Güncelleme Tarihi:
İlk gün tek tip üretildi
Temel gıda maddesine uygulanacak üçlü tarifeye start verildi, ancak ilk gün 200 gramın üstünde üretip satan fırın olmadı, vatandaş şaşkın.
İZMİR'de ekmeğin ağırlığını 250 gramdan 200'e düşürülerek yapılan zamma Vali Alaaddin Yüksel'in karşı çıkmasıyla başlayan tartışma yeni boyut kazandı. 200 gramlık ekmekte ısrarlı olan fırıncılar, Yüksel'i ikna edemeyince üçlü tarifeyi gündeme getirdi.
Vali'ye şirinlik
FIRINCILARIN dünden itibaren 200, 250 ve 400 gramlık ekmek üretip 100 bin, 125 bin ve 175 bin liradan satacağı duyuruldu. Ancak dün fırınlar sadece 200 gramlık üretim yaptı. Fırıncılar Odası'nın üçlü tarifeyi Vali Yüksel'e şirin görünmek için getirdiği öne sürüldü.
Fark anlaşılamaz
İKİ küçük ekmek arasındaki 50 gramlık farkın elle anlaşılamayacağı, vatandaşa 250 gram fiyatına 200 gramlığın satılabileceğini belirten Fırıncılar Odası eski Başkanı Nejdet Durmuş ile ekmek sanayicisi Levent Erenel uygulamaya karşı çıktı, ‘‘Denetim zor’’ dedi.
Başkan sistemi savundu
YENİ tarifenin, son bir aydır süren tartışmaları sona erdireceğini belirten İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, toplum tüm kesimlerinin de uygulamadan memnun olacağını öne sürdü.
Kareksan: Bu işte tezgah var
İZMİR'in en büyük ekmek üreticisi Kareksan'ın sahibi Levent Erenel, ‘‘Gramlar birbirine yakın, halkı yanıltır. Ayrıca kimse 400 gramı 175 bin liraya satmaz. Fiyatlandırmada tezgah var’’ dedi.
Sırtı, savundu
YENİ tarifenin, son bir aydır süren tartışmaları sona erdireceğini belirten İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, toplum tüm kesimlerinin de yeni uygulamadan memnun olacağını öne sürdü. 200 gram ekmeğin 100 bin, 250 gramın 125 bin, 400 gram ekmeğin de 175 bin liradan satılacağını hatırlatan Sırtı, ‘‘Vatandaşlarımız şüphelendikleri ekmekleri tarttırsınlar, ya da bize haber versinler. Bu konuda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Çünkü rekabet var, halkımız 400 gram ekmeği tercih edeceği için ağırlıklı olarak 400 gram ekmek üretilecektir’’ dedi. Dün uygulamaya geçilmesine rağmen fırınların sadece 200 gramlık üretim yapmasını ise, ‘‘Bu konu karara bağlandı. Hepsi üretecek’’ demekle yetindi.
Eski Başkan uygulamaya karşı
FIRINCILAR Odası eski Başkanı Nejdet Durmuş, oda yönetimini basiretsizlikle suçladı. 3 farklı gramaj ve fiyatın, piyasada kargaşaya yol açacağını söyleyen Durmuş, ‘‘Halk tipi ekmeğin tek gramajı ve fiyatı olur. Yeni tarife 200 gram ekmeği, 100 bin liradan satmak için bir bahane. Bu karar vatandaşı mağdur edecek. 200 gram ekmek işçiliği, akaryakıt kullanımı, hammadde kullanımını ve dolayısıyla maliyetleri arttırır. Fırıncı esnafı daha az kazanacak bundan sonra. Ekmeğin 200 grama düşürülemsi fırıncının da zararına’’ dedi.
Erenel: Bunun adı kandırmaca
İZMİR'in en büyük ekmek üreticisi Kareksan'ın nin Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erenel, 3'lü tarifenin İzmir'de ilk kez uygulandığını ve piyasada büyük bir kargamaya yol açacağını söyledi. Erenel ‘‘Yeni tarife, ekmeğin gramajını 200'e düşürmek ve Vali Bey'e şirin görünmek için hazırlandı. Kısa süre sonra piyasada sadece 200 gram ekmek bulunacak. Halkımız da 200 gram ile 250 gram arasındaki farkı kesinlikle anlamaz. Ayrıca kimse 400 gramı 175 bin liraya satmaz. Fiyatlandırmada tezgah var zaten. Ayrıca bu tarifenin denetimini yapabilecek bir kurum da yok. Kimse bunun takibini ve denetimini yapamaz. Bunun adı olsa olsa kandırmaca olur’’ dedi.