Güncelleme Tarihi:
Makine Mühendisliği Doktora Programı öğrencisi 28 yaşındaki Murat Merdin bugüne kadar 9 TÜBİTAK projesi hazırladı, sadece 2015 yılında akıllı teknolojiler üzerine 5 buluşuna patent başvurusunda bulundu. TÜBİTAK’ın sağladığı hibeyle MET İleri Teknoloji Sistemleri Şirketi’ni kuran yaratıcı gencin eseri buluşlardan biri ısınmada ve soğutmada yepyeni bir dönem başlatacak. Murat Merdin, evlerde ve işyerlerinde yaygın olarak kullanılan radyatörlere sıradışı bir üretim teknolojisi getirdi, ısı verimliliği yüksek radyatör geliştirdi. Daha az enerjiyle daha çok ısınma sağlayan bu yeni teknoloji aynı zamanda ısı pompası yardımıyla soğutmada da kullanılabilecek, yaz aylarında serinletecek.
Gediz Üniversitesi öğrencisi, projenin tüm testlerden başarıyla geçtiğini, KOSGEB Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında seri üretimine başlanacağını açıkladı. Ülkemize ve insanlığa yepyeni bir teknoloji kazandırdığı için mutlu olduğunu dile getiren Merdin, şöyle dedi:
"Günümüzde neredeyse her evde bulunan radyatörler sadece havanın soğuk olduğu dönemlerde kullanılıyor. Bunlar yardımıyla evler ve işyerleri ısıtılırken, ciddi enerji tüketimi yapılıyor. Bu radyatörleri daha verimli hale getirip daha az enerjiyle nasıl ısınabiliriz ve soğutmada da nasıl faydalanabiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Çalışmaları sonucunda bu hedefimize ulaştık, ısı verimliliği yüzde 10 daha fazla ve soğutma özelliğine sahip radyatör imal ettik. Seri üretimi için de bazı sanayi kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor, yakında hem daha çok ısıtan hem de serinleten radyatörlerin evlerimize gireceğini ümit ediyoruz."
Zika virüsüne karşı sinek savar elbise
DENİZLİ Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı, işadamı İsa Dal, Güney Amerika ülkelerinde yayılan ve paniğe neden olan Zika virüsü taşıyan sineklere karşı hamile elbisesi üretti.
’Aedes aegypti’ cinsi sivrisineklerin hamile kadınları ısırması sonucu yeni doğan bebeklerde görülen, mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan hastalığın bulaşmasına neden olan Zika virisü ile mücadale sürerken, Denizlili tekstilci işadamı İsa Dal’ın sahibi olduğu firma, Güney Amerika ülkelerinde gittikçe yayılan bu hastalığa karşı koruyucu elbise üretti. Bir süre önce ABD’de katıldığı bir sempozyumda kendilerine Zika virüsüne karşı ürün talebi geldiğini belirterek, "Bunun üzerine hamile kadınları sineğe karşı korumak için Ar-Ge çalışması başlattık. Afrika’da askeri alanda kullanılan bir kimyasalın 4 tip sivrisineğe ve 19 çeşit haşarata karşı kovucu etkisi olduğunu belirledik. Bu kimyasalla üretilen tekstil ürünü sinekleri kovuyor ya da öldürüyor. Ürünü uluslararası sağlık standartlarına da uygun hale getirdik. Ürettiğimiz içinde kimyasal bulunan hamile giysisi Almanya’daki bir laboratuvarda test edildi. Sağlığa zararının olmadığına dair sertifika aldı" dedi.
Üretilen hamile giysisinin kokusuz ve cilde zararının olmadığını ifade eden Dal, "Nanoteknoloji kullanarak yaptığımız ürün 50 yıkamaya kadar etkisini gösteriyor ve hamile kadınlara Zika virüsüne karşı sivrisineklerden koruyor. Hamile giysisinin üretimine başladık. Ülkelere numune göndereceğiz. Virüsün görüldüğü ülkelerden yoğun talep bekliyoruz. Şimdiye kadar dünyada sadece Zika virüsü taşıyan sineklere karşı koruyucu hamile giysisini biz üretmeye başladık. Amacımız anne ve bebek sağlığını korumak" dedi.
DÜNYADA İLK TÜRKİYE’DE TEK
Yaklaşık 10 yıl sadece yapı sektörüne yönelik üretim yapan Polser, 2003 sonrası AR-GE ve inovasyona ağırlık vermeye başlar. “Biz artık mühendislik plastiği üreten bir firmayız” diyen Ahmet Çınar, bu alanda yaptıklarını ise şöyle aktardı: “Küvetle başlayan serüvenimizi bugün onlarca sektör için kompozit birçok ürün üreten yapıya geldik. Ve burada da rotamız katma değerli ürünler. Bu alanda da birçok patentli ve ilk niteliği taşıyan ürünümüz var. Yoğun çalışmaların ardından 2 yıl önce dünyanın ilk antibakteriyel CTP levhalarını üretmeye başladık. Bu ürün özellikle sağlık ve gıda sektöründe kullanılıyor. Ekonomik ve hijyenik olan ürünümüzün dünya piyasasında alternatifi yok. Bunun yanında savunma sanayi için geliştirdiğimiz bir ürünümüz var. Bu da Türkiye’de tek. Kurşun geçirmez kompozit levhalarında bizim imzamız var. Bu ürünü dünyada üreten firma sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor. Söz konusu kurşun geçirmez paneller ve levhalar için normal tabanca ve uzun namlulu silahların kurşunlarına dayanıklılık sertifikalarını da aldık. Amacımız ordunun, silahlı kuvvetlerin ve emniyetin ihtiyaçlarını karşılamak.”
BAŞARISI TAÇLANDI
Geniş ürün gamıyla global bir oyuncu olan Polser, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın düzenlediği ‘Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni’nde aldığı ödülle başarısını tescilledi. Polser, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile düzenlenen ‘Başarılı Sanayi Kuruluşları’ ödül töreninde ‘2014 yılında Yatırımda KOBİ Birinci Derecede Başarı’ ödülüne layık görüldü.