Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 16:19
Ege Denizi’nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik planlanan ’Nusret-2013 Davet Tatbikatı’nın, ilk kez basına açık gerçekleştirilecek olan bölümü başladı.
Tatbikatı takip edecek basın mensupları, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı içinde bulunan Nara NATO iskelesinden hareket eden TCG Karabiga karakol botu tarafından etkinliğin gerçekleştirileceği bölgeye ulaşmak üzere yola çıktı.
Donanma Komutanlığı İletişim Subayı Deniz Yüzbaşı Ali Bağcı, muhabirine yaptığı açıklamada, bu tatbikatın seyir safhasının ilk kez basına açık olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Tatbikatta yeni nesil karakol botu TCG Karabiga ve mayın avlama gemisi TCG Ayvalık’ın intikal esnasında kullanılacağını belirten Bağcı, şöyle konuştu:
’TCG Ayvalık mayın avlama gemimiz şu anda Ege Denizi’nde Saros Körfezi’nde bulunmakta. Bugün icra edilecek faaliyetler kapsamında daha önce hava ve su üstü unsurları tarafından denize dökülmüş olan 50 adet eğitim mayını gemilerimiz tarafından teşhis edilerek tespit edilecek. Bu mayının hangi cins ve sınıf mayın olduğu anlaşılmaya çalışılacak. Bu mayınların teşhis ve tespit edilmesine müteakip bu mayın su yüzeyine çıkarılarak etkisiz hale getirilecek.’
Yüzbaşı Bağcı, tatbikatın Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde icra edilen bir davet tatbikatı olduğunu ifade ederek, ’Tatbikata şu anda Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının yanı sıra Yunanistan ve Almanya’dan gelen unsurlar ve NATO heyeti katılacak. Ayrıca 12 farklı ülkeden 29 gözlemci de bu tatbikatımıza iştirak etmektedir. Tatbikat toplamda 10 gün sürecek, 1 Aralık’ta sona erecek’ dedi.
Ege Denizi ve Saros Körfezi’nde gerçekleştirilecek tatbikat, TCG Cezayirli Gazi Hasanpaşa gemisinde Mayın Filosu Komutanlığınca oluşturulan Mayın Harbi Harekat Merkezi tarafından sevk ve idare edilecek.
Su üstündeki çalışmalarda, liman eğitimleri ile hava ve su üstü unsurları tarafından icra edilecek mayın dökme
harekatı gerçekleştirilecek. Denize dökülecek mayınlar, mayın avlama gemileri tarafından tespit edilecek, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı cihazlarıyla teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek.
Mayınlar, gemiler tarafından tarama faaliyetiyle su yüzeyine çıkarılarak toplanacak.
Tatbikata, 7 mayın karşı tedbir gemisi, mayın dökücü gemisi, fırkateyn, iki karakol gemisi, mayın toplama gemisi, helikopter, SAS timi ile C-130 tipi mayın döküş uçağı, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklar ve Sahil Güvenlik botu katılacak.