bebek tarhanası üretti. Severek tükettiPiyasadaki gıda ürünlerinin birçoğunun genleri ile oynandığı için insan sağlığına zarar verdiğini belirten genç girişimcinin sektöre yeni bir bakış açısı getiren üretimi, küçük kızına ek gıda olarak mama verilmeye başlanmasıyla gündeme geldi. Mamalarda yüksek oranda kurşun ve GDO’lu sebzeler olduğu yolundaki haberlerin tedirgin ettiği Kemal Çeltik’in geliştirdiği bebek tarhanası, kızı Beyza severek tüketmeye başlayınca üretim yelpazesi arasına katıldı. Üstelik Beyza’nın fotoğrafının olduğu ambalajla.
BİLİMSEL DESTEK
Doğal, lezzetli ve besleyici mama geliştirme arayışında gıda ve beslenme uzmanlarına danışan Çeltik, bilim insanlarının geleneksel lezzetimiz olan tarhananın yararı üzerinde durmasıyla, çözümü kendi iş kolunda buldu. Gıda mühendisi Kadir Gönenli’ye de danışarak havuç ve ısırgan otu tohumu katınca, bebeklerin gaz sorununu da çözen bebek tarhanası, annelerin kurtarıcısı oldu.
HERŞEY DOĞAL
Üretimde mevsiminde yetişmiş taze sebzeler kullandıklarını belirterek, “Koruyucu ve boyar madde kullanmadan doğal ortamda kurutuyoruz” diyen Çeltik, yeni ürüne çok güveniyor. Tarhana için biberleri Ödemiş, Bozdağ ve Bursa Yenişehir’den, taze domatesi Gediz ve Tavşanlı’da köylülerden temin ediyor. Soğan ve yoğurdu yine köylülerden alıyor. Tarhanaya lezzetini veren nane ise Tavşanlı’ya has bir tür su nanesi. Çeltik hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını vurguluyor.
Organik oyuncak evde yapılacak
BORNOVA Belediyesi’nin yürütücülüğünde Türkiye Tekstil Hazır Giyim, Deri Sanayi ve Tasarım Araştırma Geliştirme Vakfı (TARGEV) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirilen, İZKA destekli Organik Oyuncak Üretimi Projesi amacına ulaştı.Nasıl yapılır öğrendiler 60 kadının organik oyuncak konusunda eğitildiği projede başarılı olan 27 kadına belediye tarafından dikiş makinası hediye etti. Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, “Kadınlarımızın evlerinde de bu işlerine devam etmesini istiyoruz. Hepsi kendi mahallelerinde yeni bir ışık olarak dünyanın, hayatın daha güzel olduğunu gösteriyorlar. Organik üretimin ne demek olduğunu, oyuncağın nasıl yapıldığını öğrendiler” dedi.
Libal Makina her sektöre
ÇEŞİTLİ sektörlere talaşlı imalat yapmak amacıyla 1976 yılında izmir’de faaliyete geçen Libal Makina, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde ek binalarla üretim alanını genişletti. Yurt içi ve dışına yönelik yedek parça üretimi yapan Libal Makina’nın kapasitesinin yıllık ortalama 10 milyon parça olduğunu belirten yetkililer, kalitelerini ISO 9001:2000 sertifikası ile belgelendirdiklerini, TS-ISO 19649 belgesi için de çalışmalara başladıklarını söyledi. Libal ağır iş makinelerinde kullanılan nipel soket gibi hidrolik bağlantı elemanları, hidrolik ve pinomatik kontrol valfleri için sübap, gövde, mil çeşitleri, otomotiv sektörüne vites kolları, debriyajlar için dövme ve dökümden yedek parça çeşitleri, rüzgâr tribünlerinde kullanılan kanat bağlantı civata ve somunlarını üretiyor.
Lojistik çözümde Alman işbirliği
TÜRKİYE’de yeni yeni gelişmekle birlikte her geçen gün önemi daha da artan lojistik sektöründe çok yönlü danışmanlık hizmeti veren İzmirli Yalavac Logistics, bu alanda 55 yıldır faaliyet gösteren Alman lojistik çözümler uzmanı WM Group ile gücünü birleştirdi. Hedeflerinin ortak yatırım ve projelerde karşılıklı olarak her iki ülkede faaliyet gösteren ve göstermek isteyen şirketlere birinci sınıf lojistik çözümler sunmak olduğunu söyleyen şirket kurucusu Ümit Yalavac, “Avrupa’da uygulanan entegre lojistik çözümleri ülkemize getirmede, bu tür işbirliklerinin yararlı olacağına inanıyoruz” dedi.
Denizden önce internette sörf
izmir’in en büyük deniz malzemeleri mağazasına sahip olan Lahur Marine, ‘denizdukkanı.com’ ile e-ticarete girdi. Deniz tutkusunu girişime dönüştüren Lahur ailesi, satışlarını sadece mağazadan değil, internetten de yapmaya başladı. Lahur Marine Ltd. Ortağı Mehmet Ali Lahur, izmir’de denizcilikle ilgili malzemelerin bir arada bulunabileceği yer olmaması nedeniyle 2000 yılında sektöre girdiklerini belirterek, 12 bin çeşit ürünü birarada sunduklarını kaydetti. Denizciliğin tekne-yat malzemeleri, balıkçılık, dalış ekipmanları, su sporları, elektronik, deniz araçları gibi çok sayıda alt sektörü bulunduğuna dikkat çeken Lahur, satışlarını mağaza ile sınırlamayıp ‘denizdukkanı.com’ adlı siteyi kurduklarını belirterek, “Şu an satışlarımızın yüzde 1’ini e-ticaret yoluyla yapıyoruz. Fakat önümüzdeki dönemde bu artacak. Çünkü hedef kitlemiz interneti etkin olarak kullanan bir kesimden oluşuyor. Gerek Lahur Marine’de gerekse denizdukkani.com’da ürün çeşidini sürekli artırıyoruz” dedi.X
Lojistik çözümde Alman işbirliği
TÜRKİYE’de yeni yeni gelişmekle birlikte her geçen gün önemi daha da artan lojistik sektöründe çok yönlü danışmanlık hizmeti veren İzmirli Yalavac Logistics, bu alanda 55 yıldır faaliyet gösteren Alman lojistik çözümler uzmanı WM Group ile gücünü birleştirdi. Hedeflerinin ortak yatırım ve projelerde karşılıklı olarak her iki ülkede faaliyet gösteren ve göstermek isteyen şirketlere birinci sınıf lojistik çözümler sunmak olduğunu söyleyen şirket kurucusu Ümit Yalavac, “Avrupa’da uygulanan entegre lojistik çözümleri ülkemize getirmede, bu tür işbirliklerinin yararlı olacağına inanıyoruz” dedi.
Ak-Man’dan yeni şube
BODRUM Konacık’ta hizmet veren Ak-Man Kuru Temizleme, ikinci şubesini Oasis Alışveriş Merkezi’nde hizmete açtı. Amaçlarının sadece çamaşırhane açmak olmadığını belirten işletmeciler Güner Akman ve Osman Erol, “Müşteri memnuniyeti en önemli konu. İlk etapta ilçedeki çeşitli otellerle çalışıyoruz. Hedefimiz 20 ton kapasiteli bir çamaşırhane açmak” diye konuştu.
5 yılda 2 fabrika
SÜT ürünleri dağıtımı ve pazarlanması amacıyla beş yıl önce kurulan Çolak Süt, kısa sürede üretime yönelerek, sektörde adını duyurdu. Sektördeki standart kalite ve nitelikte ürün bulma konusunda zorluklar nedeniyle kuruluş amaçlarında revizyona giderek üretim kararı alan şirket, 2007’de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk tesisini kurdu. Günlük 25 ton süt işleme kapasitesine sahip firma, sektöre “Masal” markasını kazandırdı. Çolak, ekonomik krize rağmen taleplere yetişmekte güçlük çekmeye başlanınca, aynı bölgede günlük 50 ton kapasiteli ikinci üretim tesisi inşaatına başladı.