Güncelleme Tarihi:
Bir yanımız şenlik bayram bir yanımız şiddet yangın
Cuma akşamüzerinden bu yana, hiç görmediğim bin çeşit halini gördüm İzmir’in.
En çok da Alsancak çevresi ve Gündoğdu Meydanı’nın...
Yürüyüşün başladığı ilk andan, ilk barikata ilk yakma yıkma girişimine, ilk polis müdahalesine kadar... Bir bakıyorsunuz kalabalıklar sloganlar, marşlar eşliğinde yürüyor...
Bir bakıyorsunuz barikatlardan alevler yükseliyor...
Bir bakıyorsunuz TOMA’lar, çevik kuvvetler kol geziyor; etrafı bir bulut kaplıyor...
Tazyikli su, gaz bombardımanı...
Sökülmüş kaldırım taşları, banklar...
Yakılıp yıkılmış mağazalar, dükkanlar...
Etraf savaş alanını andırıyor.
Sonra bir bakıyorsunuz etraf özgür bir meydana dönüyor.
Ama önceki gece bütün bu anlattıklarımın iki yüzünü bir arada değil de ayrı ayrı gördüm.
Gündoğdu Meydanı öğle saatlerinde önce liselilerle doldu. Ardından bir karnaval havasıyla akşam saatlerine kadar doldu, taştı.
Kimi zaman yaratıcı, insanı gülümseten pankartlar; kimi zaman tepkiyi vurgulayan mesaj dolu tezahüratlar, sloganlar, davullar, zurnalar, halaylar...
Çoğu pankartta “Şiddet Yok” mesajı...
Etrafta ne bir polis, ne bir önleyici araç...
İşte gece böyle ilerlerken, kalabalığı Lozan ve Basmane Meydanı’na çekme girişimlerini de yaşadım.
Bu nasıl mı yapılıyor peki?
Fısıltı gazetesi; provokatörlerce yanlış yönlendiren tweet’ler ve eylemcilerin arasına onlar gibi giyinip karışmış gruplar iyi niyetli insanları ateşe atıyor.
Gençlerin yanlarına yanaşıp yönlendiren; orta yaşlı, bazı karanlık yüzler aralarda geziniyor..
İlk gece Basmane AK Parti binasına yüründüğünde de bu yaşandı, önceki gece Lozan kapısı yakıldığında da.
O gruba baktığınızda sayılarının ne kadar az olduğunu göreceksiniz.
Önceki gece Gündoğdu Meydanı’nda tanıyan tanımayan herkes birbirini Lozan’a gitmeme konusunda uyarıyordu zaten.
Twitter’da bununla ilgili dolaşan mide bulandırıcı mesajlar var.
Bu mesajlara sakın itibar etmeyin.
Şimdi asıl iş yetkililere düşüyor yine.
O görev de bu provokatörleri kalabalığın içinden sıyırıp tespit etmek!
Banu ŞEN/ HÜRRİYET
Eyleme gölge düştü
GÜNDOĞDU Meydanı’nda önceki akşam sendikalar, sivil toplum örgütleri ve halkın katıldığı miting şenlik havasında başladı. Barış ve sağduyu mesajları içeren pankartlar taşıyıp gönüllerince eğlenen eylemciler havanın kararmasıyla birlikte dağıldı. Ancak yaklaşık 100 kişilik bir grup, pazar gecesi yoğun çatışmaların yaşandığı Plevne Bulvarı’nda yürüyüşe geçti. Yolun çeşitli yerlerine barikatlar kuran protestocular, Lozan Meydanı’na geldi. Bir süre bulvarın girişinde kalan topluluk buraya da barikat kurduktan sonra Kültürpark’ın Lozan Kapısı’nın arkasında duran polislere taş ve çeşitli maddeler attı. Güvenlik güçleri, eylemcilere müdahale etmeden Kültürpark’ın içlerine doğru çekildi. Bu sırada ellerinde çeşitli flamalarla sonradan göstericilere katılan çeşitli gruplar Lozan Meydanı’ndan ayrıldı.
Piriştina afişi durdurdu
Polisin iyice geri çekilmesini fırsat bile topluluktan bazı kişiler, fuarın girişinde bulunan demir korkuluklar, kapılar ve bekçi kulübeleri, İZFAŞ ile meydandaki trafik ışıklarını tahrip etti. Eylemcilerin bu hareketlerine yine eylemcilerin arasında bulunan başka bir grup karşı çıktı. “Yapmayın” şeklinde slogan atan vatandaşlar, eylemcilerin bir süre duraklamasını sağlarken tam olarak durduramadı. Lozan’ın giriş çıkışlarını kapatan grup, önce Kültürpark girişinde küçük bir ateş yaktı, ardından da kapının gerisinde bulunan bekçi kulübelerini taşıyarak üstüne attı. Bu sırada Lozan Kapısı’nda bulunan iki kuleden soldaki alev alarak yanmaya başladı. Bir eylemci kapının sağ tarafında bulunan merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Pirşitina’nın afişini yakmaya çalıştı ancak bir grubun uyarması üzerine bu girişimden vazgeçti. Eylemcinin kapının üzerinden inmesinin ardından çevreden getirilen bir yangın tüpü ile kapıdaki alevler söndürüldü. Bu olayın ardından grubun büyük bölümü meydanı terk etti. Kalanlar ise oluşturdukları barikatın arkasında bir süre daha bekledi, sonra da dağıldı.
Turan GÜLTEKİN / HÜRRİYET