Güncelleme Tarihi:
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Seferihisar’da sera organize sanayi bölgesi kurulacağını söyledi. Yorgancılar, “2 milyon metrekarelik kapalı seranın 1 milyon metrekarelik alanına şimdiden talipler çıktı” dedi.
EBSO, Dünya Gıda Günü’nü “Global Gıda Fiyatları: Krizden istikrara” konulu toplantıyla değerlendirdi. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin büyük üretimlere imkan tanımadığını belirten Yorgancılar, komşu işletmelerin birleşerek üretim yapması konusunda projeler üretilebileceğini belirtti. Yorgancılar, kendilerinin de Seferihisar’da kapalı sera yapılması ve organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Yorgancılar, “Seferihisar’da 2 milyon metrekarelik bir kapalı sera sistemi ile ilgili görüşleri aldık. O bölgede jeotermal kaynaklar da var. Seraların ihtiyacı olan ısıtma, soğutma ve su ihtiyaçlarını bu bölgeden karşılayarak Sera Organize Sanayi Bölgesi kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Yarısına talipli çıktı
Yapılan ön talep çalışması kapsamında 2 milyon metrekarenin yarısı için yatırım yapmak isteyen iş insanlarına ulaşıldığını da aktaran Yorgancılar, “Satılabilecek 1 milyon metrekare daha yer var. küçük çapta yatırımcılar da söz konusu. Çok çabuk dolacağını tahmin ediyoruz. Bölgeye çok önemli katkı sağlayacak” dedi. Yorgancılar ayrıca, bir benzer çalışmanın da Bayındır’da çiçekçilik üzerine yapıldığını, burada da OSB kurmak istediklerini aktararak “Bunları gerçekleştirirsek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
13. sıradayız
Yorgancılar, cari açığın büyük sorun olduğu Türkiye’de gıda sektöründe dış ticaret fazlası verildiğine dikkat çekerek, “Ancak tarım ve hayvancılık açısından aynı şeyi söyleyemeyiz. Örneğin Türkiye gibi bir ülkenin dışardan et ithalatını maalesef anlamakta zorluk çekiyorum. Sahip olduğumuz farklı toprak, iklim özellikleri, çeşitlilik ülkemizi dünyada farklı bir şekilde konumlandırıyor. Tarım arazisi açısından 13’ncü sırada ekilebilir araziye sahibiz. Ancak bu potansiyeli kullandığımızı söyleyemeyiz” diye konuştu.
Yüzde 20 büyüme
İklim değişiklikleriyle rekoltelerin azaldığına ve gıda fiyatlarının arttığına dikkat çeken Yorgancılar, “Bu olumsuz koşullara rağmen Türk gıda sektörünün 2011de yüzde 20 büyüme beklentisi bizi geleceğe dair umutlandırıyor. Tarım ve gıdaya önem verilmesi en önemli beklentilerimiz arasında. Yaşamak için yemek, yemek için de üretebilmek mecburiyetindeyiz. Bunlara yer lazım. Yer sağlanırsa girişimcinin yapamayacağı şey yoktur” dedi.