Güncelleme Tarihi:
Ekmeğe zam kesinleşti, fırıncılar şimdi zammın nasıl yapılacağını tartışıyor. Kimi ‘‘Gramaj azalsın’’ kimi ’’Fiyatı yükselsin’’ diyor.
İZMİR Fırıncılar Odası'nın ekmeğin gramajının, 250'den 200'e düşürülerek zam yapılması önerisi, yeni bir tartışma başlattı. EBSO'ya kayıtlı fırıncılar öneriye karşı çıkarak, yılbaşından sonra 250 gram ekmeği 125 bin liradan satma kararı aldı. EBSO Tuz ve Gıda Maddeleri Meslek Komitesi'nin kararına Ticaret Odası'na kayıtlı fırıncılar da destek verdi. İzmir Esnaf Birliği Fiyat Tespit Komisyonu Başkanı Mustafa Ak ise bu gelişmelere tepki göstererek, ‘‘Sanayi Odası üyeleri tartışma yaratıyor’’ dedi.
Babası da böyleydi
HALKIN temel gıda maddesi olan ekmeğin fiyatını belirleme yetkisinin İzmir Esnaf Birliği'nde olduğunu belirten Ak, ‘‘EBSO Meclis Üyesi Coşkun Yolgörmez, bu kararı alarak yanlış yapıyor. Babası Mehmet Ali Yolgörmez de böyle tartışmalar yaratırdı’’ dedi. İzmir'de tüketilen ekmeğin yüzde 60'ını EBSO ve İTO'ya kayıtlı fırıncıların ürettiğini belirten Coşkun Yolgörmez ise ‘‘Serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Biz bugüne kadar centilmenlik yapıp onların kararlarına uyuyorduk. Amu bu kez yanlış yapıyorlar. Bu karara uymamız mümkün değil’’ dedi.
Gramaj düşerse sandviçe dönecek
EKMEĞİN gramajını 250'den, 200'e düşürülerek halkın kandırılacağını öne süren EBSO Meclis Üyesi Coşkun Yolgörmez, ‘‘Ekmek sandviçe benzeyecek ve ekmeğin tadı kötü olacak, israf artacak. EBSO'ya kayıtlı fırıncılar olarak fiyatı yükseltme kararı aldık ve yılbaşından itibaren 250 gram ekmeği 125 bin liradan satacağız. Bugüne kadar centilmenlik yapıp, Fırıncılar Odası'nın aldığı kararlara uyuyorduk. Bu kez yanlış yapıyorlar. Bu ülkede serbest piyasa ekonomisi var ve İzmir'de de ekmeğin yüzde 60'ını bizler üretiyoruz. Bu yüzden de kendi kararımızı aldık.’’ dedi.
Kareksan da karşı
Kareksan Yönetim Kurulu Üyesi Birol Yılmaz da ekmeğin gramajının düşürülmesinin yanlış olacağını belirtti. Gramajı yüksek ekmeğin protein değerinin ve doyuruculuğunun da yüksek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ‘‘Biz ekmeğin gramajının daha da yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Halkı kandırılmasına izin vermeyeceğiz. Çünkü bu tür oyunlarla vatandaşa kalitesiz ekmek yedirilmeye çalışılıyor’’ diye konuştu.
300 gram önerisi
İTO Meclis Üyesi Hüseyin Sağır da ekmeğin gramajının düşürülmesine karşı olduklarını söyledi. Sağır, ‘‘Biz ekmeğin 300 grama çıkarılarak, 150 bin liradan satılması gerektiğini düşünüyoruz. Esnaf ve sanayici iki farklı görüşü savunuyor. Ama polemiğe girmeden, tartışarak, uzlaşarak en doğruyu bulabiliriz’’ dedi.
KOMİSYON BAŞKANI
Kararı biz veririz
İZMİR Fırıncılar Odası'nın, 100 bin liradan satılan ekmeğin fiyatını değiştirmeden, ağırlığını 250 gramdan 200'e düşürerek zam yapma talebinde bulunduğunu belirten İzmir Esnaf Birliği Fiyat Tespit Komisyonu Başkanı Mustafa Ak, ‘‘Bu talebi geri çevirdik ve henüz komisyonumuzdan yeni bir karar çıkmadı. Ancak EBSO Meclis Üyesi Yolgörmez'in, (biz kendi fiyatımızı belirliyoruz) şeklindeki açıklamaları yanlış. Çünkü bugüne kadar ekmek fiyatını biz belirliyorduk. Onlar hangi kanuna dayanarak, bunu yapıyorlar. Biz uzlaşarak en doğruyu bulmaktan yanayız’’ diye konuştu.