Arzu ÇETİK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 20:43
Yüksek girdi maliyetleri, ağır vergi yükleri ve ithal girdi malları ile ayakta kalmaya çalışan Türk sanayicisi çıkışı ihracatta görüyor. Egeli sanayiciler de onbinlerce dolar ödeyip, yurtdışındaki bir fuara katılmaktansa kiralanacak bir gemiyle bir ay sürecek organizasyonda Akdeniz ülkelerindeki limanlara uğrayarak, satış ve tanıtım yapmaya çalışacak.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) oluşturulan komitede ’’Yüzen Gemi Projesi’’ ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İçinde, mobilya, tekstil, mermer, inşaat gibi yaklaşık 40 farklı meslek komitesinden 150 kadar sanayiciyi Akdeniz ülkelerine taşıyacak geminin mayıs ayında demir alması planlanıyor. Gemi limana gelmeden önce ticaret ataşelikleri vasıtasıyla bölgedeki meslek odaları ile sanayi bölgelerinden alınacak adreslere davetiye yollanıp, gemide kokteyllerle ziyaretçiler, katılımcılarla buluşturulup broşür, numune dağıtılacak, açıklama yapılacak. Akdeniz ülkelerini kapsayan ’’Yüzen Fuar Projesi’’ bir başlangıç olarak ve İzmir'in önünü açacak bir proje olarak nitelendirilirken, başarılı olması durumunda da Karadeniz için de uygulanması düşünülüyor.
MİLLİ BİR PROJEFuarın fizibilite araştırması ve projesini hazırlayan eski meclis üyesi Haldun Olcay, şunları söyledi:’’Rodos, Laskiye (Suriye), Beyrut (Lübnan), İskenderiye (Mısır), Bingazi, Trablusgarp (Libya), Tunus, Malta, Girit, Pire (Atina) limanlarında fuar yapılacak. Liman çevresindeki illerden ziyaretçiler davetiyelerle getirilecek. Her liman şehrinde folklor gösterileri yapılacak. Bu bir milli proje.’’Olcay, yeni mezun olmuş yabancı dil bilen gençleri de gemideki standlarda görevlendirmek istediklerini söyledi, ’’Bu gençlerin eğitim programı sonunda sertifika ile fuarcılık ve ihracat konusunda bilgilenmelerini istiyoruz. EBSO Vakfı olarak, yaklaşık 150 çocuğun eğitimine destek oluyoruz. Bu proje sonunda elimize geçecek kazancı da vakfa aktararak, gençlerin eğitimine destek olmayı hedefliyoruz’’ dedi.
KURTULUŞ İHRACATTAProje komitesinde görev alan Mobilya Meslek Komitesi Üyesi Rıdvan Hasgüçmen, ithal malların girişi, büyük firmaların iki yıla varan vade yapması, fuarlara katılımdaki yüksek navlun ücretlerinin küçük ve orta ölçekli mobilya üreticilerini darboğaza soktuğunu belirterek, şunları söyledi:’’Piyasada çok büyük sıkıntı var. Bunu aşmak için yüzen fuar projesi bize yardımcı olacak. İhracat yapmayan sanayicinin ayakta kalma şansı çok az. Çıkış yolumuz ihracatta. 3-5 büyük firma ihracat yapıyor. Ancak sektörde ağırlıkla küçük ve orta ölçekli firmalar var. KOBİ'ler iç piyasaya mal satamamaya başladı. İzmir dışından gelen büyük mobilya firmaları da 2 yıla varan oranlarda vade yapıyor. Bu da KOBİ'leri zora soktu.’’Hasgüçmen ayrıca, mobilya sektöründeki firmaların yurtdışındaki fuarlara katılım maliyetinin de yüksek olduğuna işaret ederek, bu proje sayesinde birçok ülkeye gitme şanslarının olacağını vurguladı.